Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Gençlik, Farkında Olmadan Sağırlaşıyor


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.09.2007 tarihinde Moonlight tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 347 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Teknolojinin gelismesiyle birlikte mp3 çalan cep telefonlari, walkman, diskman gibi müzik çalar cihazlari insan hayatina daha fazla girmeye basladi. Ancak bu cihazlar beraberinde bir çok saglik sorununu da getirdi.

Teknolojinin hizla gelismesiyle mp3 çalan telefonlar, walkman, diskman gibi müzik çalar cihazlarin insan hayatina daha fazla girmesi, farkinda olmadan saglik sorunlarini da beraberinde getiriyor.


Uzun süre çok yakin mesafeden yüksek sese maruz kalan kulakta, duyu kaybi meydana geliyor. Son yillarda üretilen telefonlarda mp3 çalar özelliginin bulunmasi, kalem ebatlarinda üretilerek cepte rahatlikla tasinabilme imkani sunan müzik çalar cihazlarla özellikle 15-35 yas arasindaki insanlarin; evde, toplu tasima araçlarinda ve sokakta sürekli olarak yüksek sesle müzik dinlediklerini belirten Erciyes Üniversitesi Tip Fakültesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, 80 desibelden (dB); daha siddetli seslerin, kulaktaki alici hücreleri öldürerek sagirliga sebep oldugunu söyledi.

Yüksek siddetli sesin olusturdugu tahribatin birikici özelligi oldugunu belirten Erkan, zaman içinde hücrelerdeki tahribatin derecesine göre isitme kayiplarinin yüzde 30-40’tan yüzde 100’e kadar ulasabildigini ifade etti. Insanlarin müzik dinlerken büyük bir keyif aldiklarini ve kendilerine zarar verdiklerinin farkinda olmadiklarini vurgulayan Prof. Dr. Erkan, “Bu sekilde duyu kaybi yasayan insanlar, saglik sorununun farkina varamaz. Ancak, çevresindeki insanlarin, ‘Söylediklerimi duymuyor musun? Kulaginda problem mi var?’ seklindeki uyarilari sonrasinda duyu kaybi yasadiginin farkina varir ve doktora gitme ihtiyaci hisseder. Bu asamaya kadar çok geç kalinmis olabilir. Çünkü tedavisi olmayan sagirlik yasanmaktadir.” dedi.

Insanlar tarafindan algilanan sesin frekans ve siddet olmak üzere iki özelligi olduguna dikkat çeken Erkan, “Insan kulagi için en uygun ses 60-70 dB arasidir. Bu, ayni zamanda normal konusma sesini olusturan degerlerdir. Kulaga zarar veren ses siddet ve frekansi ise 80 dB’in üzerindedir. Bagirarak konusulmasi dahi insan kulagina zarar verir ve ilerleyen zamanlarda sagirlik sorunu ile karsilasilir.” seklinde konustu. Hal böyleyken 15-35 yas araligindaki insanlarda ev, araba, toplu tasima araçlari, sokaklar olmak üzere her ortam ve alanda ses siddeti kontrol edilemeyen cihazlarla yüksek sesle müzik dinleme aliskanligi olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Erkan, bu durumun insanlar farkinda olmadan sagirligi da beraberinde getirdigini vurguladi.


Sesin kaynagindan itibaren mesafesinin karesi ile dogru orantili olmak üzere yakinliginin veya uzakliginin tahrip edici tesirini ortaya çikardigina dikkat çeken Erkan, “Ses ne kadar yakinda ise kulaga o kadar çok zarar verir. Uzaklastikça zarar verici özelligi de azalir. Her an, her ortamda kulaklik takarak yüksek seste müzik dinleyen insanlar zarar verici etkiye en fazla maruz kalan kisilerdir. 80 dB’in üzerindeki sesin kulaga verdigi zarar kulak zarindan isitmenin kortikal merkezlerine kadar devam eden isitme yolu üzerinde herhangi bir yerde ortaya çikar. En çok zarar gören bölge ise içkulaktaki titrek tüy hücreleridir.” diye konustu.

Sesin kulaga verdigi zararin, sesin siddeti, mesafesi, frekansi, maruz kalma süresi, geçirilmis kulak hastaliklari, yas ve cinsiyete bagli olarak degisik özellikler gösterdigini dile getiren Prof. Dr. Erkan, “Mesela 80 dB siddetteki bir sese 150 gün maruz kalan insanin ugradigi zarar 90 dB’de 15 gün, 100 dB’de ise 1,5 güne düser. Gençlerin ugrayacaklari zarar ise yapilari tam olarak oturmadigi için daha fazla olur. Bu siddetlerdeki seslere maruz kalan insanlar sagir olduklarinin farkina varamazlar. Ancak çevreleri tarafindan anlasilir. Ancak geri dönüsü olmayan bir süreç içerisine girilmis olur.” ifadelerini kullandi.

Uzun süre kulaklik kullanarak yüksek sesle müzik dinlemesi sonrasinda yüzde 45 oraninda isitme kaybina ugradigini anlatan 25 yasindaki Esat Güçveren “Daha önce walkman kullaniyordum. Sonraki zamanlarda ise cep telefonlarinin mp3 çalar özelligi çikinca telefonla müzik dinlemeye basladim ve yatarken dahi kulakligi kulagimdan çikartmazdim. Zamanla ortamdaki konusma seslerini daha az algilamaya basladim ve ailemin uyarisiyla doktora gitmeye karar verdim. Kontroller sonrasinda ise yüzde 45 oraninda isitme kaybina ugradigim ortaya çikti.” dedi.

alıntıdır…

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.09.2007 tarihinde Moonlight tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 347 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Gençlik, Farkında Olmadan Sağırlaşıyor orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÅžizofreni Yalnız Oynanmaz Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 4 Eylül - September

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz