Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Galatasaray Lisesi – Lycée de Galatasaray- BeyoÄŸlu – Ä°stanbul | Okulun Tarihçesi – Verilen EÄŸitim – Ä°letiÅŸim Bilgileri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1913 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Galatasaray Lisesi РLyc̩e de Galatasaray

BeyoÄŸlu – Ä°stanbul


Galatasaray Lisesi Okul Logosu

KuruluÅŸ:


• 1481 Galata Sarayı Enderun-u Hümayunu
• 1924 Galatasaray Lisesi

Müdür: Meral Mercan
Bulunduğu yer: Beyoğlu, İstanbul, Türkiye

Galatasaray Lisesi

Okulun Tarihçesi

Galatasaray Lisesi (Fransızca: Lycée de Galatasaray), Ä°stanbul Galatasaray, BeyoÄŸlu’nda bir lisedir. Türkiye’nin en eski eÄŸitim kurumlarından biridir. Fransızca eÄŸitim vermektedir.
Galata Sarayı Humayun Mektebi adıyla kurulan kurum, enderuna (saray mektebi) üst düzeyde eğitimli görevli yetiştirirdi. Bu yüzden Mekteb-i Sultani olarak da anılır.

O yıllarda enderun, Osmanlı sarayında padiÅŸahın günlük yaÅŸamını geçirdiÄŸi, sarayın eÄŸitim birimlerinin, kütüphanenin, hazine odasının yer aldığı büyük bahçe içine kurulu bir kompleksti. Burada, baÅŸta padiÅŸah olmak üzere, saraydaki diÄŸer görevlilerin danışabileceÄŸi, birçok alanda bilgi sahibi kiÅŸiler hizmet vermekteydi. Bu kiÅŸilerin eÄŸitimi ise 15. yüzyıl sonundan (1481) 18. yüzyıl (1715) baÅŸlarına kadar iÅŸlevini sürdüren Galata Sarayı Ocağı’nda veriliyordu.
Evliya Çelebi’nin aktardığı üzere; II. Beyazıt (1481 – 1512) bir kış günü Galata sırtlarında avlanırken son derece bakımlı büyük bir bahçe içinde köhnemiÅŸ küçücük bir kulübe görür. Kulübenin sahibi Gül Baba ile tanışan padiÅŸah, onu bahçeye gösterdiÄŸi özenden dolayı ödüllendirmek ister ve Gül Baba’nın isteÄŸi üzerine bu bahçeye bir mektep ve bir darülÅŸifa (hastane) yaptırır.


Hikâye her ne kadar bize okulun bir dilek üzerine kurulduÄŸunu söylese de biz biliyoruz ki Ä°stanbul’u alan Fatih Sultan Mehmed, antik kültürün izlerini taşıyan bu ÅŸehirde kuracağı devletin payidar olabilmesi, meselâ bir Bizans Ä°mparatorluÄŸu gibi bin yıl yaÅŸayabilmesi için, önceki kültürleri araÅŸtırmakta ve sürekli verdiÄŸi talimatlarla çevrilen klasik eserleri okumaktaydı. Ä°ÅŸte bunlardan biri olan Eflatun’un (batıda kullanılan ismiyle Platon; M.Ö. 427 – 347) “Devlet” adlı eseri, devleti ancak filozofların yönetebileceÄŸini yazmaktadır. Peki Osmanlı’nın yükselmeye baÅŸladığı o yıllarda devleti yönetecek filozoflar nasıl yetiÅŸtirilecekti? Saray Okulu vardı ancak bu okula gelecek öğrencilerin ilk ve orta öğrenimleri nerede verilecekti? Ä°ÅŸte bu düşüncelerin neticesinde, II. Bayezid, babası Fatih’in idealindeki okulu “Galata Sarayı Ocağı” adıyla kurarak Osmanlı Saray eÄŸitiminin önemli bir parçasını oluÅŸturmuÅŸ oluyordu.

1675 yılına gelindiÄŸinde ise, ocaktaki içoÄŸlanlardan yeteneklileri saraya alınırken diÄŸerleri süvari bölüklerine dağıtılır ve kurum on yıllığına tasfiye edilir. 1715 yılında yeniden açılan ocak, tekrar acemioÄŸlanların eÄŸitimini üstlenir. 1820 yılına dek Osmanlı’nın en önemli kurumlarından biri olan Galata Sarayı Medresesi bu yıldan sonra Tıbbiye ve Askeri Kışla olarak kullanılır.

Sonraki yıllarda gün geçtikçe önemi ve iÅŸlevi artan kurum, Osmanlı’da BatılılaÅŸma döneminin ve Tanzimat uygulamalarının bir sembolü olur. Çünkü bu kez de Osmanlı’da hukuksal, siyasal, ve sosyal alanda gerçekleÅŸtirilecek yenilikleri yaÅŸama geçirecek aydın kadrolara ve bu kadroların yetiÅŸtirilmesi için, geleneksel eÄŸitimin dışında batılı programları da bünyesinde barındıran bir eÄŸitim kurumuna ihtiyaç vardır. Ä°stanbul’da daha ziyade yabancıların ve gayrimüslim osmanlıların devam ettiÄŸi ve Fransızca eÄŸitim yapan Saint Benoît, Notre Dame de Sion gibi okullar vardı ancak bunlar daha ziyade Fransa’nın denetimindedir; amaç, Osmanlı Devleti’nin etkin olacağı batılı bir kurum yaratmaktır. Bu amaç doÄŸrultusunda 1 Eylül 1868’de Abdülaziz’in katıldığı bir törenle Mekteb-i Sultani adıyla kurum yeniden faaliyete geçer. Dönemin Paris Büyükelçisi Cemil PaÅŸa ile Hariciye Nazırı Fuad PaÅŸa ‘nın çabalarıyla kurum Fransa’daki lise eÄŸitimine denk ve aynı kalitede öğrenci yetiÅŸtirir. Ve bu öğrencilerin arasında katolik, ortodoks ve musevi öğrenciler de vardır. 9 – 12 yaÅŸlarında, öğretime baÅŸlayabilen bu öğrenciler dil durumlarına göre Fransızca ya da Türkçe hazırlık okumaktadırlar. 1908 yılında müdür Tevfik Fikret Bey ‘in yaptığı yeniliklerle; ilk, orta ve lise için 3’er yıllık program hazırlanarak eÄŸitim süresini 9 yıla çıkar. Ayrıca Farsça, Arapça, Ä°talyanca, Latince, Rumca, Ermenice ve Almanca dersleri isteÄŸe baÄŸlı olarak seçmeli ders statüsüne getirilirken, piyano ve keman dersleri de programa dahil edilir.

1868 yılında kurum, Galatasaray Lisesi adıyla ve Cumhuriyet devrimlerine uygun olarak eÄŸitime baÅŸlar. Tenefüslerde Fransızca konuÅŸma zorunluluÄŸu kaldırılır ve genel kültür dersleri Türkçe verilmeye baÅŸlar. 1967 yılında okula kabul edilen kız öğrenciler için Feriye Sarayları hizmete açılır. Bir yıl sonra Mektebi Sultani’nin 100. KuruluÅŸ Yılı Kutlamaları nedeniyle dönemin Fransa CumhurbaÅŸkanı Charles De Gaulle liseyi ziyaret eder. 1975’de ise kurum, Anadolu Lisesi konumuna getirilir ve eÄŸitim 8 yıl olur. Son olarak, 14 Nisan 1992 yılında Fransa CumhurbaÅŸkanı François Mitterrand ile 8. CumhurbaÅŸkanı Turgut Özal arasında imzalanan protokolle ilkokul ve üniversite eÄŸitimini de kapsayan Galatasaray EÄŸitim Öğretim Kurumu (GEÖK) hayata geçirilir. GEÖK, 1994 yılında Galatasaray Ãœniversitesi’ne dönüşür.

Galatasaray EÄŸitim ve Öğretim Kurumu, 6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kanunla Galatasaray Ãœniversitesi’ne dönüşmüştür. Kurum üniversite statüsünü almasına raÄŸmen, entegre eÄŸitim-öğretim kurumu olma özelliÄŸini korumuÅŸ ve Galatasaray Lisesi ile ona baÄŸlı Ä°lkokul ve Rektörlüğe baÄŸlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır.

“… Ben Ä°nklap Rûhunu Fikret’ten aldım!” diyen Mustafa Kemal Atatürk, dönemin en önemli eÄŸitim kurumlarından olan Galatasaray’ı üç kez ziyaret etmiÅŸtir. Atatürk, ziyaretinde; o kadar okulun arasında Galatasaray Lisesi’ni neden ziyaret ettiÄŸini soran dönemin müdürü Fethi Ä°sfendiyaroÄŸlu‘na Tevfik Fikret‘i kastederek:

“Çünkü burada onu görür gibi oluyorum. Fırsat bulursam gene geleceÄŸim ‘onun’ öğrencisi olduÄŸu ve müdürlük yaptığı bu irfan müessesesine!” demiÅŸtir.

1905 yılında Galatasaray Liseli Ali Sami Yen Bey ve arkadaÅŸları Galatasaray Spor Kulübü’ nü kurmuÅŸlardır.

Galatasaray Lisesi’nin GiriÅŸ Kapısı

Okulun Açık Basketbol Sahası (Pota Cour)

Okulun sadece 12. sınıflara açık olan arka bahçesindeki deniz kızı heykeli

Ä°letiÅŸim

Adres: Galatasaray Lisesi, Kuloglu Mahallesi Ä°stiklâl Cad. No: 159, 34430 BeyoÄŸlu – ISTANBUL
Telefon: 0 (212) 249 11 00
Faks: 0 (212) 252 17 52
E-posta: [email protected]
Web: Galatasaray Lisesi

(Visited 11 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1913 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Galatasaray Lisesi - Lycée de Galatasaray- Beyoğlu - İstanbul | Okulun Tarihçesi - Verilen Eğitim - İletişim Bilgileri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleMeslek Hastalıkları Nedir? | Meslek Hastalıkları Neden Önemlidir? Meslek Hastalıklarının Tarihçesi - Meslek Hastalıkları Periyodik Muayene .. Sonraki MakaleSevr Barış AntlaÅŸması - 10 AÄŸustos 1920 | Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun Parçalanması Türk Milleti'nin Yasama Hakkından Mahrum Bırakılması

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz