Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Karamürsel Sepeti | Kurutulmuş Kestane Çıtalarından Yapılan Karamürsel Sepeti Nasıl Örülür?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.12.2011 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 1661 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Karamürsel Sepeti

Karamürsel Sepeti, Kestane ağacının çubuğundan örülen, kendisine özgü özelliği ile gayet pratik, kullanışlı basit bir el taşıma aracı olan Karamürsel sepetinin özelliği, ağaçtan toplanan yaş eyveyi zedelemeden kabına ulaştırmasıdır.


Padişah sepeti çok beğendi

Ãœne kavuÅŸması ise, Osmanlı padiÅŸahlarından Abdülaziz‘in gezi için Hereke’deki av köşküne gelmesiyle olur.


PadiÅŸah’ın Hereke’ye geleceÄŸini duyan Karamürsel eÅŸrafı, âdet olduÄŸu üzere bir hediye götürüp sunmaya karar verirler.

Mevsimin yaz olması sebebiyle hediye olarak kirazı seçerler. PadiÅŸahın huzuruna çıkacak olan kasaba temsilcileri, itina ile toplanan kirazları bir sepete doldurarak sandalla Hereke’ye geçerler. PadiÅŸahın huzuruna kabul edilirler ve hediye sepetini sunarlar.

Oldukça değişik ve sade hediyeyi gören Abdülaziz, biraz şaşırarak birazda küçümseyerek hediye sepetini şöyle bir süzer. İçinde ne olduğunu merak etmekten kendini alamaz.

Derhal gümüş bir tepsi getirilir, sepetin içindeki kirazlar tepsiye boşaltılır. Sepetin içindeki kirazlar tepsiye sığmayıp taşınca, Abdülaziz hayretle şöyle mırıldanır

” Sepeti ufak tefek gördük amma, içindekini tepsiye sığdıramadık!”.

Abdülaziz’in bu sözü daha sonraları halk arasında, bir nevi deyim olur çıkar.


Sepetin Teknik Özellikleri

Karamürsel sepetinin tabanı 15–20 cm.dir. Ağız genişliği 40.45 cm , boyu ise 60–65 cm.yi bulur. Yarım koniyi andıran sepet iyi kesilmiş ve kurutulmuş kestane çıtalarından örüldüğünden iç hacmi, dış görünüşünün aksine geniştir.

Sepetin tek hammaddesi, düzgün ve budaksız kestane çubuÄŸudur. Bu çubuÄŸun “ÅŸah” denen körpe devresi vardır ki, bu devre içinde kesilip kurutulmaya bırakılan çubuktan daha saÄŸlam ve kaliteli sepetler yapılır. Ormandan getirilen kestane (yabani olanı makbuldür) çubukları, en az bir hafta süreyle kurumaya bırakılır.

Daha sonra usta, özel çok keskin bıçağı ile çubukları çıtalar halinde keser, kesilen çıtalar suya batırılarak yumuşatılır.

Nasıl Örülür?

Sepetin örülmesi için ana malzeme böylece tamamlanır. Usta sepeti tabanından tıpkı bir örümcek ağı gibi örmeye başlar.

Çıtalara kazandırdığı esneklik, maharetli elleri arasında şekillenir ve bir süre sonra sepetin iskeleti ortaya çıkar. Usta ölçü kullanmaz, ama şaşılacak bir uyum ve alışkanlıkla sepete koni biçimini verir.

Usta sepetin dik durabilmesi için ona bir denge kazandırmak zorundadır; bunu da bilgi ve tecrübesiyle ama el yordamıyla yapmayı başarır.

Sepette Kullanılan Malzemeler

Sepetin ortasına ağaç kabuğundan bir kuşak döşer; kuşak üstü örmesine de, kamalarla ayrı bir biçim, ayrı bir desen verir.

Üst kuşakla orta kuşak arasında örgünün çözülmemesi için yine çıtalardan yapılmış bağcıklar kullanılır ki, böylece kamalar ve bağcıklar sepetin uzun süre dağılmadan dayanmasını sağlamış olur.

Kurutulmuş kestane çıtalarından yapılan Karamürsel sepeti yüzyılların birikimiyle ortaya çıkan ölçülere sahip.

Sepetçilik tarımın bölgede yaygınlaşmasıyla birlikte gelişmiş. Ustalar da bu ölçüleri yıllar boyu el ve göz yordamı ile yakalamış.

Bir zamanlar bahçelerde çalışanlar Ä°stanbul’a sandıkla taşınan meyvelerin bozulup, ezilmeden toplanması amacıyla sepetleri iple bellerine baÄŸlarmış. Günümüzde de kiraz toplamada bu sepetler kullanılıyor ama eskisi kadar raÄŸbet görmüyor.

(Visited 14 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.12.2011 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 1661 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Karamürsel Sepeti | Kurutulmuş Kestane Çıtalarından Yapılan Karamürsel Sepeti Nasıl Örülür? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakalePeygamber Efendimizin Hayatı |Sumeyye Bint Habbat (R.Anha) Sonraki Makale[Matematik] Brown Hareketi Nedir? | Botanikçi Robert Brown'ın Onuruna Ä°ki Kavrama Ä°ÅŸaret Eder - Wiener Metodu

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz