Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[İlk Yardım] Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Kriz Geçirilmesi Durumu


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.12.2007 tarihinde Erkan tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 13909 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Uyuşturucu madde bağımlılarında ilkyardım sadece var olan akut zehirlenme tablosunu gidermeyi amaçlar. Bu kişilerde acil yardım gerektiren durumlar aşırı dozda uyuşturucu alımı ve uyuşturucu bulamamaya bağlı akut yoksunluktur. Yardım girişiminde karşılaşılan en önemli sorun, birkaç maddenin birlikte alınması ve buna bağlı olarak karmaşık belirtilerin ortaya çıkmasıdır.

Uyuşturcu madde kullanan birinden ve ona eşlik edenlerden genellikle yeterli bilgi alınamaz. Elde edilmesinede fayda olan bilgiler uyuşturucunun tipi, dozu, başka ilaç ve maddeler alıp almadığı ve bunların alınmasından sonra geçen süre, önceden var olan fiziksel ve ruhsal sorunlar, bağımlılık süresidir.


Uyuşturucu bağımlısı olup ilkyardım gereken bir kişide solunum, nabız, kan basıncı, ateş ve göz bebekleri kontrol edilir, bilinci kapalı hasta güvenli konuma getirilir (Bkz. BİLİNÇ KAYBI). Solunum durmuşsa hasta yeterince oksijen alana kadar ağızdan ağıza suni solunum (Bkz. SUNİ SOLUNUM) gerekiyorsa kalb masajı (Bkz. KALB MASAJI) yapılır.

Eroine bağlı akut zehirlenmede solunum merkezi durması, morarma ve düşük tansiyon görülür. Göz bebekleri iğne başı gibi küçülür ve ışığa yanıt vermez. Eroin yoksunluğu sendromunun ilk belirtilerinden biri burun akıntısıdır. Eroinin ani kesilmesi hastada iç sıkıntısı, suça ve intihara eğilim yaratır.

Kokain kullananlarda ani kalb durmasına bağlı ölümler olmaktadır. Kokain yoksunluğunda ise ruhsal çöküntü ve intihar eğilimi ile karşılaşılmaktadır.


Yatıştırıcı ilaçları aşırı miktarda alanlarda solunum hafiftir, hastanın derisi soğuk ve nemlidir. Nabız hızlı ve zayıftır, hastada bilinç kaybı veya dalgınlık vardır.

Ruhsal durumu etkileyen (psikotrop) ilaçları aşırı miktarda alanlarda aşırı uyarılma hali, terleme, ağız kuruluğu, titremeler, hayal görme, tedirginlik ve garip davranışlar dikkati çeker. Bu durumda hastanı kullandığı ilaçlar öğrenilmeli ve kişi hastaneye götürülmelidir.

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.12.2007 tarihinde Erkan tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 13909 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[İlk Yardım] Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Kriz Geçirilmesi Durumu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDeliler BirliÄŸi - Deliler | Osmanlı Kara Ordusunda Görevli Askeri BirliÄŸin Ä°smi Sonraki MakaleÄ°stiklâl Marşı’nın Kabulünün 92. Yıldönümü | Yıldönümü Programları - 12 Mart 2013

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz