Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dicle Üniversitesi | Tanıtım Tarihçe


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.07.2008 tarihinde HeaT tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1572 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


GENEL TANITIM

18 Aralik 1966 tarihinde Ankara Tıp Fakültesi bünyesinde ögretime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi ile 21.11.1973 tarihinde Diyarbakir’da kurulan Fen Bilimleri Fakültesi, bu günkü Dicle Ãœniversitesinin oluÅŸmasında temel teÅŸkil etmistir. Önceleri Diyarbakır Ãœniversitesi olarak faaliyet gösteren Ãœniversitemiz bünyesinde 1976 yılında Dış HekimliÄŸi Fakültesi, 1981 yılında da Åžanlıurfa Ziraat Fakültesi kurularak hizmete girmistir. 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra 20.7.1982 tarihinde çikartilan 41 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 32. maddesi uyarinca Diyarbakır Ãœniversitesinin adı Dicle Ãœniversitesi olarak deÄŸistirilmiÅŸtir. Aynı Kanun Hükmünde Kararnameyle Hukuk Fakültesi ile Mühendislik-Mimarlik Fakültesi kurulmuÅŸ ve Milli Egitim Bakanlığından devralınan Yüksekokullar Dicle Ãœniversitesine baÄŸlanmıştır. Dicle Ãœniversitesi bünyesinde daha sonra 1988-1989 ögretim yılında Mardin Meslek Yüksekokulu, 1990-1991 ögretim yilinda Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 ögretim yılında da Atatürk Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hizmete girmistir. Hizmete giren bu birimlere ilave olarak Şırnak, Bismil, Batman ve Çermik’te birer Meslek Yüksekokulunun daha kurulmasi uygun görülmüstür.11.7.1992 tarih ve 21281 sayili Resmi Gazetede yayinlanan 3837 sayili kanunla yapılan deÄŸiÅŸiklikle Åžanlıurfa Ziraat Fakültesi ve Åžanlıurfa Meslek Yüksekokulu Harran Ãœniversitesine baÄŸlanmis ve Ãœniversitemiz bünyesinde Veteriner Fakültesi, Ä°lahiyat Fakültesi ve Ziraat Fakültesi adı altında üç yeni Fakültenin kurulmasi kararlaÅŸtırılmıştır. Sözkonusu Fakültelerle birlikte Bismil Meslek Yüksekokulu, Çermik Meslek Yüksekokulu ve Batman SaÄŸlik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1993-1994 ögretim yilinda, Şırnak Meslek Yüksekokulu ise 1995-1996 ögretim yilinda hizmete girmistir. Mevcut Fakülte ve Yüksekokullarimiza ilave olarak Ergani Ve Çüngüs’te birer meslek yüksekokulu, Diyarbakir Siirt ve Mardin’de birer Saglik Yüksekokulunun ögretime açilmasi için baslatilan çalismalar sonuçlanmis olup,1997-98 ögretim yilinda hizmete girmislerdir. Ayrica Ãœniversitemize baÄŸlı olarak Batman’da Teknik Egitim Fakültesi, Diyarbakir’da Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sivil Havacilik Yüksekokulu kurulmus olup, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu 1998-1999 ögretim yılında hizmete girmiÅŸtir. Ãœniversitemiz bünyesinde bugün 11 Fakülte, 11 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 3 Enstitü , 9 Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Devlet Konservatuvarı ile 1 EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi yer almaktadir.


FAKÃœLTELER:
– Tıp Fakültesi

– Fen Fakültesi
– DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi
– Hukuk Fakültesi
– Ziya Gökalp EÄŸitim Fakültesi
– Mühendislik Mimarlik Fakültesi
– Siirt EÄŸitim Fakültesi
– Veteriner Fakültesi
– Ziraat Fakültesi
– Ä°lahiyat Fakültesi
– Batman Teknik EÄŸitim Fakültesi
YÃœKSEKOKUL:
– Atatürk SaÄŸlık Yüksekokulu
– Mardin SaÄŸlık Yüksekokulu
– Siirt SaÄŸlık Yüksekokulu
– Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu
– Sivil Havacilik Yüksek okulu
MESLEK YÃœKSEKOKULU:
– Diyarbakir Meslek Yüksekokulu
– Batman Meslek Yüksekokulu
– Mardin Meslek Yüksekokulu
– Bismil Meslek Yüksekokulu
– Çermik Meslek Yüksekokulu
– Cüngüş Meslek Yüksekokulu
– Ergani Meslek Yüksekokulu
– Siirt Meslek Yüksekokulu
– Sirnak Meslek Yüksekokulu
– Atatürk Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
– Batman Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
DEVLET KONSERVATUARI
ENSTÄ°TÃœLER:
– Saglik Bilimleri Enstitüsü
– Fen Bilimleri Enstitüsü
– Sosyal Bilimler Enstitüsü
ARAÅžTIRMA UYGULAMA MERKEZLERÄ°:
Atatürk İlke ve Inklap Tarihi Uyg. Arş. Merkezi
– Çevre Sorunları Uyg. ArÅŸ. Merkezi
– G.A.P. Uyg. Ars. Merkezi
– Günes Enerjisi Uyg. Ars. Merkezi
– Karaciger Hastaliklari Uyg. Ars. Merkezi
– Psikolojik ve Sosyal Danisma Uyg. Ars. Merkezi
– Saglik Bilimleri Uyg. Ars. Merkezi
– Yabanci Diller Ögretimi Uyg. Ars. Merkezi
– DoÄŸal Afetleri Ars. ve Ä°nceleme Merkezi

TARİHÇE


1966 yılında Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi, bugünkü Dicle Ãœniversitesinin temelini oluÅŸturmuÅŸtur. 1969 yılında öğrencilerini Diyarbakır’a naklederek Ankara Ãœniversitesine baÄŸlı bir fakülte olarak faaliyetini sürdürmüş ve 1974 yılında Fen Bilimleri Fakültesinin de açılması ile Diyarbakır Ãœniversitesi fiilen kurulmuÅŸtur. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra 1982 tarihinde çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Diyarbakır Ãœniversitesinin adı Dicle Ãœniversitesi olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Aynı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Hukuk Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ile birlikte Milli EÄŸitim Bakanlığından devralınan Yüksekokullar da Dicle Ãœniversitesine baÄŸlanmıştır. Dicle Ãœniversitesi bünyesinde daha sonra, 1988-1989 öğretim yılında Mardin Meslek Yüksekokulu, 1990-1991 öğretim yılında SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 öğretim yılında Atatürk SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hizmete girmiÅŸtir. Daha sonra Bismil, Çermik ve Batman yerleÅŸim birimlerinde Ãœniversitemize baÄŸlı olarak birer yeni Meslek Yüksekokulunun daha kurulması uygun görülmüştür. 11.7.1992 tarihinde çıkartılan 3837 sayılı Kanunla Ãœniversitemiz bünyesinde faaliyet gören Åžanlıurfa Ziraat Fakültesi ile Åžanlıurfa Meslek Yüksekokulu yeni kurulan Harran Ãœniversitesine baÄŸlanmış ve Ãœniversitemize baÄŸlı olarak Ziraat, Veteriner ve Ä°lahiyat Fakülteleri adı altında üç yeni fakültenin kurulması uygun görülmüştür. Sözkonusu Fakültelerle birlikte Bismil ve Çermik Ä°lçesinde kurulan Yüksekokullar ile Batman Ä°linde kurulan SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1993-1994 öğretim yılında faaliyete geçmiÅŸtir. Önceki yıllarda kurulan Şırnak Meslek Yüksekokulu ise 1995-1996 öğretim yılında hizmete girmiÅŸtir. Mevcut Fakülte ve Yüksekokullarımıza ilave olarak 1997-1998 öğretim yılında Diyarbakır, Siirt ve Mardin’de birer SaÄŸlık Yüksekokulu, Ergani ve Çüngüş’te ise birer Meslek Yüksekokulu açılarak hizmete girmiÅŸtir. Daha sonra 1998-1999 öğretim yılında Diyarbakır’da Beden EÄŸitimi ve Spor Yüksekokulu, 1999-2000 öğretim yılında ise Batman’da Teknik EÄŸitim Fakültesi açılmıştır. Ayrıca Diyarbakır’da Sivil Havacılık Yüksek Okulu ile birlikte Devlet Konservatuarı kurulmuÅŸtur. Devlet Konservatuarı 2002-2003 öğretim yılında faaliyete girmiÅŸtir. 2002-2003 Öğretim yılında Siirt iline baÄŸlı Siirt Meslek Yüksekokulu açılmasıyla birlikte bugün Dicle Ãœniversitesi bünyesinde ; 13 Fakülte, 11 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 1 Konservatuar, 3 Enstitü, 8 Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, 1 EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi yer almaktadır.


(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.07.2008 tarihinde HeaT tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1572 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dicle Üniversitesi | Tanıtım Tarihçe orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleMoleküler Genetik Ve Çalışma Alanları | Gen Terapisi Nedir? Tek Gen Hastalıkları Nelerdir? Kanser GenetiÄŸi - Moleküler Genetik Testler Sonraki MakaleKısa Devre Nedir? | Kısa Devrenin Tanımı - Elektrik Ve Elektronik Devrelerinde Kısa Devrenin Yol Açtığı Sorunlar

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz