Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı | 1973’te KurulmuÅŸ Ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Milli Parklar Ve Koruma Alanları Listesinde Yer Alan Milli Pa..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.01.2013 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Åžehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 221 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı

Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda, Eceabat ilçesinin hemen hemen bütününü kapsayan ve Çanakkale BoÄŸazı’nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı içeren büyük bir parktır.


Atatürk’ün Gözetleme Yeri
Çanakkale – Gelibolu- Conk Bayırı

1973’te kurulmuÅŸ ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer almaktadır.


Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı logosu

Tarihçe

Orman Bakanlığının önerisi ile 33 000 ha alanı olan Gelibolu Yarımadası, önce Bakanlar Kurulunun 7/6477 sayılı kararı ile 25.05.1973 tarihinde “orman rejimi” içine alınmıştır. Ardından özellikle tarihi ve bunun yanında tabii niteliklerinden dolayı, 2 Kasım 1973 tarihinde de, baÅŸyapıt olarak da Åžehitler Abidesi ile birlikte, Milli Park ilan edilmiÅŸtir. 4533 sayılı “Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanunu” çıkartılmıştır.

Dur Yolcu Kitabesi

Söz konusu yasada Tarihi Milli Parkın korunması, geliÅŸtirilmesi, yönetimi, tanıtılması ile ilgili esasların ortaya konulduÄŸu Uzun Devreli GeliÅŸme Planı (UDGP) ODTÃœ tarafından hazırlanmış ve 23 Aralık 2003 tarihinde onaylanmıştır. Planda öngörülen projeler, yeni ismi ile (DKMP) DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumluluÄŸunda büyük bir titizlikle uygulanmaya baÅŸlanmıştır UDGP’nın Milli Park’ta uygulaması da dünyada ilk kez uluslararası ihale ile belirlenmiÅŸtir. Ä°haleyi, doÄŸal ve tarihi dokuya zarar vermeden ziyaretçilerin de Milli Park’tan azami derecede yararlanmasını öngören projesi ile bir Norveç firması kazanmıştır. Ardından proje hayata geçirilmiÅŸtir.


Åžehitler Abidesi

Bu projeler kapsamında, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı alanını en iyi temsil edebilecek “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Logo Yarışması” açılmıştır. Yarışmaya 416 adet logo çalışması katılmıştır. 28.11.2004 tarihinde toplanan jüri, ödül alacak altı adet logo çalışması arasından I. lik Ödülünü, AyÅŸen TuÄŸba DORUK tarafından hazırlanan logoya vermiÅŸtir. 2004 ve 2005 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nın içinde bulunduÄŸu Milli Park’a devlet tarafından yatırım yapıldı ve yollar yeniden asfaltlandı, ÅŸehitlikler ve eserler köklü bir bakım ya da renovasyondan geçirilerek 18 Mart 2005 tarihinde tekrar ziyaretçilerin hizmetine açıldı.

Ulaşım

Park’a Edirne ve Ä°stanbul’dan TekirdaÄŸ ve Gelibolu yolu ile; Ankara, Bursa ve Ä°zmir’den ise Çanakkale’den Kilitbahir ve Eceabat’a düzenlenen feribot seferiyle ulaşılır. En yakın havaalanı Çanakkale’dedir. Çanakkale Havaalanı’na Ä°stanbul’dan THY’nin tarifeli uçuÅŸlarıyla ulaÅŸmak mÅ«mkÅ«ndÅ«r.

Özellikler

I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Gelibolu Yarımadası içerisindedir. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaÅŸla ilgili yüzlerce baÅŸka kalıntıdan oluÅŸan geniÅŸ bir yelpazenin yanı sıra 60.000’i aÅŸan Türk ÅŸehidinin ve yine 250.000’i aÅŸan Avustralya, Yeni Zelanda, Ä°ngiliz ve Fransız askerlerinin savaÅŸ mezarları ve anıtları buradadır.

Muharebe alanları, savaÅŸ mezarları, anıtlar ve savaÅŸla ilgili kalıntılar “tarihi sit alanı” ve “kültürel varlık” olarak tescil edilmiÅŸtir. Ayrıca MÖ 4000 tarihine dek giden birçok “Arkeolojik sit alanı ve anıtı” vardır. Çok çeÅŸitli “doÄŸal sit alanları ve anıtlar” içerisinde ise kumsallar, koyaklar, Akdeniz çalıları(maki) ile karışık koru parçaları, çarpıcı görünümlü jeolojik ve jeomorfolojik oluÅŸumlar, bir tuz gölü(yakın zamana kadar bir kıyı gölüydü) ve 15. yüzyıl askeri mimarisinin eÅŸsiz örneklerini içeren ilginç bir “kültürel miras” kolleksiyonu vardır.

Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Müdürlüğü Resmi Web Sitesi

Fotoğraflarla Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı

(Visited 11 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.01.2013 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Åžehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 221 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 13 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı | 1973\'te Kurulmuş Ve Birleşmiş Milletler Milli Parklar Ve Koruma Alanları Listesinde Yer Alan Milli Park - Fotoğraflarla Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSam Allardyce (yep, him again) went big, with an enquiry for Sonraki MakaleBe direct with your plans, including any changes to your

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz