Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dünya Havacılığı | Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı – Dünya Havacılı’ğının Tarihsel Gelişimi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ülkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1472 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Dünya Havacılığı | Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı

Leonardo da Vinci


Düşten Bilime Geçiş

1452-1529 yılında uçma mekanizmaları ile ilgili olarak yazdığı eserde; insanın mekanik bir araç olmadan uçamayacağını ileri sürerek, kuşların uçuşlarını incelemiş ve uçuşla anatomileri arasındaki bağıntıyı ortaya koymaya çalışmıştır.Bu yoldan hareket ederek kuşa benzeyen bir uçan makine tasarımı yapmıştır. Tasarımları arasında bu gün kü helikopterlere ve paraşüte benzer araçlar da vardır.


İlk Uçan Makina Tasarımı

Balon Çağı:

Balon Çağı

Havadan hafif araçların göklere yükselmesi ilk defa Fransa’da gerçekleşebilmiştir. Joseph ve Etienne Montgolfier kardeşler 5 Haziran 1783 günü Annonay şehir meydanında bezden dikilmiş olup,kağıtla kaplanan bir balonu uçurmuşlardır. Balonun altındaki sepette yakılan ateşin ısıttığı hafiflemiş hava balonu uçurmuş ve onu 1500 metreye kadar yükseltmiştir. Bundan sonra havadan hafif olan hidrojen gazı ile doldurulmuş olan balonlarda ortaya çıkmıştır.Tayyarenin ortaya çıkmasından sonra balonculuk giderek önemini kaybetmiştir.


Yerden Yükselişe Doğru

Wright kardeşler:

İlk on Yılın Önemli Uçakları

14 Aralıkta yaptıkları bir denemeden sonra “The Flyer” (uçucu) adını koydukları tayyarelerinin 17 Aralık 1903’te dört uçuş yapması ile tayyarecilikte bir temel taşı atılmış oldu. Tayyare iki pervaneliydi. Pilotla birlikte ağırlığı 335 kg.dı. Bu uçuşun beş tane görgü şahidi vardır. Orwille birinci denemede 12 saniye uçtu.O günkü son denemesinde ise, bu süre 59 saniyeye çıkmıştı ve 280 metrelik bir mesafeye uçmuştu.Daha sonra tayyarelerini geliştirdiler ve 1904 yılında uçağa havada dönüşler yaptırarak, geri dönmek suretiyle kalktıkları noktaya inmeyi başarmışlardı.

Motorlu Uçuşların Başlanıcı

Rekor Uçuşlar:

Havadan ilk yakıt ikmali 27.6.1923 te Yzb. L. H. Smith ve Tğm. J. P.Richter tarafından San Diego da gerçekleştirildi. İlk dünya turu 6 nisan ve 28 eylül 1924 tarihleri arasında Tğm . L . H.Smith ve Tğm . E. Nelson’ un komutaları altındaki ekiplerce uçurulan “Chicago” ve “New Orleans” adlı Douglas DWC tipi uçaklarla gerçekleştirildi.

Birinci Dünya Savaşı:

1.Dünya Savaşı başlangıcında tabanca ve tüfek ile hava muharebesine giren pilotlar, daha sonra uçaklara monte edilen makineli tüfeklerle savaştılar. Uçağına ilk kez pervane arasından ateş eden makineli tüfek monte eden Fransız pilot Roland Garros’tur. Savaş sırasında pilotlar birbirlerine üstünlük sağlayabilmek için hava muharebelerinde değişik taktik ve manevralar uygulamaktaydılar.

Helikopter (Dikey Kalkış)

İkinci Dünya Savaşı:

1 Eylül 1939 da Almanların Polonya’ya taarruzu ile başlayan 2. Dünya savaşı sırasında hava silahı yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Başlangıçta Almanların üstün nitelikli uçakları hava üstünlüğü ve bunun sayesinde de zaferleri getirmiştir. Savaş süresince İngilizlerin 7 Aralık 1941 de Savaşa giren Amerika Birleşik devletlerinin daha üstün nitelikli uçaklar yapması sonucunda Almanlar hava üstünlüğünü kaybetmişlerdir. Alman şehirleri ve sanayi merkezleri gece ve gündüz olmak üzere ağır bombardıman uçaklarının hücumuna maruz kalmaya başlamıştır. Bu hücumların çökerttiği Alman endüstrisi Alman savaş gücünü yeterince besleyemediğinden Almanlar devamlı mağlup olmaya başlamışlar ve 1 Mayıs 1945te teslim olmak zorunda kalmışlardır. Savaşın son döneminde iki tarafın jet uçakları sahneye çıkmıştır. 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan Atom bombası nükleer çağın başlamasına neden olmuştur. Aynı ay içerisinde Japonya’nın teslim oluşu ile ikinci dünya savaşı sona ermiştir. Bu savaş dünya havacılık alemine jet uçağı ile nükleer silahlar gibi yeni buluşlarla katkıda bulunmuştur.

Jet Çağı:

Yolcu Uçakları

Birinci Dünya Savaşının bitimiyle birlikte uçağın yeni bir işlevi olarak yolcu ve posta taşımacılığına başlanmıştır. Giderek gelişen hava yolu taşımacılığı ikinci dünya savaşının çıkmasıyla bir süre duraklama sürecine girmişse de savaştan sonra daha büyük bir gelişme yaşamıştır. 4 motorlu yolcu uçakları büyük sayıda yolcu taşımak suretiyle Avrupa’yı Amerika’ya bağlamışlardır. 1952 yılında jet motorunun yolcu uçaklarına uygulanmasıyla uçakların taşıma kapasiteleri ve hızları büyük ölçüde artmıştır.

Uzay İçin İlk Adımlar

İlk Uzay Çalışmaları ve Ay’da ilk Adımlar:

İlk Uzay Uçuşları

Sovyetler Birliği 1957 yılında Sputnik-1 uydusunu fırlatmak ve dünya çevresinde yörüngede tutmak suretiyle uzay çağını başlatmıştır. Uzaya gönderilen ilk insan gene Sovyetler Birliğinin Vostok-1 uzay aracı ile fırlatılan Pilot Binbaşı Yuri Gagarin’dir. Amerikalılarının yaptığı çalışmalar sonucunda da 12 Temmuz 1969 tarihinde Aya ilk defa insan ayağı basmıştır.Daha sonra devamlı olarak uzaya çıkıp geri dönebilen uzay mekikleri ve bunlar tarafından taşınıp uzayda monte edilen uzay laboratuarları ortaya çıkmıştır. Bugün Mars’a inceleme yapmak üzere gönderilen uzay platformları geliştirilmiş ve gündeme girmiştir.

Ay’da İlk Adımlar

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ülkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1472 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dünya Havacılığı | Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı - Dünya Havacılı\'ğının Tarihsel Gelişimi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleVeremle Savaş Ve Eğitim Haftası | Ocak Ayının İlk Haftası - Veremle Savaş Eğitimi Haftası İle İlgili Şiirler - Güzel Sözler Sonraki MakaleOsmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş Yeri Bilecik | Tarihçesi - Yerel Mimarisi - Türbeleri - Camiileri -

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz