Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

DoÄŸru – Dengeli Beslenme Nedir? | Temel Besin Maddeleri Nelerdir? – Beslenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.04.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 11659 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


DoÄŸru – Dengeli Beslenme

Temel Besin Maddeleri: Protein ve Karbonhidratlar


Yemek yeme, fizyolojik bir gereksinim olduğu kadar, gerek sosyal boyutu (yemekli toplantılar, yemek sohbetleri vs.) gerekse yemek yemenin oluşturduğu huzur ve mutluluk hissi ile hayatımızdaki güzelliklerinden biri. Bunun yanı sıra, doğru beslenme, sağlığımızın dostu olabildiği gibi yanlış beslenme de en büyük düşmanı olabiliyor.

O halde haydi gelin sağlıklı beslenme üstüne bir şeyler öğrenelim ve bildiklerimizi ise tekrar gözden geçirelim:

Aldığımız besinler 3 temel maddeden oluşuyor:


1) Proteinler,
2) Karbonhidratlar
3) YaÄŸlar

PROTEÄ°NLER

Günlük aldığımız kalorilerin %13-20‘si proteinlerden karşılanmalıdır. Proteinler aminoasit dediÄŸimiz yapı taÅŸlarından oluÅŸurlar.

Proteinler;

* üreme,
* büyüme,
* geliÅŸme,
* vücudumuz için gerekli hammaddelerin yapımı,
* yaşlanan hücrelerin yenilenmesini ve yaşamın devamını sağlarlar.

Protein kaynakları 2 grupta toplanır:

1. HAYVANSAL: Et, tavuk, balık, deniz ürünleri, süt, yoğurt, peynir, yumurta,


2. BİTKİSEL: Kuru fasulye, bakla, nohut, bezelye, mercimek ve soya fasulyesi gibi baklagiller, fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kabuklu yemişler.

KARBONHÄ°DRATLAR

Günlük aldığımız kalorilerin %55-60‘ı karbonhidratlardan oluÅŸmalıdır. Karbonhidratlar en doÄŸru ve en büyük enerji kaynağıdır: Ekmek, unlu gıdalar, makarna, bulgur, hamur tatlıları, pirinç (pilav), ÅŸeker içeren bütün tatlılar, patates, meyveler, sebzeler, salatalar, baklagiller.

Temel Besin Maddeleri: YaÄŸlar

SaÄŸlıklı beslenmede günlük alınan kalorilerin %20-30‘unu yaÄŸlar oluÅŸturmalıdır. Normal ağırlıktaki bir insanın vücut ağırlığının %20‘si yaÄŸ olmalıdır. YaÄŸlar; depo enerji kaynağıdır; ÅŸeker bitince enerjimizi yaÄŸdan alırız. YaÄŸlar A, D, E, K vitaminlerinin emilimi için gereklidir. Hücre zarlarının, hormonların ve daha bir çok doku ve maddelerin yapımında kullanılır.

Yağlar iki büyük grupta toplanır;

1) Hayvansal yaÄŸlar:

Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ asitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur. Fazla miktarda kolesterol içerirler. Sindirimlerinin zorluğu ve fazla miktarda kolesterol içermeleri nedeniyle bu yağlar sağlıksız olup aşırı tüketimleri asla önerilmez. Kolesterol yüksekliği ve/veya kalp damar hastalığı olan veya diğer risk faktörlerinin de olduğu kişilerin hayvansal yağlı gıda tüketmemeleri gerekmektedir.

2) Bitkisel yaÄŸlar:

Aynı zamanda sıvı yağlardır. Doymamış yağ asitlerinden oluşurlar, kolesterol içermezler dolayısı ile damar sertliğine neden olmazlar.

Margarinler; Bitkisel yağların doymamış yağ asitlerinin suni olarak hidrojenle doyurulması neticesi elde edilen bitkisel katı yağlardır. Kalp damar sağlığı açısından tüketimleri önerilmez.

Günümüzde besinlerle birlikte aşırı miktarda yağ alımı ve aktivite eksikliğinin şişmanlığın en önemli nedeni olduğu biliniyor. Yağın her bir gramında, karbonhidrat ve proteinlerin 2 katı kadar kalori bulunur.

YediÄŸimiz bir çok gıda deÄŸiÅŸen oranlarda yaÄŸ içermektedir. Ancak, aldığımız besinlerin %60’ında bu yağı görmek mümkün deÄŸildir. Bu gizli yaÄŸların hangi besinlerde olduÄŸunu bilmek önemlidir; et, süt ve süt ürünlerinde yaÄŸ fazladır ve bunların yaÄŸsız olanları seçilmelidir. KuruyemiÅŸler her ne kadar kolesterol içermese de yaÄŸ ve dolayısıyla kalori açısından zengindirler. Yine hazır olarak satılan yiyeceklerde (dondurulmuÅŸ patates, cips, pizza, köfte vs), kek, bisküvi ve tatlılarda yaÄŸ fazla miktarda bulunur.

Son zamanlarda beslenme üzerine olan bilinçlenme arttıkça, yiyeceklerin çoğunun üzerindeki etiketlerde içerdikleri yağ oranları da yazılmaya başlamıştır: sağlıklı beslenme için 100 gramında 5 gram veya daha az yağ içeren besinleri tercih etmemiz gerekiyor. İçerdikleri yağ miktarları yazmayan gıdalardan uzak duralım.

Fast Food:

Bu yiyecekler tam bir sağlık düşmanıdır. Lezzetli olmaları ve alışkanlık yaratmaları amacıyla içerdikleri yüksek miktarda katı yağ, kolesterol, tuz, sağlıksız kızartma teknikleri, aceleyle yenmesi ve yanında içilen ve sağlık açısından hiç bir değeri olmayan hatta olumsuz özellikleri bulunan gazlı içeceklerden dolayı özellikle çocuklarımız açısından son derece tehlike oluşturmakta ve ayrıca sağlıksız beslenme alışkanlıkları gelişmesine neden olmaktadır.

Özellikle satışları artırmak amacıyla promosyonlar yapılması (ÅŸunu alırsanız yanına ÅŸu bedava vs) daha fazla yemeÄŸe teÅŸvik etmekte ve bu da tehlikenin daha da büyümesine neden olmaktadır. Fast food’un ana vatanı olan ABD’de bile bu yiyeceklerin ne kadar zararlı olduÄŸu anlaşılmış ve aleyhlerinde çok yoÄŸun bir kampanya baÅŸlatılmıştır. Lütfen bu yiyeceklerden uzak duralım ve çocuklarımızı uzak tutalım.

(Visited 12 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.04.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 11659 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Doğru - Dengeli Beslenme Nedir? | Temel Besin Maddeleri Nelerdir? - Beslenirken Nelere Dikkat Edilmelidir? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSu Mu? Aman Uzak Duralım ! | 14.yy'dan Günümüze Ä°nsanoÄŸlu Ä°le Su Arasındaki Ä°liÅŸki - Su Ä°le Alışkanlıklarımız - Ä°nsanoÄŸlu Tarihte S.. Sonraki MakaleDinler Tarihi Ansiklopedisi: Türkler ve Ä°slamiyet

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz