Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

BirleÅŸmiÅŸ Milletler – BM Günü – 24 Ekim | BM Günü Hakkında Genel Bilgi – BM’ye Yardımcı KuruluÅŸlar – BM Ana Organları – BM Günü Hakkında Åžiirler..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 17.10.2008 tarihinde Hale tarafından, Tarihte Bugün | Önemli Günler ve Haftalar bölümünde paylaşılmıştır ve 1641 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


BirleÅŸmiÅŸ Milletler Günü – 24 Ekim

Birleşmiş Milletler Günü Hakkında Genel Bilgi


24 Ekim 1945 Birleşmiş Milletler Örgütünün Kuruluş Tarihidir.

Örgüte üye tüm ülkelerde 24 Ekim, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Günü olarak kutlanır. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Örgütü evrensel barışı, uluslar arasında güvenliÄŸi ve dayanışmayı saÄŸlamak amacıyla kurulmuÅŸtur. Uluslararası en büyük kuruluÅŸtur. Bugün BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in 176 üyesi vardır. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.


24 Ekim günü kuruluÅŸa üye ülkelerin gazete, dergi, radyo ve televizyonları BirleÅŸmiÅŸ Milletler’le ilgili yayınlar yapar. Okullarda BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in kuruluÅŸ amacı, organları tanıtılır, çalışmaları, çabaları anlatılır.

Tarih boyunca uluslararasında anlaşmazlıklar hep süregelmiş, sonunda çoğu zaman savaşlar olmuştur. Savaşlar uluslararası anlaşmazlıklara çözüm getirmemektedir.

Uluslararası en büyük savaşlardan ilki Birinci Dünya Savaşı dır. Bu savaşta ülkeler ikiye ayrıldı. Dört yıl süren bu savaş sonunda birçok insan öldü. Çocuklar yetim, öksüz kaldı. Ülkeler kana bulandı.

SavaÅŸ sonunda ülkelerin endüstri, tarım, ulaÅŸtırma gibi gelir kaynaklarında büyük azalmalar oldu. Ãœlkelerde yokluk ve açlık yaygın duruma geldi. Bu acı görüntüyü gözleyenler uluslararası sorunların ancak barışçı yollarla çözümlenmesi gerektiÄŸine inandılar. Bunun için aralarında 28 Nisan 1919’da Milletler Cemiyeti AntlaÅŸmasını imzalayarak Milletler Cemiyeti’ni kurdular. Milletler Cemiyeti’nin az üyesi olduÄŸundan önemsenmedi, geliÅŸmedi. Bu nedenle Ä°kinci Dünya Savaşı’nın baÅŸlaması Milletler Cemiyeti’nce engellenemedi. Ä°kinci Dünya Savaşı sürerken 26 ülkenin temsilcileri Amerika’nın San Fransisko kentinde toplanıp insanlığı savaÅŸların yıkımından korumak için karar aldılar. Ortak bir bildiri yayınladılar. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Yasası hazırlandı. Yasanın onaylanması ile 24 Ekim 1945 tarihinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler Örgütü kuruldu.

Birleşmiş Milletlerin amaçlarını bağlı olduğu ilke ve hedefleri belirleyen antlaşma 111 maddeden oluşur. Türkiye bu antlaşmayı 15 Ağustos 1945 tarih ve 4801 sayılı yasa uyarınca 28 Eylül 1945 günü onaylamıştır.

Birleşmiş Milletlerin Amaçları :


· Uluslararası barış ve güvenliği sürdürmek.
· Ülkeler arasında iyi ilişkileri pekiştirmek.
· Uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel işbirliğini sağlamak.
· İnsanlık sorunlarının çözümünde, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinde birlikte çalışmalar yapmak.

Birleşmiş Milletler Örgütüne Yardımcı Kuruluşlar

UNESCO : BirleÅŸmiÅŸ Milletler Örgütü’ne üye ülkelerin bilim, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarına yardımcı olur.

FAO : Uluslararası besin örgütüdür. Yoksul ülkelere gerekli besin yardımı yapılmasında öncülük eder.

UNRA : Yurdundan ayrılıp başka ülkelere göç edenlerin sorunları ile ilgilenir. Göçmenlere yardımcı olur.

WHO : Dünyada sağlık problemlerinin çözümü için çalışır.

ILO : Uluslar arası iş güvenliği konularında birliğin sağlanmasına yardımcı olur.

UNICEF : BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun kısaltılmış adıdır. Amacı yeni doÄŸan, büyümekte olan çocukların, gençlerin sorunları ile ilgilenmektir.

Birleşmiş Milletler Günü hakkında güzel sözler

* En kötü barış, en iyi savaştan iyidir.
* Birlikten güç doğar.
* Birleşmiş Milletler barışı ve güvenliği sağlayarak insanlığa hizmet eder.
* Adam adama, ulus ulusa gereklidir.
* Ülkeler birlik ve beraberlikle kalkınabilirler.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 17.10.2008 tarihinde Hale tarafından, Tarihte Bugün | Önemli Günler ve Haftalar bölümünde paylaşılmıştır ve 1641 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler - BM Günü - 24 Ekim | BM Günü Hakkında Genel Bilgi - BM\'ye Yardımcı Kuruluşlar - BM Ana Organları - BM Günü Hakkında Şiirler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBehçet Hastalığı Nedir? | Epidemiyolojisi - Behçet Hastalığı Ve Genetik EÄŸilim, Göz, Dermatoloji, Otoimmünite – Belirtileri Sonraki MakaleMineraller: OluÅŸumları - BaÅŸkalaşım - Diagnesis (Yeniden OluÅŸum) - Aşınma - Kimyasal Çökelme ve Formüller - Silikatlar ve Kristaller

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz