Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk’ün mirası


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.09.2008 tarihinde leydi_11 tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 2293 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Milliyetçi-Mukaddesatçı Cumhuriyetçilik

Anadolu topraklarını düşman iÅŸgalinden kurtaran Büyük Önder Atatürk, dört yılık Milli Mücadele’yi tamamladığında, Türk milleti için yeni bir yol çizmesi gerektiÄŸini düşünüyordu. Nitekim yaÅŸamının geri kalan kısmını, en az Milli Mücadele kadar önemli olan bu yeni yolu oluÅŸturmaya ayırdı. Bu yeni yolun en önemli vasfı ise, Cumhuriyet düzeninin tesisi oldu.< Atatürk’ün bize miras bıraktığı dünya görüşüne, siyaset anlayışına, devlet geleneÄŸine ve kültüre baktığımızda, Büyük Önder’in gerçekte bugün “milliyetçi-muhafazakar” kavramları ile tanımladığımız sentezin sahibi olduÄŸunu görürüz.
Atatürk’ün MilliyetçiliÄŸi


Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli fikri miras, milliyetçiliktir. Bu milliyetçilik, Ziya Gökalp’in “hars milliyetçiliÄŸi” kavramına dayanır. Buna göre bu topraklar yüce Türk Milleti’nin topraklarıdır. Türk Milletini var eden ve yaÅŸatan unsur ise hars, yani kültürdür. Dolayısıyla Türk Milleti’nin bir parçası olmak için, etnik olarak Türk olmak ÅŸart deÄŸildir. Türk harsını benimseyen ve kendisini Türk addeden herkes bu milletin bir parçasıdır.

Burada Atatürk’ün Türk milliyetçiliÄŸinin Türkiye sınırlarını da aÅŸan bir Türklük bilincine dayandığını söylemeliyiz. Büyük Önder, Türkiye sınırları dışında yaÅŸayan Türkler’e her zaman önem vermiÅŸ, hatta gelecekte bir “Türk BirliÄŸi” kurulmasının özlemini duymuÅŸtur.

Atatürk milliyetçiliÄŸi, Anadolu toprağını vatan belleyen ve “Türküm” diyen her ferdi, hangi ırk veya etnik kökenden olursa olsun bir çatı altında birleÅŸtirmiÅŸtir. Milliyetçilik, temelde, birlik ve beraberlik ortamının tam manasıyla saÄŸlanmasını amaçlayan kilit bir Atatürkçülük ilkesidir.


Atatürk milliyetçiliÄŸi, Türk Milleti’ne mensup olmakla övünmeyi, Türk Milleti’ne inanmayı ve güvenmeyi esas alır. O, bu konudaki görüşünü şöyle özetlemiÅŸtir:

Türk milliyetçiliği, ilerleme ve gelişme yolunda ve milletlerarası temas ve ilişkilerde, bütün çağdaş milletlere paralel ve onlarla uyum içinde yürümekle beraber, Türk toplumunun özel karakterini ve başlı başına bağımsız kimliğini korumaktır.

Atatürk’ün Muhafazakarlığı

Atatürk milliyetçiliÄŸinin bir diÄŸer kendine has yönü ise, her türlü materyalist fikriyatın aksine dine ve dini deÄŸerlere büyük önem vermesidir. Büyük Önder, önceki sayfalarda da ifade edildiÄŸi gibi, Ä°slam’ın Türk milli kimliÄŸinin çok önemli bir parçası olduÄŸu ve bu parça olmadan o kimliÄŸin korunamayacağı gerçeÄŸini pek çok vesileyle ifade etmiÅŸtir.

Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilk yıllarında uyguladığı nüfus politikasında da bu bilinci görmek mümkündür.Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Türkiye nüfusunun elden geldiÄŸince müslümanlardan oluÅŸması için çaba gösterilmiÅŸtir. Atatürk, etnik olarak Türk olmadıkları halde müslüman kimliÄŸi ile Türkiye’ye baÄŸlı olan BoÅŸnaklar, Çerkezler gibi azınlıkların Türkiye’ye göç isteklerinin hepsini olumlu karşılamıştır.< Hatta bazı tarihçiler bu politika nedeniyle Atatürk’ün Türk MilliyetçiliÄŸi’nin bir yönden de “müslüman milliyetçiliÄŸi” olduÄŸunu söylerler. Bu ise, Atatürk’ün gerçek mirasının, Türk siyasi ve fikri hayatında “milliyetçi-muhafazakar” çizgi tarafından temsil edildiÄŸinin açık bir göstergesidir. Atatürk’ün milliyetçi-muhafazakar kimliÄŸini ortaya koyan unsurların bir diÄŸeri, “milli ahlak” kavramına verdiÄŸi önemdir. Atatürk’e göre milli ahlak, bir millet oluÅŸturmanın ilk ÅŸartını teÅŸkil etmektedir. Atatürk, bu konudaki görüşünü, “Mükemmel bir millette, milli ahlakın icapları, o milletin fertleri tarafından, hiç tereddüt etmeksizin vicdani ve hissi bir ÅŸevkle yapılır. En büyük milli heyecan iÅŸte budur.” sözleriyle özetlemektedir. (Afet Ä°nan, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, sf. 302) Atatürk, milli ahlak anlayışını “mukaddes” bir deÄŸer olarak kabul etmiÅŸ ve bu inancını bir çok defa ifade etmiÅŸtir

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.09.2008 tarihinde leydi_11 tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 2293 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk\'ün mirası orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOsmanlı Lügatı | Bölükbaşı-Birun aÄŸaları-Başıbozuk-BaşçavuÅŸ-BaÅŸkomutanlık-BaÅŸ Bölükbaşı-BaÅŸ Kapı Kethüdası-Bayraktar-Barutluk.. Sonraki MakaleFinans Uzmanı Nedir? | Tanımı - Finans Uzmanının Görevleri - Çalışma Alanları Ve Ä°ÅŸ Bulma Olanakları - Meslek EÄŸitiminin VerildiÄŸi Yerl..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz