Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Elif Şafak | Hayatı ve Kitapları: Pinhan – Şehrin Aynaları – Mahrem – Bit Palas – Araf – Baba ve Piç


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.01.2008 tarihinde Kýrmýzý Karga tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 8937 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Elif Şafak | Hayatı ve Kitapları: Pinhan – Şehrin Aynaları – Mahrem – Bit Palas – Araf – Baba ve Piç


Elif Şafak 1971’de Strasbourg’da doğdu. Türkiye’ye dönmeden önce, İlk gençlik yıllarını İspanya’da geçirdi. Yayımlanan 5 romanı bulunmaktadır. Amerika’da İngilizce olarak yazdığı son romanı “THE SAINT OF INCIPIENT INSANITIES”; Farrar, Straus & Giroux (ABD) Yayınevi tarafından 2004 sonbaharında basıldı.
Şafak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları ile tamamladı. ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını yaptı. Uzmanlığını Çağdaş Batı Politik Düşüncesi üzerine ve buna ek olarak Orta Doğu Çalışmaları üzerine yoğunlaştırdı. Şafak’ın akademik geçmişi Ortadoğu ve Batı, İslamiyet ve modernizm üzerine eleştirel bakışla yazılmış, toplumsal cinsiyet bilincine sahip, birden fazla disiplinle yoğrulmuş, tekrar tekrar okunacak yapıtlarla beslenmiştir.

Elif Şafak’ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkında “Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Kadınsılık-Döngüsellik” başlığıyla yazdığı yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Şafak, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde de “Türkiye ve Kültürel Kimlikler”, “Kadın ve Edebiyat” konularında dersler verdi.

Şafak, ilk defa 2002 yazında, Five Colleges Women’s Studies Research Center tarafından dünyanın farklı bölgelerinden seçilmiş edebiyat akademisi üyelerinden biri olarak Amerika’ya geldi. 2003-4 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak bulundu. Burada “Ortadoğu’da Marjinal Kimlikler” ve “Kadın Üzerine Kadın Edebiyatı: Doğu ve Batı Çatışması” dersleri verdi. Şafak halen, Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. “Edebiyat ve Sürgün”, “Bellek ve Politika”, “Müslüman Dünya’da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet” konulu dersler vermektedir.


Elif Şafak; mücadeleci, açıksözlü, aydın kimliği ile Türkiye’de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir.

Kitapları

Pinhan

Kapak Tasarımı: Emine Bora

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: 1997, İletişim Yayınları
9. Basım: Nisan 2007

Döndü halka/ döndü olanca hızıyla/ toprak ki siyah bir halka idi/ ve geceye saklanırdı bazen/ tuttu su ile karıştı/ su ki sarı bir halka idi/ rengiyle dalaşırdı bazen/ tuttu toprağı kucakladı/ eğildim suya baktım/ suda kendimi gördüm/ kendimi sen sandım/ sarılmak için atıldım/ köprüye hıncım yalan imiş/ onu yıkarken suya karışan/ ben oldum


Bir de baktım ki/ ben ben değilim artık/ sûretim başka bir sûret/ ismim bir başkasının ismi/ gönlüm ne yöne akar/ ben ne yöne/ verdiğin emaneti yitirdim yollarda/ hata ettim/ kusur ettim/ affola…

Okuma Parçası

—————–

Şehrin Aynaları

Kapak Tasarımı: Emine Bora

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: 1999, İletişim Yayınları
8. Basım: Şubat 2007


“Kimdim ben?” Katil ve kurban. Ellerimde başkalarının kanı var, başkalarının ellerinde de benim kanım. Bir cinayet işledim; belki de pek çok cinayet işledim. Nasıl olsa bütün ipuçlarını temizledi hafızam.
Bir cinayete kurban gidiyorum. Belki de pek çok cinayete kurban gidiyorum. Nasıl olsa inanmıyorum ardımdan tutulacak mateme. Katillerimin yüzlerini seçemiyorum; isimlerindense geride harfler kalacak sadece. Binlerce kelime, onlarca hikâye var boğazımda düğümlenmiş. Susuyorum konuşmam gereken yerlerde; dilimi tutamıyorum ne zaman susmam gerekse. Anlatacak çok şeyim olsa da, emin değilim anlaşılmak istediğimden.

Okuma Parçası

—————–

Mahrem

Görmeye ve Görülmeye Dair Bir Roman

Kapak Tasarımı: Emine Bora

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: Ağustos 2000
11. Basım: Mart 2007

Mahrem, Elif Şafak’ın üçüncü romanı. Şafak, Pinhan ve Şehrin Aynaları’nda kendine özgü dil kullanımı ve “öteki”yi romanın merkezine yerleştirme yaklaşımıyla, yeni bir tavrın da habercisi olmuştu. Mahrem, bu özellikleri bir adım öteye götürmesinin yanı sıra, kurgusal olgunluğuyla da ülkemiz edebiyatına kalıcı bir iz bırakacağını kanıtlıyor.
Mahrem’in alt başlığı “Görmeye ve Görülmeye Dair Bir Roman”. Adına uygun olarak bir gözle başlayıp, dört yüzyıla yayılan seyretme ve seyredilme, bakma ve görme, görme ve görülme öykülerini, ikisi de farklı nedenlerle “öteki” olan iki kahramanın hayatlarında birleştiriyor. Görme ve görülme takıntısını bir sözlükle (“Nazar Sözlüğü”) kurumlaştırıp, romanında yer alan tüm figürleri karşımıza birer seyirlik olarak çıkarıyor. Mahrem’de “göz” daima dışlanmayla içerilmenin, “ben” ile ötekinin, aşk ile karanlığın orta yerinde, bir geçiş noktasında duruyor; tıpkı “Nazar Sözlüğü”ndeki “Gözbebeği” maddesinde olduğu gibi:
“gözbebeği: İnsanlarda yuvarlak, hayvanların çoğunda ise dikine elips biçiminde olan gözbebeğinin çapı, irise gelen ışığın miktarına göre değişir. Karanlık ve uzaklık büyütür gözbebeğini; aydınlık ve yakınlık küçültür. Yani bu kararsız çember, ışık varsa küçülür, ışık yoksa büyür. Yakına bakarken de küçüldüğüne göre, yakın olan aydınlıktır, aydınlıktadır. Uzağın payına karanlık düşer. Zaten karanlığı kimse yakınında görmek istemez.
Aşık olunca da büyür gözbebeği; demek ki âşık olunan hep uzaktadır. Aradaki mesafenin verdiği acıyı azaltmak için, maşuka ‘gözbebeğim!’ diye hitap edilir.”

Okuma Parçası

—————–

Bit Palas

Kapak Tasarımı: Emine Bora

Kitabın Baskıları:

İlk Basım: Mart 2002
6. Basım: Temmuz 2006

Şehrin Aynaları, Pinhan ve Mahrem’in ardından Elif Şafak’tan usta işi bir roman daha. Yayınlandığından bu yana okurlardan ve edebiyat çevrelerinden ve haklı övgüler alan Bit Palas’ı henüz okumamış olanlara tereddütsüz tavsiye ederiz. Beğeni farklılıklarını aşacak ölçüde önemli bir yapıt.
1960’larda, mezarlıkların üzerinde yükselen bir semtte, kentten intikam almak üzere özene bezene inşa edilen, ama giderek etrafındaki çöp kokusu nedeniyle yaşanmaz hale gelen Bonbon Palas’ın hikâyesi anlatılıyor bu romanda.
Her katı birbirinden farklı bir hava taşıyan Art Nouveau tarzdaki apartmanda yaşayanlar da çok farklı birbirinden: Zıt kuaför ikizler Cemal ve Celal; aşırı titiz Hijyen Tijen ve kızı Su; iki arada bir derede kalmış Mavi Metres; evhamlı ve sinameki Ateşmizaçoğulları; gizemli Madam Teyze; torunlarını masallarla “zehirleyen” Hacı Hacı; Metin Çetin ve uğruna bilimkadınlığını bırakıp peşinden gelmiş Karısı Nadya; yaşamın kıyısında yürüyen Sidar ve köpeği… Onları birleştiren ise hep dışlarında aradıkları, üstlerine kondurmadıkları çöp kokusu ile apartmanda giderek artan hamam böcekleri.
Elif Şafak’ın o zengin ve benzersiz üslubu sayesinde bir solukta okunan roman, kötülüğü hep kendi dışına atmaya çalışan steril hayatları sorguluyor.

Okuma Parçası

—————–

Araf

Özgün adı: The Saint of Incipient Insanities

Çeviri: Aslı Biçen
Kapak Tasarımı: Emine Bora

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: Nisan 2004
7. Basım: Nisan 2007

Elif Şafak’ın İngilizce olarak kaleme aldığı Araf’ı Türkçeye Aslı Biçen çevirdi.
Farklı din, çevre ve kültürlerden gelip yolları Boston’da kesişen bir grup genç insanın dokunaklı öyküsünü anlatan Araf, yalnızlık, yabancılık, dil ve zaman üzerine bir roman…
Keskin bir kavrayışa ve mizah duygusuna sahip olan Araf, ait olma konusundaki sürekli özlemin ve sürgünde bir yurt arayışının öyküsü. Belki de hepsinden önemlisi, ister Doğu’da ister Batı’da, kendi yurdunda bile bir yabancı olmanın heyecan verici keşfi.
Araf, “The Saint of Incipient Insanities” adıyla 2004 yılının Eylül ayında ABD’nin öndegelen yayınevlerinden Farrar, Straus & Giroux tarafından yayımlanacak.

Okuma parçası

—————–

Murathan Mungan, Elif Şafak, Pınar Kür, Faruk Ulay, Celil Oker

Beşpeşe

Yapım: Ofset Yapımevi
Konsept ve Tasarım: Bülent Erkmen
Baskı Öncesi Hazırlık: Bilge Barhana

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: Haziran 2004

Beş yazar, Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker ve Pınar Kür, birbirlerinin ardından, birinin bıraktığı yerden bir sonraki devam ederek bir roman yazdılar.
Böyle bir kitap yapma fikri tasarımcı Bülent Erkmen’e ait. 2002 yılında Murathan Mungan ile başlatılan proje, 2004 yılı başlarında Pınar Kür’ün romanın sonunu yazmasıyla tamamlandı ve Erkmen tarafından kitaplaştırıldı.
Beşpeşe’de yer alan metinleri beş yazar, kendi sıraları geldiğinde, daha önce yazılmış olanları okuyarak yazdılar. Her metin son hali verilmiş halde bir sonraki yazara geçirildi ve sonradan geriye dönük olarak herhangi bir düzeltme yapılmadı.
Bir romanın beş ayrı yazar tarafından yazılması, ülkemizde ilk kez ortaya çıkan bir uygulama. Okurların romanın niteliği dışında, bir edebi tür olarak roman üzerine de düşünmeleri arzulanıyor Beşpeşe ile…
Kitap Metis Yayınları ve Ofset Yapımevi’nin işbirliğiyle yayınlanıyor. Metis’in edebiyat dizisinde yer verilen roman, aynı zamanda Ofset Yapımevi’nin nesne-kitap dizisinin de beşincisi. Hatırlanacağı üzere Ofset Yapımevi daha önce, yine konsept ve tasarımı Bülent Erkmen’e ait olan Renk Kavram Sözlüğü, Kuzey Afrika’dan Portekiz’e, ordan eve…, Duo ve 32 Büst adlı nesne-kitapları yayınlamıştı.
Beşpeşe bir “nesne-kitap” olarak kendine has bir özelliğe de sahip. Kitabın baskısı, ofset tekniğinin yanı sıra, ülkemizde 80’lerin sonlarına kadar yaygın olarak kullanılan, ancak günümüzde kitap yayıncılığında tamamen ortadan kalkmış bir baskı tekniğiyle, çinko alaşımlı klişe kullanılarak tipoyla yapıldı.

Okuma Parçası

—————–

Med-Cezir

Yayıma Hazırlayan: Eylem Can
Kapak ve Kitap Tasarımı: Semih Sökmen

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: Eylül 2005
4. Basım: Ekim 2006

Med-Cezir Elif Şafak’ın kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu yazılarından bir araya getirilmiş bir seçki. Kitabı, Elif Şafak’ın farklı yayın organlarında yayımlanan yazılarını severek okuyan, ancak bir kısmını da kaçıran okurlar için bir bütünlük gözeterek hazırladık. Elif Şafak’ın yazıları böyle bir toplam içinde peşpeşe okunduğunda, ona özgü olan açık bir hale geliyor: gece-gündüz, göçebelik-yerleşiklik, kadınlık-erkeklik, Doğu’da ya da Batı’da olmak gibi uçlar arasında salınım, bu uçlardan hiçbirine yerleşmeme, arada olma duygusu… Bu duygunun ilhamıyla yazılmış yazılar.
Med-Cezir toplamı, yazarın değişik alanlardaki bakışını yansıtırken, onu romanlarıyla tanımış ve takip eden okurlar için de edebiyatının izini sürebilecekleri keyifli bir okuma vadediyor.

Okuma Parçası

—————–

Baba ve Piç

Kapak Tasarımı: Semih Sökmen, Emine Bora

Kitabın Baskıları:
İlk Basım: Mart 2006
8. Basım: Aralık 2006

“Kocanızın izni lazım elbette,” diye devam etti sekreter, artık cıvıltılı olmayan sesiyle. “Tabii eğer evliyseniz…?”
Odadakilerin meraklı bakışları üzerinde ağırlaştı. Ne var ki Zeliha’nın yüzünde ne sıkıntıdan eser vardı ne mahcubiyetten. Bu toplumsal işkenceden keyif alıyor değildi elbette ama içinden bir ses başkalarının fikirlerini ve yargılarını umursamamayı öğütlemişti ona. Ne de olsa fark etmeyecekti sonuç olarak. Son zamanlarda bazı kelimeleri kişisel sözlüğünden çıkarmaya karar vermişti, “utanç” pekâlâ bunlardan biri olabilirdi. Bu kürtaja onay verecek bir koca yoktu ortada. Bu çocuğun bir babası yoktu.
Neyse ki kocanın olmayışı formalitelerde bir avantaja dönüştü. Görünüşe göre kimsenin yazılı iznini almasına gerek yoktu. Bürokratik düzenlemeler, evli çiftlerin bebeklerini kurtarmak için gösterdikleri özeni evlilik dışı doğan bebekler için göstermiyordu anlaşılan. Babasız bir çocuk neticede bir piçti ve İstanbul’da bir piç, sallanan bir diş gibi her an düşmeye hazırdı.
Baba ve Piç, İstanbul-San Francisco hattında gidip geliyor: Müslüman-Türk Kazancı ailesiyle Ermeni asıllı Amerikalı Çakmakçıyanların 90 yıla yayılan öyküleri iç içe. Kederli bir geçmişi tamamen unutmak mı daha doğru, geçmiş bilincini beraberinde taşımak mı? Diğer yandan bir kadınlar romanı Baba ve Piç: Erkeklerin apansız ve açıklamasız ölüverdiği, geriye hep kadınların kaldığı bir sülaleden dört kuşak kadının hikâyesi. Anneannelerin, ciciannelerin, teyzelerin hafızalarıyla can bulan bu romanı severek okuyacaksınız.

Okuma Parçası

———–

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.01.2008 tarihinde Kýrmýzý Karga tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 8937 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 6 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Elif Şafak | Hayatı ve Kitapları: Pinhan - Şehrin Aynaları - Mahrem - Bit Palas - Araf - Baba ve Piç orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSuikastler Tarihi | Mustafa Kemal Atatürk'e Suikast Girişimi | 15 Haziran 1926 Sonraki Makale15. Yüzyıl Türk Edebiyatı Genel Özellikleri ve Sanatçıları..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz