Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Fizik] Mekanik Enerji Nedir? Kinetik Enerji – Potansiyel Enerji | Hareket Eden Cisimlerin Sahip OlduÄŸu Enerji Åžekli


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.12.2010 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2191 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Mekanik Enerji – Kinetik Enerji – Potansiyel Enerji

Mekanik Enerji


Enerji kaynaklarına göre çok çeşitlidir. Örneğin bir elektrik pilinden veya üretecinden elde ettiğimiz enerji, kimyasal enerjidir. Güneş ışınlarından sağladığımız enerji ise güneş enerjisidir. Elektrik akımından kaynaklanan enerjiye ise elektrik enerjisi denir.

Biz ileride bu enerji çeşitlerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Mekanik enerji, yeryüzünde en yaygın kullanılan enerji çeşidi olduğundan öncelikle bu tip enerji üzerinde duracağız.

Mekanik enerji sözcük anlamının da bize verdiği gibi, bir sistemin mekanik hareketinden kaynaklanan bir enerjidir. Daha önce gördüğümüz örnekle bir vincin bir cismi yükseğe kaldırması için mekanik bir enerjiye sahip olması gerekir.


Mekanik enerji ikiye ayrılır:

• Potansiyel enerji
• Kinetik enerji

Şimdi bu her iki tür mekanik enerjinin ne anlama geldiğini tanımaya çalışalım.

Dağın tepesinde duran bir taşın bir potansiyel bir enerjisi bulunmaktadır. Çünkü bu taş dağın tepesinden aşağıya yuvarlandığı zaman bir iş yapar. Durağan bir su birikintisinin potansiyel enerjisi vardır. Suyun akmasını sağladığımızda bir iş yapmış olur. İşte sistemlerin bünyesinde, durağan durumda saklı bulunan enerjiye potansiyel enerji denir. Yani durağan bir cismin hareket etmesini sağlayan enerjiye potansiyel enerji denir.

Kinetik enerji ise ki, hareket halindeki cisimlerde de bir enerji vardır. İşte bu enerjiye de kinetik enerji denir. Bir cismin ya da sistemin kinetik enerjisinin hesabını formüle edecek olursak şöyle bir sonuca varırız:

Kinetik Enerji = 1/2 Cismin Kütlesi x Hız²

Formülü oluşturan elemanların birimlerini ise, şöyle belirtebiliriz:


• Kinetik Enerji = Erg
• Cismin Kütlesi = Gram / Kütle
• Hız = Cm/ saniye

Bir başka deyişle yani enerjinin birimini bir üst katından hesaplamak gerekirse, şu sonucu elde ederiz.

• Kinetik Enerji = Joule
• Cismin Kütlesi = Kg / Kütle
• Hızı = M/ Saniye

Yukarıda belirttiğimiz formülleri küçük bir örnekle daha belirgin hale getirmeye çalışalım. Bir cismin kütle olarak ağırlığı 250 kg olsun.

Öte yandan saatteki hareket hızı ise, 5 m/saniye olarak saptansın.

Bu cismin enerjisini hesaplamak için şu işlemi yapmak gerekir:

Enerji Joule = 1/2 250 x 5²
Enerji Joule = 1/2 250 x 25
Enerji Joule = 250 x 25/2
Enerji Joule = 125 x 25
Enerji = 3125 joule

Kinetik Enerji

Kinetik enerji, hareket eden cisimlerin sahip olduğu enerji şeklidir. Bir cismin kinetik enerjisi ne kadar büyükse cisim o kadar büyük iş yapar. Hız, rölatif (bağıl, göreceli, izafi) bir büyüklüktür. Mesela, yukarı fırlatılan bir taş belirli bir kinetik enerjiye sahiptir. Yukarı hareketi sırasında hızı azaldığından kinetik enerjisi azalır, ancak yükseklik kazandığından potansiyel enerjisi artar. Sürtünme ile olan kayıplar göz önüne alınmazsa, toplam enerji sabit kalır. Bu durum, enerjinin korunumuna bir örnektir.

Kütlesi m, hızı v olan bir cismin sahip olduğu kinetik enerji:

ÅŸeklinde ifade edilir.

m kütleli bir cisim hem dönüyor, hem de öteleme hareketi yapıyorsa (doğrusal olarak hareket ediyorsa) bu cismin sahip olduğu kinetik enerji:

ÅŸeklinde ifade edilir.

Burada, I, cismin atalet (eylemsizlik) momenti, ω ise açısal hızdır.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.12.2010 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2191 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Fizik] Mekanik Enerji Nedir? Kinetik Enerji - Potansiyel Enerji | Hareket Eden Cisimlerin Sahip Olduğu Enerji Şekli orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBenimle Türkçe KonuÅŸ | Türkçesi Varken - Farklı Olmak Adına Güzel Türkçemize Kıymayalım Sonraki MakaleKaramazov KardeÅŸler | Dostoyevski - 100 Büyük Roman

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz