Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

DEÄž! | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 31 Temmuz 2011


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.07.2011 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2004 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


DEĞ! | Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.


1 Temmuz 2011

DEÄž!


Katkı Sağlayanlar : E. Hubble, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA) ve Hubble Miras Ekibi

Açıklama : 1920’li yıllarda Wilson Dağı Gözlemevi‘nin 254 santimetrelik teleskobu ile çekilmiÅŸ fotoÄŸraf plakalarını inceleyen Edwin Hubble, Zincirli Prenses Bulutsusu’nun uzaklığını Samanyolu’nun ötesinde baÅŸka gökadaların da var olduÄŸunu kesin olarak kanıtlayacak biçimde tespit etti. SaÄŸ alt taraftaki küçük kutucukta yer alan ve aynı bölgenin 90 yıl sonra yer temelli bir teleskop ve Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmiÅŸ görüntüleriyle birlikte gösterilen tarihi fotoÄŸrafta, Hubble’ın yaptığı iÅŸaretlemeler açıkça görülebiliyor. Hubble farklı plakaları karşılaÅŸtırarak parlaklıkları aniden artan yıldızları, yani novaları araÅŸtırıyordu. Bu plakada birkaç tane bulmuÅŸ ve “N” harfiyle iÅŸaretlemiÅŸti. Daha sonra saÄŸ üst köşede yer alan (çizgilerle iÅŸaretlenmiÅŸ) bir tanesinin aslında bugün Sefe türü olarak bilinen bir deÄŸiÅŸen yıldız olduÄŸunu keÅŸfedince, “N” harfinin üzerini çizmiÅŸ ve “VAR!” (“VAR”iable star – “DEÄž”iÅŸen yıldız) yazmış. Harvard’lı gökbilimci Henrietta Leavitt’in yaptığı çalışmalar sayesinde, düzenli olarak deÄŸiÅŸim gösteren zonklayan yıldızlar olan Sefelerin uzaklık belirlemekte ölçünlü kandiller olarak kullanılabileceÄŸi anlaşıldı. Böyle bir yıldızın tespit edilmesi Hubble’a Zincirli Prenses’in kendi gökadamız içerisinde yer alan yıldız ve gazlardan meydana gelmiÅŸ küçük bir küme deÄŸil, Samanyolu’ndan epey uzakta yer alan baÅŸlı başına büyük bir gökada olduÄŸunu ispat etme imkânı saÄŸladı. Hubble’ın bu keÅŸfi, gökadalarla dolu güncel evren modelinin oluÅŸmasına da neden oldu.

Anahtar Sözcükler : Değişen Yıldız, Zincirli Prenses (Andromeda)

Yarınki Görüntü : Sabah Hilâlleri

Çeviri ve Düzenleme

Murat Tunçay – Tahir ÅžiÅŸman
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Ãœniversitesi’nin bir hizmetidir.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.07.2011 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2004 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 30 adet mesaj daha bulunmaktadır.

DEĞ! | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 – 31 Temmuz 2011 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleJeolojik Devirler | Kambriyen Öncesi - Kretase Deniz YaÅŸamı - Kretase Kara YaÅŸamı - Kretase Bitki YaÅŸamı - Kretase "TebeÅŸir" - Dinozorların Altın Ça.. Sonraki MakaleAvustralya Ãœzerinde Kırmızı Kutup Işıkları | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 - 29 Åžubat 2012

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz