Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Basın Konseyi | Basın Konseyi Tarihçesi – Basın Meslek Ä°lkeleri – Basın Konseyi SözleÅŸmesi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 756 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Basın Konseyi

Basın Konseyi, Türkiye’de faal gazetecilerin kurdukları, bağımsız niteliÄŸe sahip olması için tüzel kiÅŸiliÄŸe haiz bulunmayan, iletiÅŸim özgürlüğü, meslek etiÄŸi ve ilkelerini savunan bir özdenetim kuruluÅŸudur. Basın Konseyi’nin baÅŸkanı Oktay EkÅŸi‘dir.


1986 yılında, medyanın apolitikleşme ve magazinleşmeye kaymasıyla oluşan sorunları, ilkesiz yayıncılık anlayışını gidermek ve basın alanında meslek ilkeleri teşkil ederek bir özdenetim kuruluşu oluşturmak gayesiyle Oktay Ekşi, Hasan Cemal, Güneri Cıvaoğlu, Yalçın Doğan, Teoman Erel, Orhan Erinç, Yurdakul Fincancı, Güngör Mengi, Rauf Tamer biraraya geldiler. Bu grup bir taslak hazırlayarak medya mensuplarına sundu. Konsey fikrine Uğur Mumcu, İlhami Soysal, Nail Güreli karşı çıktılar. TGS, ÇGD, FMD üyeleri katılmadı.

6 Åžubat 1988’de Basın Konseyi kuruldu.

Ä°lk katılımlar 627 gazeteciyle oldu. Tüzel kiÅŸiliÄŸi olmayan ve Basın Konseyi SözleÅŸmesi‘ne dayanan gönüllü bir kuruluÅŸtur. Basının temsili ve özdenetimini saÄŸlar. Okuyucu ve basın içinden seçimle gelen üyeler ile medya kuruluÅŸlarının temsilcilerinden teÅŸekkül eden bir Yüksek Kurulu bulunmaktadır. Bu Yüksek Kurul, medyadaki yayınlarla veya gazetecilerle ilgili ÅŸikayetleri Basın Konseyi SözleÅŸmesi ve 16 maddelik Basın Meslek Ä°lkeleri çerçevesinde deÄŸerlendirerek kamuoyuna duyurur. BaÅŸvurular hakkında “ÅŸikayetin yersizliÄŸi” ile ihlalin derecesine göre “uyarı” veya “kınama” kararları alabilir. Bu açıdan müeyyidesi manevidir.


Basın Meslek İlkeleri şu şekilde düzenlenmiştir:

1. Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.

2. Düşünce vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı, genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı ya da incitici yayın yapılamaz.

3. Kamusal bir görev olan gazetecilik ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez.


Diğer ilkeler özetle şu şekildedir:

Kişiler ve kuruluşlar küçük düşürülmeyecek, özel yaşamlar yayın konusu edilmeyecek, soruşturulmadan haber yazılmayacak, gizlilik, özel haberde kaynak belirtme, hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi, suç isnadı yapılmaması, habercilikte yanlış yöntemler kullanılmaması, şiddete özendirmeme, ilanların belirtilmesi, cevap ve tekzip hakkına saygı.


(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 756 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Basın Konseyi | Basın Konseyi Tarihçesi - Basın Meslek İlkeleri - Basın Konseyi Sözleşmesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 26 Mart | (1931) - Ölçüler Kanunu TBMM’de Kabul Edildi Sonraki Makale[El, Kol ve Avuçlar] KenetlenmiÅŸ Eller Beden Dili

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz