Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Donanma-yı Hümâyûn, Osmanlı Deniz Kuvvetleri.


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.01.2008 tarihinde Sema tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 2698 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Donanma-yı Hümâyûn, Osmanlı Deniz Kuvvetleri.


Bir minyatürde Osmanlı kadırgası.


Beylik Dönemi

Osmanlı Devleti’nin denizcilikle ilgilenmeye baÅŸlaması Ä°zmit ve Gemlik taraflarının, daha sonra da Karesi ilinin alınması ile baÅŸlamaktadır. Karesi BeyliÄŸi gemilerinden faydalanılarak, Rumeli’ye geçen Osmanlı, 1390 yılında Gelibolu’da önemli bir tersane yapmıştır.

Saruhan, Aydın ve MenteÅŸe beylikleri gibi denizde kıyısı olan beylikler, Osmanlı Devleti’nin idaresine girince, onların tersanelerinden de istifade edilmiÅŸti.


Bu yıllarda Türk DenizciliÄŸi’nin ilk ismi Çaka Bey Ä°zmir’de donanmasını kurmuÅŸ, daha sonra ise kızını Kılıçarslan ile evlendirmiÅŸtir

İmparatorluk Dönemi

Yıldırım Beyazıt zamanında büyük bir geliÅŸme gösteren Osmanlı donanması, Sakız ve EÄŸriboz adaları ile Yunanistan’ın doÄŸusuna akınlarda bulunmuÅŸtu.

Fatih Sultan Mehmed Ä°stanbul’u alıp, burayı Akdeniz’den gelecek bir tehlikeye karşı müdafaa için, Çanakkale BoÄŸazı’nı tahkim ederken, donanmaya da önem verdi.

Osmanlı Devleti, 27 Eylül 1538’de Barbaros Hayreddin PaÅŸa’nın, Preveze Zaferi ile karadaki hakimiyetinin yanısıra deniz hakimiyetini de elde etmiÅŸtir


Barbaros Hayreddin PaÅŸa komutasındaki Osmanlı donanması 1543’te Fransa, Toulon limanında. Matrakçı Nasuh’un minyatürü.

Dağılma Dönemi Osmanlı Donanması


Ä°mparatorluk son dönemlerine gelirken özellikle Abdülaziz döneminde güçlenen Osmanlı donanması II. Abdülhamit döneminde gerekli ilgiyi görmediÄŸinden çağın gerisinde kalmış, bu açığı kapatmak için Almanya, Fransa ve Ä°ngiltere’den satın alınan gemiler ile takviyeler yapılmıştır.

Savaş gemisi inşaası

Osmanlı savaş gemileri, Gelibolu ve İstanbul tersaneleri ile, ihtiyaç halinde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz sahillerindeki birçok iskele ve mevkide yapılırdı.

İstanbul Teknik Üniversitesi özellikle mühendislik alanında eğitim veren dünyanın ilk yüksek öğretim kurumu kuruldu.(Mühendishane-i Bahr-i Hümayun).


Deniz askerinin harp sınıfı

Komutanı “Kaptan PaÅŸa” olarak adlandırılan deniz askerleri Tersane Halkı ile Harp Sınıfından oluÅŸan Tersane Ocakları denen ocaktan oluÅŸurdu. Tersane Kethüdası ve Tersane AÄŸası‘da deniz askerlerinin büyük rütbeli komutanları idi. Sonraları Kapudane-i Hümâyun adını alan birincisi Kaptan PaÅŸa’nın yardımcısı, ikincisi ise yokluÄŸunda vekalet eden komutan idi.

Levendler
Tımar ve zeamet kişileri
Tayfalar
Forsalar

Kalyoncu sınıfı 17. yüzyıl sonunda eklenmiştir.


Bir minyatürde Osmanlı kalyonu.

Filolar

Osmanlı Donanmasının bölümleri:


Merkez
Hint Donanması
Süveyş Donanması
Basra Donanması
Karadeniz Donnanması
Akdeniz Donanması

Osmanlı’nın deniz savaÅŸları

Ä°stanbul’un fethi
Sapienza Deniz Savaşı (1499)
Preveze Deniz Savaşı
Cerbe Deniz Savaşı
Kıbrıs’ın Fethi
İnebahtı Deniz Savaşı
Koyun Adaları Savaşı
Çeşme Faciası
Navarin Deniz Savaşı
Çanakkale Deniz Savaşları


Ä°nebahtı Deniz Savaşı’ndan


Sapienza Deniz Savaşı

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.01.2008 tarihinde Sema tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 2698 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Donanma-yı Hümâyûn, Osmanlı Deniz Kuvvetleri. orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDış Ticaret Staj Raporu | Finansman Dersi Borç Analizi - Zorlu Enerji A.Åž Sonraki MakaleGazi Kovan – Top Mermisi Kovanı | Bir Zafer Hikayesi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz