Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[İlk Yardım] Boğaza Yabancı Cisim Kaçması Durumunda Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 3928 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Boğaza kaçan yabancı cisimler anında uygun müdahele ile çıkarılmadığında boğulma tehlikesi yaratırlar. Bilinci kapalı bir hastanın takma dişleri, dili, tükürük, kan veya kusmuğu da boğazı tıkayarak ölüme yol açabilir.

Ayrıca, bazı infeksiyonlar, yanıklar, böcek sokmaları veya çeşitli maddelere karşı aşırı duyarlık sonucunda gırtlak şişmesi (larinks ödemi) veya gırtlak kaslarının kasılmasıyla solunum yolları tıkanır. Boğazdaki tıkanmanın nedeni ne olursa olsun, belirtiler solunum güçlüğü, hırlama, çırpınmadır. Olay daha uzadığında baş geriye doğru atılmış, yüz morarmıştır, köprücük kemiklerin üstü çukurlaşmıştır. Bu belirtiler çok çarpıcı olup kişiye derhal aşağıda anlatılan ilkyardım hareketleri soğukkanlı bir şekilde uygulanmalıdır:


a) Parmakla çıkarma: Boğaza kaçan yabancı cisim yeterince büyükse iki parmağı kerpeten gibi kullanarak cisim çıkarılabilir. Bir elle hastanın alnına bastırırken diğeriyle cismi çıkarmaya çalışın ancak kesinlikle zorlamayın. Yoksa cismi daha geriye itebilir ve tehlikeyi büyütürsünüz. Çocuklarda başarılı olacağından emin olunmadıkça ağıza parmak sokarak cismi yakalamaya kalkışmayın çünkü bu hareket cismi daha derine itebilir.

B) Heimlich manevrası: Yabancı cisim elle çıkmıyorsa oturur durumdaki kazazedenin arkasına geçerek iki kolunuzla kucaklayın ve iki elinizi mide boşluğunun üzerinde bitiştirin; bundan sonra önden arkaya doğru ani bir şekilde bastırın. Böylece diyafragma kasını yukarı kaldırmış ve yabancı cismi çıkan havayla fırlatmış olursunuz. Karnın bu şekilde sıkıştırılmasıyla 1 litre kadar hava hızla boşaldığından solunum yolundaki yabancı cisim kolayca atılabilir.

Bilinci kapalı olan hastalarda hastanın önünde ata biner gibi durun ve bir elinizle öbür elinizin yumruğunu kavrayarak aynı manevrayı yapın. Hasta çocuksa başı aşağıya gelecek şekilde ayaklarından tutun ve sırtına, iki kürek kemiğinin arasına vurun.


(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 3928 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[İlk Yardım] Boğaza Yabancı Cisim Kaçması Durumunda Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÄ°nsan Kaynakları Uzmanı Nedir? | Tanımı - Ä°nsan Kaynakları Uzmanının Görevleri - Çalışma Alanları Ve Ä°ÅŸ Bulma Olanakları - Meslek EÄŸ.. Sonraki Makale[ Fizik ] Elektromanyetik kuvvet nedir?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz