Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Horus | Mısır Mitolojisinde Åžahin BaÅŸlı Gök Tanrısı – Sembolizmde Horus – Horus’un Gözü – Wedjat – Horus’un Gözünün Oranlı Glifleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.03.2010 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 606 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Horus

Horus Mısır mitolojisinde ÅŸahin baÅŸlı gök tanrısıdır. Ä°sis ile Osiris’in oÄŸludur. Firavunların bazı tasvirlerinde Ä°sis’in kucağında görülebilir. Bu da firavunların dünya üzerindeki Horus olduÄŸuna inanılmasındandır.


Firavunlar kendilerini Horus’un yeryüzündeki cisimleÅŸmiÅŸ halleri olarak gördükleri için Mısır’ın en önemli tanrılarından biridir.

Firavunlar, Horus’un ismini kendi isimlerinden biri olarak alırlardı. Aynı zamanda Firavunlar Ra’nın takipçisiydiler, bu yüzden Horus aynı zamanda güneÅŸle de iliÅŸkilendirilirdi. GüneÅŸ tanrısı olarak gösterimesi yanında Osiris’in oÄŸluydu.


Mısır’ın farklı bölgelerinde farklı tanrılar arasındaki ihtilafı çözmek için en az onbeÅŸ farlı Horus formu kullanılmıştır. Bu formlar ait oldukları soy aÄŸacına baÄŸlı olarak güneÅŸ ve Osiris tipi olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. EÄŸer Ä°sis’in oÄŸlu olduÄŸu söyleniyorsa, Osiris tipi; yoksa güneÅŸ tipi kabul edilmektedir. GüneÅŸ tipi Horus, Atum, Ra, Geb ya da Nut çeÅŸitli tanrıların oÄŸlu olarak adlandırılırdı.

Harsiesis; ‘Ä°sis’in oÄŸlu’: Horus’a, Isis’in büyüleri ile babası Osiris’in öldürülmesinden sonra gebe kalınmıştır. Annesi tarafından Buto’ya yakın yüzen ada Chemmis’te büyütülmüştür. O, ÅŸeytani amcası Set’in daimi düşmanıydı, fakat annesi onu korudu ve yaÅŸattı.

Harpokrates, bebek Horus

Çocukluğu, Harpokrates olarak bilinir, bu kelime bebek Horus anlamına gelir ve İsis tarafından emzirilen bir bebek olarak betimlenir. Daha sonraki zamanlarda yenidoğan güneş ile ilişkilendirilmiştir. Harpokrates, saçları yandan lüleli ve baş parmağını emerken de resmedilmiştir. Mısır sanatında, Harpokrates bir timsahın üzerinde ayakta duran, bir elinde akrep, diğerinde yılan tutan bir çocuk olarakta betimlenmiştir.

Harmakhis; ‘Ufuktaki Horus’: DoÄŸan güneÅŸ olarak kiÅŸileÅŸtirilmiÅŸtir ve diriliÅŸin ve sonsuz hayatın sembolü Khepera ile simgelenmiÅŸtir. Giza platosundaki Büyük Sifenks Horus’un görünümlerinden biridir.

Haroeris; ‘YetiÅŸkin Horus’: Horus’un erken formlarında Yukarı (Güney) Mısır’ın lider tanrısıydı. Hathor’un oÄŸlu ya da bazende kocası olarak metinlerde geçer. Aynı zamanda Osiris ve Set’in erkek kardeÅŸiydi. Set’in ülkesi AÅŸağı Mısır’ı yaklaşık Ä°.Ö. 3000 yıllarında feth etmiÅŸ ve her iki krallığı birleÅŸtirmiÅŸtir.


YetiÅŸkin Horus‘un çok sayıda karısı ve çocuÄŸu vardır. Dört erkek evladı bir gruplandırılır, Ä°sis’ten olma olduklarına inanılır. Bunların isimleri; Duamutef, Imsety, Hapi ve Qebehsenuef’tir. Lotus çiçeÄŸinden doÄŸmuÅŸlar ve yaratılış ile iliÅŸkilendirilen güneÅŸ tanrılarıydılar. Nun’ın suyunu, Ra’nın emri ile yeniden getirmiÅŸlerdir. Anubis, onlara cenaze törenlerinde mumyalama, ‘Ağız açma’, Osisris’i ve tüm erkeklerin gömülmesi ödevlerini verdiÄŸine inanılır. Horus onları daha sonra dört ana yönün koruyucusu yaptı. Ma’at’ın ölüleri yargılaması sırasında lotus çiçeÄŸinin üzerinde Osiris’in önünde otururlar. DiÄŸer taraftan, çok yaygın olarak ölünün iç organlarını koruyucusu olarak hatırlanırlar.

Behdetli Horus; yetiÅŸkin Horus’un bir baÅŸka formu olup, Behdet’in batı deltasında tapınılırdı.

(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.03.2010 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 606 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Horus | Mısır Mitolojisinde Şahin Başlı Gök Tanrısı - Sembolizmde Horus - Horus\'un Gözü – Wedjat - Horus\'un Gözünün Oranlı Glifleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Ä°lkeleri Åžimdi Nerede UygulanıYor | Cemil Ãœnlütürk Sonraki MakaleAnadolu Ajansı - A.A. | KuruluÅŸundan Bugüne Anadolu Ajansı - Atatürk Tarafından Ankara'da Kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin Yarı Resmi Haber A..

1 Yorum

  1. camil faziloqlu
    Oca 15, 2019

    dunyada bulunmayan yerlerden birisi de annunakilerin meskenidir.butun dunyaya insan bu mekandan yayilmishdir.allahin emriyle dunyaya yayildiqlarinda ozleriyle eski yurdlarindan xatireler aparmishlar.gederken tabletleri,toponimleri ve simvollari da ozleriyle goturmushler.bu simvollardan birisi de horusun gozudur.bu goz azerbaycanin ilisu kentinde gizlin bir yerdedir.burdaki daq qabartmalarini hansisa bir devrde mahv etmeye calishmishlar,ancaq horusun gozu aqacliqdan gorunmemishdir.

    Cevapla

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz