Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Erzurum Kongresi | 23 Temmuz – 7 AÄŸustos 1919


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 327 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Erzurum Kongresi | 23 Temmuz – 7 AÄŸustos 1919


23 Temmuz 1919 günü Erzurum Kongresinin toplandığı okul.

Anadolu’da milli mücadele birliÄŸinin kurulmasının ikinci adımı Erzurum Kongresi ile atıldı. Amasya Genelgesi‘nden sonra Ä°stanbul ve askerlikle iliÅŸkisi kesilen Mustafa Kemal’e, baÅŸta Kazım Karabekir olmak üzere Anadolu’daki komutan ve mülki amirlerin büyük bir çoÄŸunluÄŸu verdikleri desteÄŸi sürdürmeye devam ettiler. Amasya Genelgesi‘nde yer aldığı gibi, Mustafa Kemal bu dönemde milli bir kongre toplayarak, milli mücadele ile ilgili tüm faaliyetleri birleÅŸtirmeyi planlıyordu. Kazım Karabekir, milli bir kongreden önce DoÄŸu illeri için bölgesel bir kongre toplanmasının faydalı olacağı görüşündeydi. Mustafa Kemal, bölgesel bir kongreye karşı olmasına raÄŸmen, Kazım Karabekir ve DoÄŸu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ısrarları karşısında bir kongre toplanmasını ve kongreye katılmayı kabul etti. Kongre, 10 Temmuz‘da toplanması kararlaÅŸtırılmış olmasına raÄŸmen, 23 Temmuz‘da bir okul salonunda 54 delege ile çalışmalarına baÅŸladı. Mustafa Kemal’in davetli olarak katıldığı bu kongreye asil üye olabilmesi için, Erzurum delegesi Cevat DursunoÄŸlu istifa ederek, kendi yerine Mustafa Kemal’in seçilmesini saÄŸladı. Ä°lk gün, Mustafa Kemal kongre baÅŸkanlığına seçildi. Milli bir hal alan kongrede, genel deÄŸerlendirmeler yapıldı ve doÄŸu illerinin durumu görüşüldü. Milli mücadelenin temelleri açısından önemli kararlar alındı.

Erzurum Kongresi’ne katılanlar, 17 çiftçi ve tüccar, 5 emekli subay, 4 emekli memur, 5 öğretmen, 4 gazeteci, 5 hukukçu, 2 mühendis, 1 doktor, 6 din adamı, 3 eski milletvekili, 1 general ve 1 eski bakan olmak üzere 54 delegeden oluÅŸmuÅŸtu.


Alınan Kararlar

1. Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.

2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekün kendisini savunacak ve direnecektir.

3. Vatanı korumayı ve istiklali elde etmeyi İstanbul Hükümeti sağlayamadığı takdirde, bu gayeyi gerçekleştirmek için geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet üyeleri milli kongrece seçilecektir. Kongre toplanmamışsa, bu seçimi Temsil Heyeti yapacaktır.

4. Kuva-yı Milliyeyi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.

5. Hıristiyan azınlıklara siyasi hakimiyet ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez.

6. Manda ve himaye kabul edilemez.


7. Milli Meclisin derhal toplanmasını ve hükümet işlerinin Meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır.

8. Milli irade padişahı ve halifeyi kurtaracaktır.

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 327 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Erzurum Kongresi | 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKarne Parası | "Karne Parası Alınmayacak" Genelgesi Sonraki MakaleGelincik Ä°le Dört Karga...

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz