Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Hayvan ÇiftliÄŸi | George Orwell’in Mecazi Dille Yazılmış Fabl Tarzında Siyasi Hiciv Romanı


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.11.2012 tarihinde Hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 42 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Hayvan Çiftliği

Hayvan ÇiftliÄŸi, (orijinal adıyla Animal Farm) George Orwell‘in mecazi bir dille yazılmış fabl tarzında siyasi hiciv romanı.


Hayvan ÇiftliÄŸi – Türkçe kapak resmi

Özgün adı: Animal Farm: A Fairy Story
Çevirmeni: Halide Edip Adıvar (1954)
Türü: Klasikler, hiciv, eğitim animasyonu
Basım tarihi: 17 Ağustos 1945
Türkçe basım tarihi: 1954


Roman ilk olarak 1945’te yayınlandıysa da asıl ününe 1950’lerde kavuÅŸtu. 1996’da ise geçmiÅŸ tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü’nü 1946 senesi için aldı.

Roman, Stalinizmin acı bir eleÅŸtirisidir. Totaliter rejimlere karşıt bir solcu olan Orwell, romanında SSCB’nin kuruluÅŸundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah kullanarak mecazi bir dille anlatır.

Hayvan ÇiftliÄŸi çok yankı uyandırmış ve olumlu eleÅŸtiriler almıştır. Bir Stalinizm eleÅŸtirisi olmakla birlikte, II. Dünya Savaşı yıllarında müttefiklerini kızdırmak istemeyen Ä°ngiltere’de sansüre uÄŸramıştır. Romanın çizgi filmi çekilirken konusunun CIA tarafından deÄŸiÅŸtirildiÄŸi iddia edilmektedir. Roman 1999’da bu kez konusuna daha sadık bir senaryoyla filme çekilmiÅŸtir.
Hayvan ÇiftliÄŸi, Pink Floyd’un Animals albümüne ilham kaynağı olmuÅŸtur.

“Hayvan ÇiftliÄŸi” Türkiye’de ilk kez 1954 yılında o zamanki adı Maarif Vekâleti olan Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından Halide Edip Adıvar’ın Türkçe çevirisiyle bastırtılmıştır. 1966 yılında da kitabın ikinci baskısı yapılmıştır.

Romanın Ä°ngilizce versiyonu 1970’li yıllarda Türkiye’de yabancı dille eÄŸitim yapan devlet okullarında (Maarif Bakanlığı Kolejleri) Ä°ngilizce derslerinde okutulmuÅŸtur.

Romandaki karakterler

• Koca Reis, domuz, hayvanlara mutluluk ve barış dolu bir dünya vaat eder, insanların çiftlikten kovulmasını ister. Karl Marx veya Vladimir Lenin’e benzer.
• Snowball, domuz, hayvanlara okumayı öğretir, bir deÄŸirmen yapılması taraftarıdır. Leon Troçki’yi temsil eder. Napolyon deÄŸirmene önce karşı çıkar, Snowball’u çiftlikten kovduktan sonra ise deÄŸirmenin yapımını ister. BaÅŸa gelen her kötü olaydan Snowball’u sorumlu tutar.
• Napolyon, domuz, köpekleri eÄŸitir ve bir polis gücü haline getirir, Snowball’u çiftlikten kovar, insanlarınkinden daha baskıcı bir yönetim kurar. Josef Stalin’i temsil eder. Kitapta Hayvanizm olarak anılan Marksizm ve Leninizm’den kesin olarak dönüş yapar.
• Bay Jones, insan, çiftliÄŸin eski sahibi. Son Rus çarı II. Nikolay’ı temsil eder.
• Bay Frederick, düzenli bakılan komÅŸu çiftliÄŸin sahibi. Adolf Hitler’e benzemektedir.
• Bay Pilkington, Winston Churchill’e benzemektedir. Kitabın sonunda Napolyon’un Bay Pilkington ile anlaÅŸtığını görüyoruz. Bu da bize onun Theodore Roosevelt olduÄŸunu gösteriyor.


Sinema uyarlamaları

George Orwell’ın “Animal Farm” adlı eseri iki kez sinemaya uyarlanmıştır.

Bunlar:

• Animal Farm, 1954, İngiltere, Animasyon filmi, renkli. Romanın haklarını elinde bulunduran CIA filmin içeriğine müdahele etmiş ve bütçesinin bir bölümünü karşılamış.
• Animal Farm, 1999, Amerika, TV filmi. Hayvanları ünlüler seslendirmiş (Peter Ustinov, Ian Holm vb.)

Bakınız, George Orwell – Eric Arthur Blair (d. 25 Haziran 1903 – ö. 21 Ocak 1950) | 20. Yüzyıl Ä°ngiliz Edebiyatının Önde Gelen Kalemleri Arasında

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.11.2012 tarihinde Hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 42 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Hayvan Çiftliği | George Orwell\'in Mecazi Dille Yazılmış Fabl Tarzında Siyasi Hiciv Romanı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Sözcük Türleri] Ad Soylu Sözcükler: Ä°sim (Ad) ve Ä°sim Çekim Ekleri Sonraki Makale[Ahlak-ı Nebi] Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Alçak Gönüllü Ä°le Ä°lgili Hadisler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz