Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Darülaceze | 114 Yıllık Bir Hayır Kurumu: Darülaceze – Tarihçe – Darülaceze’ye Kabul Şartları – Kabul İçin Gerekli Belgeler


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.05.2010 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 3325 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Darülaceze

Darülaceze, 1895 yılında padişah II. Abdülhamit’in fermanı üzerine Sadrazam Halil Rıfat Paşa tarafından Okmeydanı’nda 27.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.


Bir idare binası, sekiz aceze pavyonu, çocuk yuvası, revir ve hastane, cami, kilise, sinagog, iş ocakları, aş ocağı, fırın, hamam, çamaşırhane, gasilhane, berberhane, hemşire ve bakıcılar için personel lojmanları, rehabilitasyon merkezi, hayvan kesimhanesi, demirbaş eşya deposu, kuru gıda ambarı, yaş sebze ve meyve muhafaza deposu, buzhane gibi üniteleri içine alan 20 binadan oluşmaktadır.

Burada yüzyıldan beri din, mezhep, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç kimsesiz, yaşlı ve sakat insanlarla, sokağa terkedilmiş 0-6 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak, her türlü ihtiyaçları karşılanarak barındırılmaktadır.


Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan kurum, mülhak bütçe ile yönetilmektedir. Darülaceze’nin gelirleri belediye yardımı, hayırseverlerin bağışları, zekat, adak, kurban bağışı, gayrimenkul hibeleri ve bunlardan alınan kiralar ile belediyece tahsil edilen %10 eğlence resminin %10’undan oluşmaktadır.

114 Yıllık Bir Hayır Kurumu: Darülaceze

1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulan kurumumuz kurulduğu günden bugüne 30.000’i çocuk olmak üzere toplam 100.000 kişiye Şefkat Yuvası olmuştur. Halen 650’ye yakın insanımızı kuruluş felsefesinden ödün vermeden barındıran Darülaceze din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin cami, kilise ve havrasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumudur.

Toplam 27.000 m2’lik bir alan üzerinde kurulan Darülaceze bünyesinde 7 aceze (düşkünler) servisi, bir poliklinik, bir çocuk kreşi, içinde kütüphanesi bulunan rehabilitasyon merkezi,fırın, 3000 kişiye yemek yapabilecek kapasitede modern bir mutfak, kesimhane, kurban etlerini 1 yıl süre ile muhafaza edebilecek buzhane, çamaşırhane ve kurumun ihtiyaçlarına cevap verecek ölçüde terzihane, matbaa, marangozhane, ayakkabı tamir atölyesi, demirhane mevcuttur.T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı ve kendine özel bir nizamname ile yönetilen Darülaceze; gönüllüleri, çalışanları ve acezeleri ile büyük bir ailedir.Darülaceze başta devlet hazinesinden olmayan 7.000 altın değerindeki özel eşyaları ile 10.000 altın bağışlayarak kurulmasını sağlayan Sultan II. Abdülhamit Ham olmak üzere, bağışçılarının destekleri ile bugüne kadar varlığını sürdürmüştür.İçişleri bakanlığı’na bağlı ve kendine özel nizamnamesi ile yönetilen 114 yıllık Darülaceze Müessesesi kurulduğu günden bugüne çalışanlarının ve barınanlarının tüm ihtiyaçları ile işletim giderlerinin tamamını hayırseverlerin bağışları ile karşılamış ve devlete bağlı olmasına rağmen varlığını devlete yük olmadan sürdürmüştür.

Darülaceze Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece kendi başına zaten ayakta kalabilecek ve kendi kendine yetebilecek kadar güçlü bir hayır kurumudur. Osmanlılardan bugüne kuruluş felsefesinden ödün vermeden devletin güvenirliğinde, yerel yönetimin dinamikliğinde, özel ve tüzel kişilerin bilgi birikimine ve finansmanına açık Darülaceze’nin de “Yaratandan dolayı yaratılana saygı” misyonunun birleştiriciliğiyle ortaya çıkan güçle sevgi ile gönülden verenle-alanın oluşturduğu şeffaf, kutsal bir sosyal dayanışma havuzudur.Bileşik kaplar kanununda olduğu gibi olanla-olmayanı buluşturup dengeleyen, sosyal patlamaları önleyen bir sübaptır.

Bağışçıları, gönüllüleri, çalışanları ve acezeleri ile büyük bir aile olan Darülaceze darda ve sıkıntıda kalındığında sığınılacak bir kucak, varlıklı olunduğunda da desteklenecek ilk kurumdur. Yaratılanların en değerlisi insan doğarken nasıl hoş karşılanıyorsa bu dünyadan göçerken de onurlu bir şekilde uğurlanmalıdır diyoruz.


Darülaceze unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi ve taşıdığı dayanışma sembolü olma vasfı ile primleri maddi manevi gönülden ödenen yoksul insanların yaşam sigortası olmaktadır.

Darüleceze

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.05.2010 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 3325 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 9 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Darülaceze | 114 Yıllık Bir Hayır Kurumu: Darülaceze – Tarihçe – Darülaceze’ye Kabul Şartları - Kabul İçin Gerekli Belgeler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleMustafa Kemal Atatürk'ün Şoförünün Söyledikleri Sonraki MakaleSen Şimdi Gidecen Ya Cehennemin Dibine Git - Erdal Demirkıran | Cthulhu'nun Çağrısı - Howard Phillips Lovecraft

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz