Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[CoÄŸrafya] Lagün – Deniz Kulağı Nedir? | Koylarda Körfez Ağızlarının Kıyı Okları Ä°le Kapanması Sonucu Kıyı Gerisinde OluÅŸan Göller


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 20.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 326 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Lagün – Deniz Kulağı

Lagün veya deniz kulağı, koylarda veya körfez ağızlarının kıyı okları ile kapanması sonucu kıyı gerisinde oluşan göllerdir.


Denizle yer altından veya yer üstünden bir su yoluyla bağlantısı bulunan, denizden çoğunlukla da dar bir karayla ayrılmış olan göllerdir.

Türkiye’de lagünlere en güzel örnek MuÄŸla-Fethiye‘deki Ölüdeniz‘dir. Ayrıca Samsun‘da Kızılırmak deltasının kuzey batı kesimlerinde de tipik örnekleri bulunmaktadır. Buradaki lagünler Kızılırmak’ın getirdiÄŸi alüvyonlar sonucu Karadeniz’le baÄŸlantısı kesilen su kütlelerinden oluÅŸur. Asıl önemli olanlar, Marmara Bölgesi‘ndeki Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü ve Durusu Gölü‘dür (Terkos Gölü).



Venedik Lagünü’nün ASTER tarafından uzaydan çekilmiÅŸ görüntüsü.

(Visited 220 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 20.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 326 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Coğrafya] Lagün - Deniz Kulağı Nedir? | Koylarda Körfez Ağızlarının Kıyı Okları İle Kapanması Sonucu Kıyı Gerisinde Oluşan Göller orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBir Bardak Limonata Ve Bir AÅŸk Öyküsü Sonraki MakaleÄ°lk Standartlar Kanunu | II. Bâyezid Dönemi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz