Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Katarakt Cerrahisi | Fakoemulsifikasyon


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.10.2007 tarihinde hale tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 315 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


KATARAKT CERRAHÄ°SÄ° (FAKOEMULSÄ°FÄ°KASYON)


Ameliyatta yaÅŸananlar

Ameliyatların hemen hemen tamamı outpatient denilen hastanede yatmaya gerek olmadan yapılır. Ameliyattan 1 saat önce gelmeniz yeterlidir. Ameliyata başlamadan önce gözbebeğinizi büyütmek için,enfeksyon riskine karşı ve ağrıyı engellemek için bazı damlalar damlatılacaktır.Göze veya etrafına çok özel durumlar hariç iğne söz konusu değildir,tam uyuşma sadece demlalarla sağlanmaktadırve ağrı da söz konusu değildir. Heyecanı gidermek için kol damarından çok hafif ve çok kısa etkili bir ilaç verilmektedir. Bu uyanık kalmanızı engellemez,sadece rahatlatır. Sizden istenen ani hareket etmemeniz ve tam karşınızda duran mikroskopun ışığına bakmanızdır. Herhangi bir rahatsızlık veya öksürme veya hareket etme ihtiyacı olursa konuşabilirsiniz ve gereken yapılır.Ameliyat genellikle 15 dakika içinde bitmiş olacaktır. Göz 1 gün için şeffaf bir koruyucu ile kapatılır. Ameliyat sonrası biraz dinlendikten ve evde yapılacaklarla ilgili talimatı aldıktan sonra yaklaşık 1 saat içinde eve gidebilirsiniz. Ertesi gün kontrole beklenirsiniz.

KATARAKAT AMELÄ°YATI


Modern katarakt ameliyatı mikroinsizyon tekniği ile yapılmaktadır.Bu hasta için ameliyat esnasında ve sonrasında sıkıntı yokluğu,ameliyat sonrası görmenin hızla düzelmesi ve geniş kesili eski tip ameliyatlarda görülen astigmatın yaratılmaması ve sonuçta daha az gözlük ihtiyacı demektir. Aşağıda mikrokesili modern katarakt cerrahisinin etapları olan fakoemülsifikasyon ve göz içi mercek yerleştirilmesi safha safha gösterilmektedir. Bu halen en modern tekniktir.Bu safhalar ve içindeki incelikler elbette gözden göze , kataraktın tip ve sertliğine göre hatta doktordan doktora farklılıklar gösterebilir.

Standart olarak 2.65 mm. Tunel şeklinde kesi yapılır.Çok küçük ve tünel şekli yaranın göziçi basıncı ile valf gibi kapanmasını sağlar,dikişe gerek kalmaz.

İkinci adım kataraktlı lensin ön zarında yuvarlak bir açıklık yaratmaktır. Bu zar milimetrenin bindebirinden ince olduğundan çok dikkat gerektirir.Göz içindeki dokuları ameliyatın her safhasında korumak için viskoelastik dediğimiz bal yapısında koruyucu bir madde kullanılır.

Fakoemülsifikasyon esnasında ultrasonik titreşimler kullanılarak kataraktlı lens parçalanır ve bu parçacıklar aynı aletle emilir.


Üstteki resim profilden fako ucunun lense gömülerek parçalanan dokuları ve emilişi göstermektedir.

Ortadaki sert çekirdek fako ile alındıktan sonra etrafındaki korteks denilen daha yumuşak doku pasif su akışı ve aktif emilme ile alınır.Sadece arka kapsül dediğimiz ve içine suni merceğin yerleştirileceği kısım bırakılır.

Bu suni mercek akrilikten yapılmış olup katlanarak2,65 mm.lik delikten göz içine yerleştirilir,göz içinde açılan mercek 6 mm.çapındadır.

Optik denilen kısım kendi merceğimize tekabül eder.Bunu sabit ve merkezi tutabilmek için haptik denilen 2 bacak sağlam bırakılmış kapsül yuvasının kenarlarına dayanır. Profilden kapsül içine yerleştirilmiş merceği görmektesiniz.Lensin hiçbir yeri sinir,damar veya başka canlı bir dokuyla temas halinde değildir.Bu şekilde ,orijinal yerindeki lens rahatlıkla tolere edilmektedir.Bu safhada ameliyat sona ermiştir.

Katarakt AMELÄ°YAT SONRASI

Şeffaf veya pamuklu bir bant ile eve yollanan hasta ertesi gün kontrole beklenir.İlaçlara genellikle aynı gün başlanır.Bu ilaçlar 1 aya kadar kullanılırlar.İlk haftalarda göz oğuşturulmamalı,duş alırken dikkat edilmeli , aşırı fiziksel efordan kaçınmalı ve temizliğe azami dikkat gösterilmelidir.

Hastanın yaşına,kataraktın sertliğine ve ameliyatın zorluk derecesine göre en iyi ve stabil görmeye ulaşmak birkaçhafta sürebilmekle birlikte genellikle 2-3. gün çok iyileşmiş olur.Hastaların çoğu ertesi gün normal aktivitelerine,işlerine dönebilirler.Gözü görmek amacıyla kullanmak ve zorlanmak göze zarar vermez(t.v.,okumak,bilgisayar gibi).Eğer gözlük gerekecekse genellikle 4-5. hafta her şey stabilize olduktan sonra verilir.Eğer hasta elindeki gözlüklerle idare edemiyorsa 1. hafta geçici okuma gözlükleri verilebilir.

Ameliyat olanların büyük çoğunluğu önceden gözlük takan insanlardır.Bu müdaheleden sonra çoğu en azından uzak gözlüğüne ihtiyaç duymayacaklardır.Eğer multifokal lens konmuşsa yakına da gözlük gerekmeyecektir.Hastaların çoğu yıllardır görmedikleri kadar net ve renkleri canlı gördüklerini ifade etmektedirler.

Katarakt ameliyatının potansiyel riskleri

Tüm cerrahi türleri arasında katarakt ameliyatı en başarılı ve hasta tatmini veren müdahele olmakla birlikte yine de komplikasyonlar olabilir.Hafif bir iltihaptan gözün kaybına kadar değişik önemde sıkıntılar yaşanabilir.Çok ciddi kayıp 10000 de 1 lerle ifade edilen ciddi enfeksyon ve göz içi kanama (ekspülsif hemoraji) ile olur. Yıllar sonra da gelişebilen retina dekolmanı da tekrar ameliyat gerektiren ciddi bir durumdur ve modern teknik ve sıkıntısız ameliyat sonrası oranı % 1 in çok altındadır. Daha sık olarak önemsiz ve geçici kornea ödemi,yüksek göz içi basıncı,kapak kısıklığı,batma,kamaşma gibi hafif sıkıntılar yaşanır.

Yeni merceğin arkasındaki zar zamanla kalınlaşabilir,buna ikincil katarakt veya kapsül kalınlaşması denir ve aylar-yıllar sonra yavaşça gelişebilir.Bu kalınlaşma bulanıklık yaratırsa çok basit bir şekilde ofiste birkaç saniye Yag laser ile açılır.

Ameliyatların %99 u sıkıntısız biter ve %95 inde görme artışı söz konusudur.Görme artışı yaşanmayanlarda ya ameliyat esnasında yaşanmış sıkıntılar veya daha önceden var olup görme artışını engelleyecek yaşa bağlı makula ödemi,diyabetik retinopati,damar tıkanıklığı veya tembellik gibi rahatsızlıklar söz konusudur.Zaten bu rahatsızlıkların olup olmadığı ve hastanın ameliyattan fayda görüp görmeyeceği ameliyat öncesi detaylı muayenede belirlenmelidir.

Dr.Davut Kohen

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.10.2007 tarihinde hale tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 315 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Katarakt Cerrahisi | Fakoemulsifikasyon orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 26 Ocak - January Sonraki MakaleÇocuÄŸuyla Cephedeydiler | Turgut Özakman

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz