Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Çanakkale Savaşı (1915) | Atatürk Ve KurtuluÅŸ Savaşı Müzesi – SavaÅŸ Panaromaları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.12.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Resimleri ve FotoÄŸrafları bölümünde paylaşılmıştır ve 11884 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

SavaÅŸ Panaromaları – Çanakkale Savaşı (1915)


Osmanlı devleti Ekim 1914 sonunda, Almanya’nın yanında Birinci Dünya Savaşı’na girdi. Ä°ngiltere ve Fransa, daha savaşın başında Osmanlı Devleti’ni kalbinden vurmak ve müttefikleri Rusya ile baÄŸlantı saÄŸlayabilmek için Ä°stanbul’u düşürmeye karar verdiler.


Bunun için Çanakkale BoÄŸazı’nı zorla geçmek gerekiyordu. Bu amaçla önce bir BirleÅŸik Donanma kuruldu. BoÄŸaz’ın giriÅŸindeki ve orta kısmına kadarki tabyalar 35 kez bombalandıktan sonra, BirleÅŸik Donanma 18 Mart 1915 sabahı harekete geçti. 22 zırhlı ve kruvazör, birçok yardımcı savaÅŸ ve mayın tarama gemisi Çanakkale BoÄŸazı’na girdi. Güçlü savaÅŸ gemileri ile sayıca yetersiz Türk tabyalan arasında benzeri olmayan cehennemî bir savaÅŸ baÅŸladı. Yedi saat süren savaÅŸta, üç büyük savaÅŸ gemisi, üç torpidobot batacak, üç savaÅŸ gemisi ağır yara alacaktı. BirleÅŸik Donanma, kuvvetinin üçte birini yitirmiÅŸti. Donanma Komutanı geri çekilme emrini verdi. BoÄŸaz’ın yalnız donanma ile geçilemeyeceÄŸini anlayan Ä°ngiltere ve Fransa, kara ve deniz kuvvetlerinin birlikte kullanılmasını kararlaÅŸtırdılar.

Arıburnu, Conkbayırı, Anafartalar’da yaptığı baÅŸarılı savunma muharebeleriyle savaşın kaderini deÄŸiÅŸtiren Kur. Alb. Mustafa Kemal Çanakkale’de siperde (1915).

Bunun için çok büyük bir hazırlığa giriÅŸildi. Dört bir yandan getirilen gemiler, silahlar ve askerler, Çanakkale BoÄŸazı’ nın karşısındaki adalarda toplanmaya baÅŸladı. 24 Nisan 1915 gecesi, 308 savaÅŸ ve nakliye gemisi, çıkarma aracı ve yetmiÅŸ beÅŸ bin asker, Gelibolu yarımadasının bir hamlede ele geçirilip Ä°stanbul yolunun açılması için Çanakkale BoÄŸazı’na doÄŸru yola çıktı. Donanma, 25 Nisan 1915 günü sabaha karşı çıkarma yapılacak yerleri çok yoÄŸun bir ateÅŸ altına aldı.

Gelibolu Yarımadası sahilinde İngiliz çıkarma birlikleri ve savaş gemileri

Artık canlı kimsenin kalmadığına inanılınca, Gelibolu yarımadasının çeşitli yerlerine ve şaşırtmaca için de Anadolu yakasına çıkarma başladı. Kıyılardaki küçük birlikler barınaklarından çıktılar ve güçlü düşmanın karşısına dikildiler. Ölümüne direndiler. Tarihin kaydettiği en kanlı boğuşma başlamıştı.


Gelibolu yarımadasının güneyinde yalnız bir tümen vardı. Bu tümenin küçük birlikleri düşmanı durdurmak için kahramanca dövüşüyorlardı. Ama düşman dalga dalga kıyıya çıkıyor ve her an çoÄŸalıyordu. Bu tümenin gerisinde ise, Yarbay Mustafa Kemal’in 19. Tümeni bulunuyordu. Ama bu tümen ordu ihtiyatı idi. Asıl çıkarma bölgesinin Saros körfezi olacağı önyargısı içindeki Ordu Komutanı, çıkarma baÅŸlayınca, bir talimat bırakmadan, kuzeye, Saros’ a gitmiÅŸti.

Çanakkale’de bir uçaksavar topu, düşman uçaklarını avlamak üzere gözetlemede (1915).

Oysa Arıburnu’na çıkan Anzac Kolordusu, küçük birlikleri ezerek, iterek, adım adım yarımadanın ortasındaki çevreye egemen tepeler kitlesine ilerlemekteydi. Burayı ele geçirdiÄŸi takdirde, belki de savaşın sona ermesini saÄŸlayabilirdi. Bu an, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı andır. Emir ve izin almadan ve duraksamadan, önce bir alayını, sonra da tümenini harekete geçirdi. Anzac Kolordusu durduruldu ve kıyıya kadar sürüldü. Tehlikeyi fark eden donanmanın çılgınca ateÅŸi yardımına yetiÅŸmeseydi, denize dökülecekti. SavaÅŸ bitene kadar dar bir kıyı ÅŸeridine yapışıp kalacaklardır.

Kaynak: TSK – Anıtkabir

(Visited 14 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.12.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Resimleri ve FotoÄŸrafları bölümünde paylaşılmıştır ve 11884 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Çanakkale Savaşı (1915) | Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi - Savaş Panaromaları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Türk Edebiyatı Dönemleri] Millî Mücadele Dönemi Türk Edebiyatı: BeÅŸ Hececiler ve Bağımsız Ä°simler Sonraki MakaleÇok Renkli Venüs | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 - 31 Mart 2012

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz