Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[CoÄŸrafya] Yerel Saat | Yerel Saat Hesaplamaları – Özellikleri – Yerel Saat Hesaplamaları Nasıl Yapılır? Zaman Problemleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.11.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 8521 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Yerel Saat – Yerel Saat Hesaplamaları

Yerel Saat


Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yerel Saat, bir yerin kendine özgü saatidir. Güneşin ufuk çizgisindeki konumuna göre belirlenir.

GüneÅŸ ufuk çizgisinde en yüksek konuma geldiÄŸinde o yerin yerel saati 12:00’dır. Yani güneÅŸin en tepede olduÄŸu ana ya da gölge boyunun en kısa olduÄŸu ana öğle vakti denir (yarı gün). Cismin gölgesi en kısadır. Yerel saat güneÅŸ saati ile tespit edilir.

Zaman ölçümü Güneş’in gökyüzündeki hareketine göre ayarlanır. Yerel saat, Dünya üzerindeki herhangi bir yerin Güneş’e göre konumudur. Bir meridyen Güneş’in tam karşısına geldiğinde o meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş ışınları gelebileceği en dik açıyla gelir. Bu sırada yatay bir düzleme dikilecek çubuğun gölge boyunun en kısa olduğu andır ve o yerin yerel saati 12:00’dir.


Bir meridyen üzerinde bulunan bütün noktaların yerel saatleri aynıdır, öğle vakitleri aynı anda olur. Ancak, Güneş’in doğuş ve batış saatleri aynı değildir. Bunun temel nedeni Yer’in eksen eğikliğidir. Eksen eğikliğinden dolayı aydınlanma çemberi kutup noktalarından geçmez ve meridyenlerle çakışık uzanmaz. Yıl boyunca sürekli kutup noktalarıyla kutup daireleri arasında yer değiştirir. Bu da bir meridyen üzerindeki bütün noktaların aynı anda aydınlanmaması veya kararmamasına neden olur.

Özellikleri

• Aynı meridyen üzerinde bulunanbütün noktalarda yerel saat aynıdır.
• 360 tane yerel saat vardır.
• Her meridyenin yerel saati arasında 4 dakika zaman farkı vardır.
• Namaz, sahur ve iftar vakitlerinin tespitinde kullanılır.

Yerel Saat Hesaplamaları

Verilen iki meridyen arasındaki zaman farkını bulmak için şu şematik formül kullanılır.

• İki merkez arasındaki meridyen farkı bulunur. Aynı yarım küredeyseler büyükdeğerden küçüğü çıkarılır. Farklı yarım küredeyseler iki değer toplanır.
• Bulunan meridyen farkı yerel saat farkı olan 4 ile çarpılır.


Yukarıdaki şekilde gün içerisinde güneşin hareketini izleyebilirsiniz. Sağ taraftan itibaren birinci konum sabah 06:00 ve devamında sırayla 8-10-12-14-16-ve akşam batış 18:00 olarak yorumlanabilir.

Dünyamız kendi ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için aynı enlem üzerindeki merkezlerden doğudaki bir merkezde güneş erken doğar, erken batar.

Batıdaki bir merkezde ise geç doğar geç batar. Bunun sonucunda doğudaki bir merkezin yerel saati her zaman daha ileridir.

A-B=?
25-10= 15° Meridyen farkı
15×4= 60 dk= 1 saat

B+E=?
10+8= 18° Meridyen farkı
18×4= 72dk=1:12

(Visited 16 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.11.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 8521 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Coğrafya] Yerel Saat | Yerel Saat Hesaplamaları - Özellikleri - Yerel Saat Hesaplamaları Nasıl Yapılır? Zaman Problemleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleParagraf Nedir? | Paragraf Türleri - Yapısı - Öğeleri Sonraki MakaleDeyimler Sözlüğü | [ G ] Gözü kara (veya pek): Cesur,atak,korkusuz

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz