Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Fizik] Akromatik Sistem | DoÄŸal Işığı – Kendisini Meydana Getiren DeÄŸiÅŸik Renklerdeki Işınlara Ayıran Optik Sistemlere Verilen Ad – Kromati..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 05.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 332 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Akromatik Sistem

Doğal ışığı, kendisini meydana getiren değişik renklerdeki ışınlara ayıran optik sistemlere verilen addır.


Doğal ışık, çeşitli renkteki ışınların birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu çeşitli renkteki ışınların her birinin değişik kırılma indisleri vardır. Meselâ menekşe renkli ışın, kırmızı renkte daha fazla kırılır. Kırılma indislerinin bu değişiklik sebebi ile tabiî ışığı, kendisini meydana getiren değişik renklerdeki ışınlara ayırırken, meydana gelecek renk dağınıklığını önlemek lâzımdır.

Bu da ışınları aynı derecede kırmak suretiyle olur. Bunun için iki veya daha fazla mercek bir araya getirilerek Akromatik mercek sistemi yapılır ve renk dağılması önlenmeye çalışılır.
Sapınç, gerçek görüntünün, basit bir teorinin tahminlerinden olan farklılıklarına kusur, aberasyon veya sapınç adı verilir. Işığın renklerine bağlı olarak merceğin kırılma indisinin değişmesinin sebep olduğu kusurlara kromatik aberasyon denir. Işık tek renkli (monokromatik) olduğu zaman bile monokromatik aberasyon vardır.

Kromatik Sapınç


Kromatik sapınç

Merceğin odak uzaklığı, kırılma indisine bağlı olduğundan, mercek üzerine düşen beyaz ışığın yedi renkli ışınları, mor renkten kırmızı renge doğru mercekten gittikçe uzaklaşan noktalarda odaklanırlar. Böyle görüntüler teleskop, mikroskop ve benzeri sistemlerde inceleme güçlüğü ortaya çıkarır. Bu kusur akromatik merceklerle düzeltilir. Akromatik mercekler bitiştirilmiş bir ince kenarlı ve bir kalın kenarlı merceklerdir. Merceklerin bitiştirilen yüzlerinin eğrilik yarıçapları eşit olup, kalın kenarlı merceğin diğer yüzü düzdür. Birisi krown, diğeri flint camından yapılır.

Küresel Sapınç

Yaklaştırıcı merceklerin kenarları orta kısımlarına nazaran daha büyük değerde yaklaştırma gücüne sahiptir. Bu sebepten mercek üzerine düşen ışınlardan kenarlarda kırılanlar, ortada kırılanlara nazaran merceğe daha yakın noktalarda odaklanırlar. Bu durumda ekran üzerine alınan görüntü netleştirilemez. Bu kusurun düzeltilmesi için birkaç yol uygulanır. En ekonomik olanları merceğin ince kısımlarını diyaframla kapatmak veya kırılma indisleri farklı ince kenarlı ve kalın kenarlı mercekleri bitiştirerek kullanmaktır. Bu mercekler flint ve krow camından yapılırlar.

Bir mercek karşısında ebatları büyük bir cisim bulunursa, bunun optik eksenden uzak noktaları mercek yüzeyine eğik ışınlar göndereceğinden, görüntü kenarlarının netliği bozulur. Bu kusur bir tek mercekte düzeltilemez, ancak mercek sistemlerinde, mesela fotoğraf makinası veya sinema makinasında düzeltilir.

Bunun yanında koma, alan eğriliği ve distorsiyon gibi mercek kusurları da mevcuttur.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 05.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 332 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Fizik] Akromatik Sistem | Doğal Işığı - Kendisini Meydana Getiren Değişik Renklerdeki Işınlara Ayıran Optik Sistemlere Verilen Ad - Kromatik Sapınç - Küresel Sapınç orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 27 Mart - March Sonraki MakaleSuda DoÄŸum Nedir? | Suda DoÄŸum Nasıl GerçekleÅŸir? Suda DoÄŸumun Avantajları - Suda DoÄŸum Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz