Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Bilimsel Yöntem Nedir? | Bilimsel AraÅŸtırma Yöntemleri – Bilimsel Metodoloji Nedir? Bilim Ve Bilimsel Yöntemler – Bilimsel AraÅŸtırma


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 6042 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Bilimsel Yöntem – Bilimsel AraÅŸtırma Yöntemleri

Fen bilimlerinde, yeni bir bilgi edinmek için kullanılan yaklaşım tarzı, yöntemdir. Bilim adamları bu yöntemle, zaman içinde bilgilerin üst üste binmesiyle evrendeki olayların doğru ve güvenilir bir betimlemesini yapmayı amaç edinirler.


Bilimsel yöntem, en basit haliyle aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

1. Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi
2. Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi
3. Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması
4. Tahminlerin deneylerle veya ek gözlemlerle test edilmesi ve sonuçlar ışığında hipotezde gerekli değişikliklerin yapılması

5. (3) ve (4) numaralı adımların hipotez ve deney arasında tutarsızlık kalmayana kadar tekrarlanması


Tam tutarlılık sağlandığı zaman hipotez, gözlemlerin açıklanabilip yeni akıl yürütmelerin yapılabileceği bir kuram haline gelir. Böylelikle bir fenomen türünü açıklayan kolay anlaşılır ve tutarlı bir önermeler grubu oluşturulmuş olunur.

EleÅŸtiriler

Bilim felsefesinin önemli isimlerinden Paul Feyerabend, bilimsel yöntemin genelleÅŸtirilmesi ve tek geçerli yöntem olarak mutlaklaÅŸtırılma giriÅŸimini eleÅŸtirmekte, bunun kuramsal/felsefi olarak temellendirilemez pozitivist bir tutum olduÄŸunu öne sürmektedir. Yönteme Hayır adlı ünlü kitabında bu ÅŸekilde mutlaklaÅŸtırılan bilimsel yöntem anlayışının yanlışlığını hem bilim tarihi içinden örneklerle göstermeye çalışmaktadır, hem de gözlem, deney, önerme, hipotez, kuram gibi terimlerin kendi eleÅŸtirisine uygun içerimlerini belirtmektedir. Feyerabend’in itirazı esas olarak bilimsel yöntemin tek ve mutlak bir yöntem olarak kabul edilmesi ve dayatılmasına yönelik olarak görünmektedir.

Bilimsel Araştırma

Bilimsel araştırma, insanın algıladığı olgular hakkında sahip olduğu bilgisini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli olan süreç ve teknolojileri geliştirebilimek için gerçekleştirdiği bilgi üretim etkinlikleridir. Bilimsel araştırmalarda bilgi üretmek için bilimsel araştırma yöntemleri kullanılır.

Bilimsel araştırma bir çok yöntem ile gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler içinde yer aldıkları ontolojik, epistemolojik ve metodolojik paradigmalara göre çeşitli veri toplama, veri çözümleme ve veri değerlendirme sistemlerine sahiptirler. Bu sistemler bilgi felsefesi tartışmaları sonucunda zamanla oluşmuş sistemlerdir. Üretilen bilgi kendisini üreten sistemin dahil olduğu paradigma ile birlikte anılır.


Bilimsel araÅŸtırma ile üretilen bilgi yayınlanmadan bilimsel sayılmaz. Dolayısıyla bilimsel araÅŸtırma bilimsel araÅŸtırma yöntemi kavramı ile sıkı sıkıya baÄŸlı olduÄŸu kadar bilimsel yazım, bilimsel topluluk, meslektaÅŸ deÄŸerlendirmesi ve bilimsel yayın kavramları ile de sıkı sıkya baÄŸlıdır. Bilimsel olarak nitelenmeyen bir yayındaki bilgi bilimsel bilgi olarak deÄŸerlendirilmez. Bilimsel yayınları diÄŸer yayınlardan ayıran ise bu yayınlardaki bilginin “bilimsel yazım kuralları” ile belgelendirilip ilgili “bilimsel topluluk” tarafından “meslektaÅŸ deÄŸerlendirmesi”ne tabi tutulmuÅŸ olmasıdır.

Bilimsel yazım, bilgilerin standart bir dille belgelendirilmesini garanti altına almak için bağımsız kurullarca oluÅŸturulan ayrıntılı yazım kurallarına göre yazma biçimidir. Bir bilim dalındaki tüm bilginlerin oluÅŸturduÄŸu topluluÄŸa bilimsel topluluk denir ve bu topluluk yayınları meslektaÅŸ deÄŸelendirmesi denen objektif bir deÄŸerlendirme sürecinden geçirerek yayındaki bilginin azami surette “hakiki” olmasını saÄŸlamaya çalışır.

Bilimsel araştırma hiç bitmeyen bir süreçtir. Üretilen bilgi hep yeni soru ve sorunları da beraberinde getirir. Dolayısıyla bililmsel topluluk hiç bitmeyen bir süreçte araştırmalarına devam ederek insanlığı bilgi dağarcığını genişletir. Bu süreç yeni bilgi üretim süreci olduğu kadar aynı zamanda yeni bilim adamı yetiştirme sürecinin de bir parçasıdır. Böylece bilimsel araştırma bilimsel topluluğun devamını da sağlar.

Bilimsellik Nedir? konusu için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.

Bilimsellik Nedir?

Bakınız, Bilimsel Araştırma Nedir? | Bilimsel Araştırma Basamakları

(Visited 40 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 6042 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Bilimsel Yöntem Nedir? | Bilimsel Araştırma Yöntemleri - Bilimsel Metodoloji Nedir? Bilim Ve Bilimsel Yöntemler - Bilimsel Araştırma orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKalp Kapağı Hastalıkları | Kalp Kapağı Nedir? Kalp Kapağının Hastalanması Kalbi Nasıl Etkiler? TeÅŸhis - Nedenleri - Tedavi Sonraki Makale19 Mayıs 1919'un Gizli Kalmış Tarihi |19 Mayıs Nasıl Bayram Oldu? 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı'n Ä°lginç Ama Gözle..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz