Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Büyük Rift Vadisi | Yaklaşık 6.000 Kilometre UzunluÄŸunda Suriye’nin Kuzeyinden Afrika’nın DoÄŸusunda Mozambik’in Ortalarına Kadar Uzanan Eng..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 715 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Büyük Rift Vadisi

Büyük Rift Vadisi yaklaşık 6.000 kilometre uzunluÄŸunda, Suriye’nin kuzeyinden Afrika’nın doÄŸusunda Mozambik’in ortalarına kadar uzanan engin bir coÄŸrafi ve jeolojik ÅŸekildir. Vadinin geniÅŸliÄŸi 30 ilâ 100 kilometre arasında deÄŸiÅŸir. DerinliÄŸi ise birkaç yüz metreden binlerce metreye deÄŸiÅŸir. Adı kâşif John Walter Gregory tarafından konmuÅŸtur. Aynı zamanda bu çöküntü hattı Dünyanın en büyük fay hattıdır. DoÄŸu Afrika’dan baÅŸlar. Türkiye’nin güneyinde Amik Ovası‘nda son bulur.


Büyük Rift Vadisi, DoÄŸu Afrika Rift Vadisi olarak da bilinir. Afrika’nın güneydo­ğusunda Mozambik’ten DoÄŸu Afrika’nın daÄŸlık bölgelerine kadar uzanır ve burada iki kola ayrılan vadi Etiyopya’yı boydan boya geçer. Rift Vadisi’nin bu bölümü toplam 2.900 km uzunluÄŸundadır. Vadinin kuzey yönündeki uzantısı da yaklaşık aynı uzunluktadır. Kızıldeniz, Akabe Körfezi ve deniz yüzeyinin 400 metre altındaki Lût Gölü bu bölgede yer alır. Lût Gölü yerkabuÄŸunun en alçak noktasıdır. Büyük Rift Vadisi Suriye‘de sona erer.

Vadide Kızıldeniz ve çok tuzlu olan Lût Gölü’nden baÅŸka birçok tatlı su gölü de vardır. ÖrneÄŸin, güneyde Tanganika Gölü dünyanın en uzun ve en derin ikinci tatlı su gölüdür. Ayrıca, bugünkü adı Malavi olan Nyasa Gölü de Rift Vadisi içindeki göllerden biridir. Afrika kıtasının en büyük su kütlesi olan Victoria Gölü, DoÄŸu Afrika’da Rift Vadisi’nin iki kolu arasında kalan yüksek bölgede sığ bir çukuru kaplar.


Büyük Rift Vadisi son 10 milyon yıl içinde, yerkabuÄŸu hareketlerinin Güneybatı Asya ve DoÄŸu Afrika kayalarında çatlaklar oluÅŸturma­sı sonucunda ortaya çıktı. Bu hareketler yeryüzü kabuÄŸunda bir dizi uzun kırıklar ve faylar oluÅŸturdu. Kayaların araları­nın açılması, toprakların boydan boya fayla­rın arasında kalan bölgeye kaymasına ve böylece dik yamaçlı uçurumların oluÅŸmasına yol açtı. Aynı zamanda, Rift Vadisi’ni çevreleyen kara kütleleri de bu hareketlerle yukarı doÄŸru itildi. Zaire ve Uganda arasındaki Ruwenzori SıradaÄŸları bu oluÅŸuma iyi bir örnektir. Kaya­ların parçalanmasıyla birlikte bazı yerlerde volkanik patlamalar da görüldü. Bu patlama­lar sonucu Afrika’nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro ile Rift Vadisi’nin iki yanındaki yanardaÄŸlar ortaya çıktı.

Jeologlar Rift Vadisi’ni oluÅŸturan yer hare­ketlerinin hâlâ sürdüğünü düşünüyorlar. Rift Vadisi’nin doÄŸusunda kalan toprakların yavaÅŸ yavaÅŸ doÄŸuya doÄŸru kaydığına ve milyonlarca yıl sonra bu kara parçasının ayrı bir kıta olacağına inanıyorlar.

(Visited 333 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 715 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Büyük Rift Vadisi | Yaklaşık 6.000 Kilometre Uzunluğunda Suriye\'nin Kuzeyinden Afrika\'nın Doğusunda Mozambik\'in Ortalarına Kadar Uzanan Engin Coğrafi Ve Jeolojik Şekil - Dünyanın En Büyük Fay Hattı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTıpta Damar Devrimi | Damar Tıkanıklığının Tedavisinde Bypass Ameliyatının Yerini Alacak 'Özel Jel' GeliÅŸtirildi Sonraki MakaleISO 9001:2000 Nedir? Kalite Yönetim Sistemi | ISO 9001’in Faydaları - Tarihçesi - TSE Ve ISO - ISO ve Kalite Ä°le Ä°lgili Tanımlar - Bölümleri..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz