Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Coğrafya] Kızılırmak Nehri | Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur.


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.11.2008 tarihinde Sema tarafından, Dünya Coğrafyası | İcatlar ve Keşifler bölümünde paylaşılmıştır ve 11729 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kızılırmak Nehri


Kızılırmak Nehri Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. Uzunluğu 1.150 km’dir.Deniz taşımacılığı için kullanılmaz. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak’tır.

Nehir, İç Anadolu’nun en doğusundaki Sivas ilinde Kızıldağ’ın güney yamaçlarından yaklaşık 39,8° Kuzey 38,8° Doğu noktasından doğar,ilk önce batı ve güney batıya 38,7° Kuzey 34,8° Doğu ya kadar akar ,daha sonra yay şeklinde biçimlenir…İlkin batıya ,daha sonra kuzey doğudaki Tuz Gölü’nü geçerek kuzey batıya akar.Daha sonra kuzey ve kuzey doğuya yönelir.

Burada Delice Irmağı ile 40.47° Doğu 34.14° Batı nokasında birleşir.Sonra zig zaglar çizerek kuzey batıya akar.41.10° Doğu 34.42° Batı da Devrez Nehri ile birlikte akar.Ve Kuzey doğuya doğru döner .Sonuçta Karadeniz’e 41.72° Kuzey 35.95° Doğu noktasında boşalır. Sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaşır.


Yağmur ve kar sularıyla beslenen nehrin rejimi düzensizdir. Temmuz ve Şubat arasında düşük su düzeyinde akan nehir, Mart ayında hızla kabarmaya başlar ve Nisan ayında en yüksek su düzeyine ulaşır. Ortalama debisi 184 m³/sn olan nehrin 20 yıllık gözlem süresince en az 18,4 m³/sn’ye ve en çok 1.673 m3/sn.’ ye ulaştığı tespit edilmiştir.

Nehir üzerine 7 baraj yapılmıştır. Bunlar Kayseri ilinde Sarıoğlan(Yamula Barajı), Ankara yakınlarındaki Kesikköprü, Hirfanlı ve Kapulukaya barajları ile nehrin Bafra Ovası’na kurulmuş Altınkaya ve Derbent barajlarıdır. Nehir üzerine son olarak Obruk Barajı yapılarak 2007 yılı içerisinde su tutumuna başlanılmıştır.

İrili ufaklı birçok gölün bulunduğu Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin en önemli kuş yaşam alanlarından da biridir. Adını suyunun renginden alan, antikçağda ise tuzlu akarsu anlamına gelen Halys adıyla anılan Kızılırmak, Anadolu’da kurulmuş medeniyetlere hep ev sahipliği yapmış. Bugün Kızılırmak Vadisi’nde tarihin her dönemine ait izler bulmak mümkün; kaya mezarları ve yerleşimleri, farklı medeniyetlere ait kaleler, köprüler ve daha pek çok iz.

Eski Zamanlarda

Hititler onu Marassantiya Nehri olarak söylüyorlardı.Hitit ülkesinin sınırlarını şekillendiriyordu.Hitit İmparatorluğunun çekirdeği idi.Klasik eski zamanlarda Ön Asya ve Asya’ nın geri kalanı arasında bir sınır idi.M.Ö.28 Mayıs 585 yılında Medler ile Lidyalılar arasında yapılan “Battle of Hallys” Kızılırmak Savaşı burada olmuştur.Önceleri Lidya’lılar ve Pers’ler arasında bir sınırdı.Lidya’lı Croesus sınırı geçip Pers’lere (Pers Kralı Cyrus II) hücüm etti ve bu savaşta M.Ö.547 yenildi.Böylece Pers’ler sınırlarını Ege Denizi’ne genişletti.


(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.11.2008 tarihinde Sema tarafından, Dünya Coğrafyası | İcatlar ve Keşifler bölümünde paylaşılmıştır ve 11729 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Coğrafya] Kızılırmak Nehri | Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Kulak Burun Boğaz] Disfaji (Yutma Güçlüğü) | Belirtileri - Nedenleri - Tedavisi Sonraki MakaleFrigya Uygarlığı Hakkında Detaylı Bilgiler (MÖ 750 - MÖ 300) | Tarihi - Mimarisi - Gelenekler- Önemli Şehirler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz