Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Felsefeye Giriş


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.09.2007 tarihinde zeynep tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 572 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


FELSEFEYE GİRİŞ

Evrensel bilginin bilimi olarak kabul edilen felsefe; hikmet, ilim Yu. Filosofia, Fr.Philosophie, Al.Philosophie, İng Philosophy, İt. Filosofia olarak adlandırılır. Etimolojik olarak felsefe deyimi Yu.sevgi anlamına gelen philia deyimi ile bilgi anlamına gelen Yu. sophia deyiminden oluşur ve ‘Bilgi Sevgisi’ anlamını taşır. Bütün dillere Latince (eski yunanca) aracılığıyla geçmiştir


Pitagoras kendisi için “ben bir philosophos’um” der, bilginin ve bilgeliğin tutkunu olduğunu anlatmak istermiş. Son araştırmalar ise bu deyimin ilk kez Herakleitos tarafından kullanıldığını ortaya atmıştır. Bugünkü felsefenin eski yunandaki ilk babasının Herakleitos olduğu söylenir.
Bugünkü adıyla felsefe, kadim adıyla insanoğlunun kendini ve evreni sorgulaması insanlık tarihinin en eski devirlerinden beri varoldu. Her ilkel toplumda felsefi düşünce ve kavramlar vardı.
Hangi kültür basamağında bulunursa bulunsun, her toplumun, bir yandan birtakım mistik tasarımları-mythosları-efsaneleri, öbür yandan da ruhsallıkla ilgili bilgileri vardı.
Ruhsal kavramların bugünkü gibi psişik ve psikolojik modern açıklamalardan uzak da olsa, o dönemde de insanoğlunun aynı temel soruları sorduğunu ve yanıtlar aradığını, üstelik bazı filozofların bugüne de uygulanabilecek yanıtları içeren temel felsefeler oluşturduklarını görmek için biraz felsefe ile ilgilenmek, diğer konuları anlamayı kolaylaştırır. Görüyoruz ki, ilkçağdan bu yana her kültürde insanoğlunun karşısına hep aynı sorular çıktı;

‘BEN KİMİM, NEREDEN GELDİM, NEREYE GİDİYORUM?’ EVRENİN VAROLUŞ SIRRI NEDİR? EVREN KENDİ KENDİNE Mİ OLUŞTU? YOKSA BİZİM BEŞ DUYU İLE ANLAMADIĞIMIZ İLK NEDENLERİ Mİ SAKLIYOR KENDİNDE?

İşte felsefe ya da Latince’deki orijinal ismiyle ‘Filosofia’ bu sorulara cevap aramak için ortaya çıkmıştır. Felsefenin temel sorusu İNSAN İLE EVREN arasındaki ilişki, insan-evren, ruh ve madde, varolanların anlamı ve kökeni, Tanrı-insan-doğa ilişkileri, evrenin meydana gelişiyle insanın gezegenimizdeki yeri ve görevinin ne olduğu sorularına yanıt bulabilmektir.
Bugün bildiğimiz anlamdaki felsefeyi ilk olarak ortaya koyan, yaratan eski Yunandır. Klasik ilkçağ ya da Antik çağ felsefesi yalnız Yunan ve Roma kültürlerini içerirse de felsefenin gerçek tarihi ilk ademe kadar uzanır. Ve eski kadim dönemlerde bu felsefi sorulara verilen yanıtlar zaman zaman, felsefenin babası kabul ettiğimiz İonia filozoflarını aşar durumdadır.


kaynak

Felsefe Sözlüğü Orhan Hançerlioğlu Remzi Yayın.
-Felsefe Tarihi Prof. Macit Gökberk Remzi Yayın.
-Dünya İnançları Sözlüğü Orhan Hançerlioğlu Remzi Yayın.
-Mitoloji Sözlüğü Azra Erhat Remzi Yayın.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.09.2007 tarihinde zeynep tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 572 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Felsefeye Giriş orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleGeçen Dakikalarım l Necip Fazıl Kısakürek Sonraki Makale[Kol ve Bacak Engelleri] Savunmada mı Üşümüş mü? Beden Dili

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz