Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir ? | Neden Başımız Ağrır ?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 11.03.2008 tarihinde DÝLAY19 tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 19578 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Baş Ağrısı
Baş ağrısı tüm dünyada hemen hemen herkesin hayatları boyunca en az bir kez yaşadığı bir şikayettir. Bazıları için ender gelişen bir belrti olurken bazıları içinse hayatı kısıtlayan kronik bir hastalık veya hayatı tehdit eden bir hastalık olabilmektedir. Birçok hasta altta yatan ciddi bir hastalık belirtisi olabileceğinden korkar Baş ağrısı, başta ve yüzde, ağızda, ve boyunda bulunan bazı özel sinirler arasındaki iletişim sonucunda ortaya çıkar.

• Beyin, etrafında kan damarlarının yer aldığı bir zar olan kaslar tarafından çevrilidir, ve beynin alt kısmında ağrıya duyarlı sinir ağları bulunur.


• Beyinden gelen pek çok sinir, direkt yüze ve başa ulaşır.

• Bu sinirlerde, beyine ağrı sinyallerini taşıyan reseptörler bulunur. Stres, kaslarda oluşan gerginlik, ve genişleyen kan damarları ağrı hissini artırır.

• Ağrı mesajı beyne ulaştığı anda, beyin başta, yüzde ve boyunda ağrı olduğunu kaydeder.


Gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrıları, başağrısına yol açan iki yaygın nedenle birbirinden ayırt edilir ve açıklanabilir.

• Gerilim tipi baş ağrılarnda, ağrı hassasiyetine bağlı olarak oluşan gerilim, yüzdeki, boğazdaki ve baştaki kasları zorlayabilir.

• Başta bulunan damarlarda oluşan şişlik ve gerginlik, vasküler baş ağrısına neden olabilir: Migren, vasküler baş ağrılarının başlıca çeşididir.

Kafatası kemiklerinde ve beyin dokularında ağrıya duyarlı sinir ağları olmadığı için, buralarda ağrı hissedilmez.

Kafa içi tümör mevcudiyeti: Şiddetli ve daha önceden var olmayan baş ağrısının mevcudiyetinde hasta tümör yönünden değerlendirilmeye alınmalıdır.

Kafayı ilgilendiren yaralanmalarda travma sonrası akut ve kronik bir baş ağrısı oluşabilir.

Viral ve bakteriel enfeksiyonlar sonrasında da baş ağrısı oluşabilir.


Zehirlenmelere bağlı olarak (Alkol ,karbon monoksit, kurşun zehirlenmesi gibi)

Gerilim tipi baş ağrısı: Epizodlar şeklinde yada kronik olarak görülebilir. Genç yaşlarda daha sık görülür. Dakikalar hatta günlerce sürebilir. Ağrı basınç ve gerilme hissi verecek şekilde iki taraflı oksibital (Başın arka kısmı) yada temporal (Şakak) bölgeye lokalizedir. Stres ile bağlantılıdır. Geceleri geç saatlerde ortaya çıkar, ve bu tür ağrı, adi migren ağrısı ile sık olarak karıştırılır.

Tedavisinde: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılması uygundur.

Göz, kulak, burun, boğaz, ve boyun omuru hastalıkları.

Yüksek tansiyona bağlı olarak.

Madde ve ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı:

(Alkol alınımına, uzun süreli ergotamin ve ağrı kesici ilaçların kullanımına ve alkol, ergotamin, kafein ve narkotik ilaçların bırakılmaları) baş ağrısı yapabilir.

Kranial (Kafa içi) sinir tutulumuna bağlı olarak ta baş ağrısı meydana gelebilir.

Kandaki oksijen konsantrasyonunun düşmesi durumunda.

Öksürük ve hapşırma sonrası ,ağır kaldırmalardan sonra ve ani eğilip doğrulmaya bağlı olarak baş ağrısı oluşabilir. Bu olaylar sonucu birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren bir baş ağrısı oluşabilir. Erkeklerde daha sık görülür.

Posterior fossa tümörü: Öksürük esnasında ve ağır bir eşyayı kaldırdıktan sonra meydana gelen bir baş ağrısı posterior fossa tümörünü düşündürmelidir.

Polikistik over sendromu veya prolaktin hormonu salgılatıcı bir tümörün varlığında;

a.) Ani başlayan baş ağrısının mevcudiyeti.

b.) Doğum yapmış olmamasına rağmen, meme bezlerinden süt gelmesi.

c.) Adet kesilmesi meydana gelir. YORUM BEKLİYORUM

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 11.03.2008 tarihinde DÝLAY19 tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 19578 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir ? | Neden Başımız Ağrır ? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Türk Milleti | Türk Devletleri - Cumhuriyetler - Sultanlıkları - Hanlıklar - Beylikler Sonraki MakaleIf we don fix this from within

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz