Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Felsefe] Deneycilik – Ampirizm – Empirizm | Bilginin Duyumlar Sayesinde Ve Deneyimle KazanılabileceÄŸini Öne Süren Görüş


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.11.2010 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1594 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Deneycilik – Ampirizm – Empirizm

Deneycilik – ampirizm – empirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceÄŸini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doÄŸuÅŸtan bir bilgi yoktur. Ä°nsan zihni, bu nedenle boÅŸ bir levha (tabula rasa) gibidir.


Deneycilik akılcılığın karşıtıdır. Akılcılığa karşıt olarak deneycilik, duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir yalnızca. İnsan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur buna göre. Bilginin kaynağında akılı gören rasyonalizm geleneğine karşıt olarak deneycilik her tür bilginin sonradan deneyimle, duyumlarla elde edildiğini ileri süren bir felsefi temele sahiptir.

İlk Çağ felsefesinde deneycilik

İlk Çağ felsefesinde temel felsefi problemler özelikle evrenin başlangıcı ve oluşumu, varlığın sebebi ve varoluşun anlamı, bilginin kaynağı ve anlamı gibi meselelerdir. Buna bağlı olarak deneycilik daha o zamanlardan bir epistemolojik tutum olarak belirir ve bilgiyi aklın yasalarına göre değil nesnelerin görünüşlerine göre belirleme yaklaşımı olarak şekillenir. Sofistlerde, Septiklerde, Stoacılarda belirli ölçülerde deneyciliğin izlerini bulmak mümkün olmakla birlikte, esas olarak iki önemli filozof bu gelenek içinde belirgin bir yere sahip olarak görünmektedir. Duyum, deneyim ve dolayısıyla empirik bilgiyi merkeze alan felsefi yaklaşımın izleri bu iki filozoftan itibaren belirginleşmektedir.


Demokritos

Atomculuk olarak bilinen ilk çaÄŸ felsefe akımının öncüsü Demokritos’tur. Maddeci doÄŸa bilimi anlayışının kökleri Demokritos’a dayanır, aynı zamanda nedensel/zorunlu evren anlayışı ve bu anlayış ekseninde temellenen felsefi/bilimsel düşünce de köklerini Demokritos’ta bulur. Her ÅŸeyin özü nedir sorusuna verdiÄŸi cevap “atom” olmuÅŸtur; bölünemeyen, nesnelerin son dayanak noktası, özü olarak atom. Her ÅŸey atomlar ve atomların hareketliliÄŸinden ibarettir.

Demokritos

Demokritos bu fikirlerinin felsefi çerçevesini, sonradan giderek sistematikleÅŸerek deneycilik olarak adlandırılan akıma uygun bir nitelikte ortaya koymuÅŸtur. Bu bakımdan birçok önemli felsefe tarihisi Demokritos’u aynı zamanda deneycilik akımının öncü isimlerinden saymaktadır.

Epikuros

Demokritos gibi deneyci filozofların öncülerinden sayılan Epikuros (ya da Epikur), soyut felsefi söylemlerden uzak durmuÅŸ, mutluluk problemini ele alarak farklı bir ahlak felsefesi geliÅŸtirmeye yönelmiÅŸtir. Mutluluk, insanın doÄŸayı ve evreni tanımasıyla mümkündür Epikuros’a göre.Hareketlerin yasalarını tespit edebilmek içinse bilgiye gerek olduÄŸunu söyler. Bilgi ise duyu verilerinden gelir; yani duyu verilerinin birçok kez tekrarlaması sonucunda elde edilen genel tasavvurlar, Epikuros’a göre, bilgilerdir. Bu tasavvurlar ya da bilgiler nesnelerin kendileri deÄŸil onlardan gelen yansımalardır.Epikuros, duyu organlarının yanıltıcı olabileceÄŸini ya da yansımaları farklı ÅŸekillerde algılayabileceÄŸini de öne sürer.Böylece akıla da bir yer verilmiÅŸ olur bilgi sürecinde.Epikur için duyu organları ve akıl, bilginin ortaya konulduÄŸu araçlardır bir anlamda.Duyu organlarınca edinilen duyum ve izlenimler akıl vasıtasıyla tasavvurlara dönüştürülürler ve böylece bilgi ortaya çıkar.Ayrıca Epikuros, haz ve acı duygulanımlarının da bilgiyi etkilediÄŸini, bilginin doÄŸruluk deÄŸerinin kiÅŸilerin haz ve acı duyumlarına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiklikler gösterdiÄŸini öne sürer.


(Visited 21 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.11.2010 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1594 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Felsefe] Deneycilik - Ampirizm – Empirizm | Bilginin Duyumlar Sayesinde Ve Deneyimle Kazanılabileceğini Öne Süren Görüş orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKırık Kalpli Su Tanem Benim | Derya Çiftçiler Sonraki MakaleEn Çok Cahilden Korkarım! | Zülfü Livaneli

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz