Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[CoÄŸrafya] Akdeniz Bölgesi | Akdeniz Bölgesi CoÄŸrafi Konumu – Nüfus Ve YerleÅŸim Özellikleri – Akdeniz Bölgesi Yeryüzü Åžekilleri – Ä°klim Ö..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 8036 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Akdeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi Coğrafi Konumu


Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coÄŸrafi bölgesinden biridir; adını komÅŸu olduÄŸu Akdeniz’den alır. Yer ÅŸekilleri ve buna baÄŸlı olarak ekonomik özelliklerin farklılığı nedeniyle iki bölüme ayrılır:

• Antalya Bölümü
• Adana Bölümü


Akdeniz Bölgesi, Anadolu’nun güneyinde, Akdeniz kıyısı boyunca uzanır; genişliği 120-180 km arasında değişen bir şerit halinde, batıda Köyceğiz dolaylarından başlayarak, doğuda Hatay ilinin bitim noktası olan Basit Burnu yakınına kadar sokulur. Batı ve kuzeybatısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur; güneydoğudan Suriye ile komşudur.

Yüzölçümü 89.493 km² dolayındadır; Türkiye toplam alanının yaklaşık yüzde 14’ünü kaplar. Kıyı uzunluğu, doğuda Suriye sınırından batıda Dalaman Çayı’na kadar 1.542 km.dir. Bölgenin batı sınırı daha batıdaki Karaağaç Koyu’na kadar uzanır.

Hatay, Adana, İçel, Antalya, Isparta, Burdur ve KahramanmaraÅŸ ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi’ndedir. Ayrıca MuÄŸla ilinin KöyceÄŸiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi’ne girer.

Akdeniz Bölgesi’nde Nüfus Ve YerleÅŸim Özellikleri

2007 nüfus sayımı sonuçlarına göre Akdeniz Bölgesi’nin nüfusu yaklaşık olarak 8,9 milyondur. Akdeniz Bölgesi kıyı bölgelerimize göre daha az nüfusludur. Nüfus yoÄŸunluÄŸukm²’de 74 kiÅŸidir; bu da km²’de 73 olan Türkiye ortalamasına çok yakındır. Nüfus yoÄŸunluÄŸunun en az olduÄŸu yerler Teke ve TaÅŸeli Platosu ile daÄŸlık alanlardır. Akdeniz Bölgesi sulak ve kurak olmayan bir bölge olduÄŸundan nüfus dağınıktır.

Türkiye’nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi’nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

Akdeniz Bölgesi sınırları içerisindeki iller şunlardır:


• Adana
• Antalya
• Burdur
• Hatay
• Isparta
• Mersin
• Kahramanmaraş (Afşin ve Elbistan ilçeleri hariç)
• Konya’nın Bozkır, Halkapınar, Yalıhüyük, Ahırlı, Seydişehir ve Derebucak ilçeleri
• Karaman’ın merkez ilçe ve Ayrancı ilçelerinin bazı bölümleri
• Afyon Karahisar’ın Başmakçı, Dinar ve Dazkırı ilçeleri
• MuÄŸla’nın Marmaris-Aksaz, KöyceÄŸiz, Ortaca ,Dalaman ve Fethiye ilçesi
• Denizli’nin Acıpayam, Çameli, Bozkurt, BeyaÄŸaç ilçeleri
• Gaziantep’in Ä°slahiye, Nurdağı ilçeleri
• Kilis
• Osmaniye

Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü

Akdeniz Bölgesi’nde doÄŸal bitki örtüsü sıcak ve kurak yazlardan etkilenmiÅŸtir. Bu nedenle kurakçıl bir nitelik taşır ve kolaylıkla bozulma eÄŸilimi gösterir. Orman örtüsü çok yerde çalılık halini almış, çalılıklar da yer yer seyrekleÅŸmiÅŸ, hatta ovalık yerlerde tamamen ortadan kalkmıştır. Günümüzde Akdeniz Bölgesi’nde görülen bitki örtüsü, baÅŸlangıçtaki karakterini tümüyle kaybetmiÅŸ gibidir.


Akdeniz Bölgesi’nde doÄŸal bitki örtüsü beÅŸ gruba ayrılır.

1. Kıyıdan 500-600 m yüksekliÄŸe kadar olan yerlerde ÅŸiddetli yaz kuraklığına uyan, kışın da yeÅŸil kalan makiler MAKÄ° BÄ°RKÄ° ÖRTÃœSÃœ ) egemendir. Boyları 3-5 m’yi geçmeyen bu bitkiler arasında delice, kocayemiÅŸ, sandal ve zakkum en yaygın olanlarıdır; bu bitkiler terra rossa denen killi-demirli ve az kireçli topraklarda yetiÅŸir. Kireçli topraklarda yetiÅŸen daha seyrek ve cılız bitki tiplerine garig adı verilir.

2. 600-1.200 m arasında kızılçam ve meşelerin egemen olduğu karışık ormanlar veya yamaç ormanları ortaya çıkar. Kızılçamların aralarında yer yer meşelikler, daha yükseklere doğru ise Halep çamı ile karaçamlar görülür. Bu kesimde kahverengi orman toprakları yaygındır. Yüksek kesimlerde yağış etkisiyle toprakta yıkanma (podzolleşme) görülür.

3. 1.200-2.100 m arasında ise yüksek ormanlar diye adlandırılan ve sedir, köknar ile kayınlardan oluÅŸan orman kuÅŸağı yer alır. Özellikle Batı ve Orta Toroslar’da saf sedir ormanları vardır. Bu katın tipik tanıtıcı aÄŸaçları Toros köknarı, Lübnan sediri, sarıçam ve çeÅŸitli ardıç türleridir. Amanos DaÄŸları’nda ise Karadeniz Bölgesi’ndekini andıran bitki örtüsüne ve özellikle doÄŸu kayınına rastlanır. Bu katta podzolik karakterli topraklar yaygındır.

4. 2.000 m.nin üstünde iÄŸne yapraklı aÄŸaçlar seyrekleÅŸir ve bodurlaşır. Bu alan 2.100-2.300 m’de sona erer ve Alp çayırları denen, renkli çiçeklerle bezenmiÅŸ, yazları da kurumayan yüksek otluklara geçilir. Bu katta kestane renkli çayır toprakları yaygındır.

5. Göller Yöresi ve Tekke Yarımadası’ndaki yüksek ovalarda step bitkileri yetiÅŸir. Buradaki stepler gerçekte ot stepleri deÄŸil, meÅŸe ormanlarının tahribi sonucu oluÅŸmuÅŸ aÄŸaç stepleridir. Ova kenarlarında, tahripten kurtulmuÅŸ ardıç ve karaçam topluluklarına rastlanır. Steplerde daha çok kireçli kahverengi ve kestane renkli topraklar yaygındır.

Bölgede, tipik Akdeniz bitkisi olmadıkları halde, yerel koşullara uyum sağlamış Avustralya okaliptüsleri ile kurakçıl Amerika bitkilerinden kaktüsler (örn. Frenk inciri) ve agavlar da (Agave) oldukça geniş alanları kaplar.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 8036 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Coğrafya] Akdeniz Bölgesi | Akdeniz Bölgesi Coğrafi Konumu - Nüfus Ve Yerleşim Özellikleri - Akdeniz Bölgesi Yeryüzü Şekilleri - İklim Özellikleri - Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü - Maden Yatakları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleGüneÅŸ Enerjisi Ä°le Çalışan Buzdolabı Projesi | Gazi Ãœniversitesi - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Tezleri (San-Tez) Projesi Sonraki MakaleOsmanlı Donanması Gemi ÇeÅŸitleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz