Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Katran – Sigara Katranı – Tar | Sigaranın Kısmî Yanması Sonucu Dumanı OluÅŸturan Katı Kısım – Katranın Kanserle Ä°liÅŸkisi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.11.2010 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 754 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Katran – Sigara Katranı – Tar

Sigara katranı veya Türkçe’de yaygın kullanılan Ä°ngilizcesi tar, sigaranın kısmî yanması sonucu dumanı oluÅŸturan katı kısımdır. Sigaradaki katran miktarı sigaranın kanser yapma potansiyeli ile orantılı olduÄŸu için, çoÄŸu ülkede satılan sigaralarda bulunan katran miktarının (nikotin ve karbon monoksit miktarlarıyla beraber) belirtilmesini zorunlu kılan kanunlar vardır.


Sigara katranı

Etimoloji


Tar sözcüğü, bir iddiaya göre Ä°ngilizce Total Aerosol Residue (toplam aerosol artık)’dan kısaltmadır. Bu, muhtemelen sözcüğün kullanıma girmesinden sonra türetilmiÅŸ bir kısaltmadır, çünkü tar’ın Ä°ngilizce katran anlamıyla ilk kullanımı, 1932’ye rastlar. Sigara ÅŸirketleri sigaradaki “tar”ın yolları kaplamakta kullanılan katrandan (ziftten) farklı olduÄŸunu belirtmek için Ä°ngilizce’de sözcüğü tırnak içinde kullanırlar. Aslında kimyasal anlamıyla katran, bitkisel ürünlerin yıkımlı damıtımı sonucu oluÅŸan bir maddedir, bu bakımdan sigara için kullanımı yerindedir.

Kanserle iliÅŸkisi

Laboratuvar farelerinin sırtlarına sigara katranı ekstresi sürüldükten sonra bu hayvanlarda sürülen katran miktarı ile orantılı sıklıkta kanser görülmesi üzerine sigaralarda ne kadar az katran olursa o kadar daha az tehlikeli olacakları kanısı yerleÅŸti. ÖrneÄŸin Avrupa BirliÄŸi, sigaralardaki katran miktarını 10 mg’da sınırlanmıştır.

Sigaradaki katran miktarını belirlemek için kullanılan düzenekte bir sigaradan düzenli aralıklarla belli bir hacim hava, belli bir hızda duman çekilir. Duman bir filtreden geçirildikten sonra, filtrede biriken nem ve nikotin bir çözücü ile çıkartılır, kalan malzemenin miktarı tartılır. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından standartlaÅŸtırılmış yöntemlerle sigaralardaki katran, nikotin ve karbon monoksit ölçülmüş, ISO tarafından geliÅŸtirilen benzer bir yöntem Avrupa’da ve diÄŸer ülkelerde de kabul görmüştür.

Ancak, sigara katran ölçüm makinalarının belirlediği katran miktarının bir insanın içine çektiği katran oranına karşılık gelmediği bulunmuştur. Sigara endüstrisi sigaraların tasarımını değiştirerek bu ölçüm yöntemiyle belirlenen katran miktarından daha fazlasının vücuda girebilmesini sağladılar. Filtrede bulunan delikler sayesinde makinanın içine çekilen dumanın havayla karışması sağlanırken, sigara içen insanların bu delikleri dudakları veya parmakları ile kapatarak dumanı daha yoğun bir şekilde içlerine çektikleri bulundu. Ayrıca, insanların sigara içme biçimleri kişiden kişiye çeşitlilik göstermekte, herkesin dumanı çekme süresi ve hızı makinanınkine uymamakta ve bunun sonucu bazı kişilerin çektikleri miktar, makinanın belirlediği miktarın iki katını bulabilmektedir. Bir sigaradaki nikotin oranının azalmasının sadece insanların daha çok sayıda sigara içerek bu eksikliği telafi etmelerine neden olduğu bulundu. Derin çekme sonucunda duman akciğerde daha derine nüfuz eder. Bu nedenlerden dolayı bir sigaranın katran seviyesi onun karsinojenik potansiyeline karşılık gelmemektedir.

Sigara katranı oluşturan maddelerin bir kısmı doğrudan tütünde bulunan maddelerin ısınma sonucu buharlaşmasından kaynaklanır. Diğer maddeler ise tütünde bulunan maddelerin yüksek sıcaklıkta oksijenle reaksiyona girmeden veya kısmen girerek oluşturdukları piroliz ürünleridir. Başka maddeler ise ısının neden olduğu sentez (pirosentez) reaksiyonlarıyla ortaya çıkar. Katranı meydana getiren bileşiklerin bir kısmı tütün bitkisine aittir, bir kısmı ise tarım ilaçları (arsenik, DDT, endrin) veya sigara imalatında kullanılan çeşitli katık maddelerdir (şekerler, koku maddeleri, vd). Tütünün kaynağına bağlı olarak toprakta bulunan bazı ağır metaller (nikel) ve radyoaktif elementlerin de seviyesi farkedebilir.

Sigara katranında en az 69 karsinojen ve çeşitli toksinler bulunur. Bunlarına arasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar (örneğin benzapiren), N-nitrosaminler (örneğin 4-(metilnitrosamino)-1-(3-piridil)-1-butanon) sayılabilir. Toksik maddeler arasında kurşun, arsenik ve diğer ağır metaller, formaldehit, amonyak ve karbon monoksit de vardır. Poliaromatik hidrokarbonlar arasında N-nitrosaminler, aromatik aminler, isoprenoidler, pirenler, benzopirenler, krisenler, antrasenler, fluorantenler, karsinojenik aza-arenler (kuinolin ve fenantridinler gibi) bulunur. Ayrıca katranda basit ve karmaşık fenoller, kresoller, naftoller, alken ve alkanlar, benzenler ve naftalenler, karboksilik asitler, metal iyonları ve radyoaktif elementlerden potasyum-40, kurşun-210, polonyum-210 ve radyum-226 bulunmaktadır.


Sigara katranında bulunan çok ornatıklı fenol türevleri; lignin, selüloz ve diÄŸer bitki pigmentlerinin pirolizinden kaynaklanır. Bu bileÅŸikler hidrojen peroksit yaratarak DNA (ve diÄŸer biyomoleküllerin) hasarına yol açarlar. o- and p-benzosemikuinon radikalleri de stabil serbest radikaller oluÅŸturup DNA’ya hasar verebilirler.

Bakınız, Sigara – Zararları Ve Bırakma Yolları

Sigara ve Gebelik

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.11.2010 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 754 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Katran - Sigara Katranı – Tar | Sigaranın Kısmî Yanması Sonucu Dumanı Oluşturan Katı Kısım – Katranın Kanserle İlişkisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKurban Bayramı Ve SaÄŸlınız | Kurban Bayramından Önce Alınması Gereken Tedbirler - Kurban Satış Yerlerinin Taşıması Gereken Özellikler - .. Sonraki MakaleTarihte Bugün: 3 Eylül | (1952) - AÄŸrı Dağı Zirvesine Türk Bayrağı Dikildi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz