Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Büyük Taarruz (26 AÄŸustos 1922) | Atatürk Ve KurtuluÅŸ Savaşı Müzesi – SavaÅŸ Panaromaları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.12.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Resimleri ve FotoÄŸrafları bölümünde paylaşılmıştır ve 3484 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


ATATÃœRK VE KURTULUÅž SAVAÅžI MÃœZESÄ°

SAVAÅž PANAROMALARI – BÃœYÃœK TAARRUZ (26 AÄŸustos 1922)


Sakarya’da muharip gücünün yarısını kaybeden Yunan ordusu demir yolunu ve köyleri tahrip ederek Afyon, Kütahya, EskiÅŸehir hattına geri döner. Sakarya Zaferi üzerine Fransızlarla yapılan anlaÅŸmalarla Hatay dışında güney sınırımız, Kars anlaÅŸması ile de doÄŸu sınırımız kesinleÅŸir. Dört yandan kuÅŸatılmış, yoksul, silahları elinden alınmış, ordusu dağıtılmış bir millet, kuzey, doÄŸu ve güneydeki bütün cepheleri tasfiye etmiÅŸ, hemen hemen hiçten yola çıkarak bu noktaya gelmiÅŸtir. Karşısında yalnız Ä°ngilizlerin desteklediÄŸi Yunan ordusu kalmıştır. Åžimdi Türk’ün zamanıdır.


BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa Batı Cephesindeki hazırlıkları gözen geçirmek için geldiÄŸi Çay’da törenle karşılanıyor (30 Mart 1922).

Ordu kesin zafer için Yunanlıları ve Ä°ngilizleri uyandırmadan, büyük bir gizlilik içinde taarruz hazırlıklarına baÅŸlar. Ordu pek çok güçlük aşılarak insan, silah, uçak ve araç bakımından takviye edilir. Türk Taarruz planı çok kısaca şöyle özetlenebilir: Çok iyi tahkim edilmiÅŸ Afyon cephesini yararak sayıca ve silahça daha üstün olan Yunan ordusunun Ä°zmir’le baÄŸlantısını kesmek ve sarıp yok etmek. Kuzeydeki büyük birlikler düşmana sezdirilmeden, sessizce Afyon karşısında toplanır. 24 AÄŸustos günü Ä°stanbul ve dünya ile haberleÅŸme kesilir ve sınırlar kapatılır. 25 AÄŸustos’ta taarruza katılacak bütün birlikler yerlerini alırlar. BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa, taarruzu, yarma bölgesini bütünüyle gören Kocatepe’ den yönetecektir.

26 AÄŸustos 1922 günü sabah saat 5.30’da Kocatepe’de tüm topların gürlemesiyle Türk büyük taarruzu baÅŸlar. Gece Ahır Dağı’nı aÅŸmış olan Türk süvari kolordusu da Yunan cephesinin gerisine geçmiÅŸtir. Demir yolu ve telgraf baÄŸlantılarını keser, çala kılıç Yunan birliklerinin arasına dalar. Ordu fırtına gibi esmektedir. Yunanlıların onca emek ve umutla tahkim ettikleri tepeler ard arda düşmeye baÅŸlar.

Erkekler cepheye gidince, cephe gerisi hizmetler kadınlara kalmıştı. Demir yollarının yapım, bakım ve onarımında köylü kadınlarımızın büyük hizmetleri dokunmuştur.

O kadar güvenilen Yunan cephesi ertesi günü öğleye doÄŸru yarılır. Birlikler sel gibi Afyon’un arkasındaki ovaya akarlar. Yunan ordusu bir vuruÅŸta üçe bölünmüştür. Büyük bölüm eriye eriye, daha önceden tahkim edilmiÅŸ olan Dumlupınar hattına çekilmeye çalışır. Ama baÅŸaramaz. 29 AÄŸustos gecesi Yunan ordusunun çekilme yolu bir Türk tümeni tarafından kesilecektir. Plan amacına ulaÅŸmış, Yunan ordusunun büyük bölümü 30 AÄŸustos günü Dumlupınar önünde sarılmıştır. BaÅŸkomutan bu son aÅŸamayı ateÅŸ hattına kadar gelerek izlemiÅŸ ve gerekli emirleri vermiÅŸtir. Birinci ve Ä°kinci Yunan Kolordusu’nun komutan ve karargahları, baÄŸlı birlikleri, beÅŸ tümen ve yüzlerce top ateÅŸten çemberin içinde kalır. DaÄŸ yolundan kaçabilenler de iki gün içinde yakalanıp esir edileceklerdir. Yunan baÅŸkomutanı ile bir kolordu ve üç tümen komutanı Türk ordusuna teslim olur.


BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa 1 Eylül 1922 günü ordulara bir emir yayımlar. Emir ÅŸu ünlü cümleyle bitmektedir: “Ordular! Ä°lk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” Ordu kanatlanmış gibi Akdeniz’e doÄŸru akmaya baÅŸlar. Piyade süvari ile, kaÄŸnılar kamyonla yarışmaktadır. Vatan, uÄŸrunda kan ve can veren çocuklarına geri dönmektedir.

BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa Büyük Taarruz’u Afyon Kocatepe’den yönetiyor
(26 AÄŸustos 1922).

Türk süvarileri, 9 Eylül 1922 günü üç yıldır bayrağına hasret halkın sevinç çığlıkları ve gözyaÅŸları arasında Ä°zmir’e girer. Kuzeydeki 11. Yunan Tümeni de komutanıyla birlikte esir edilecektir. 18 Eylül’ de kurtulabilen bir avuç son Yunan askeri de gemiye binerek Anadolu’ dan ayrılır. Acı günler sona ermiÅŸ, vatan geri alınmıştır.

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.12.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Resimleri ve FotoÄŸrafları bölümünde paylaşılmıştır ve 3484 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Büyük Taarruz (26 Ağustos 1922) | Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi - Savaş Panaromaları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTürk Süsleme Sanatları - Dokumacılık | Dokumacılığın Tarihçesi - Türk Kilim Ve Halıları Sonraki MakaleÇocuÄŸunuza Ayrılık Acısı YaÅŸatmayın

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz