Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk’ün Halide Edip Adıvar’a Söylediği Endişesi | Kurtuluş Savaşı Sonrası Kehanetleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 05.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk'ün Geleceğe İlişkin Kehanetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 4458 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Atatürk’ün Halide Edip Adıvar’a Söylediği Endişesi

Kurtuluş Savaşı Sonrası Kehanetleri


Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nı kazanmıştı fakat onu daha birçok şey bekliyordu. Bunlar ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasal işleriydi.

O‘na göre devrimcinin vazifesi sadece zaferi kazanmak değildi. Geride kendisini bekleyen çok sayıda işler vardı. Nitekim Mustafa Kemal Paşa, 10 Eylül 1922’de İzmir’e girdiği gün : “ Daha yapılacak çok işimiz var” demişti.


Kurtuluş Savaşı’na katılmış olan Halide Edip Adıvar şunları yazar.

“ Başında yüz güneş doğmuşçasına yüzü parlıyordu. Sesinin tonu, el sıkışı, içindeki coşkunluğu ortaya koyuyordu. Bir Devr-i Daim makinası gibi kendi kendini besleyen sonsuz bir irade gücüne sahip adam… Kendisini tebrik ettim. Bir kaplanın sesini andıran kocaman bir kahkaha ile cevap verdi:

‘ Evet, nihayet bu işi yaptık.’

Fevzi Paşa keyifli zamanlarda yaptığı gibi, sağ elini göğsüne vuruyor ve dişleriyle dudaklarını ısırıyordu. Ortada aşırı bir dostluk havası vardı. Mustafa Kemal Paşa’nın neşesinden ben de ferahlık duydum. ‘ İzmir’i aldıktan sonra artık biraz dinlenirsiniz Paşam, çok yoruldunuz2 dedim.”

Atatürk’ün Halide Edip Adıvar’a olan cevabı tam anlamıyla bir kehanet niteliğindedir. Ve adeta gelecek günleri anlatmaktadır :

“ Dinlenmek mi? İzmir’i aldıktan sonra ’i aldıktan sonra Yunanlılar yerine birbirimizi mi yiyeceğiz? “

Bunun üzerine Halide Edip Adıvar itiraz eder. “ Niçin Paşam? Yapılacak o kadar çok işiniz var ki, onları yaparsınız. “


“ Ya bana muhalefet etmiş olan adamlar?”
“ Bunlar bir millet meclisinde olağan şeyler değil mi? Siz bunları unutmamalısınız. “

Ancak Atatürk unutmamıştır. Çünkü unutmaması gerektiğini çok iyi biliyordu. Nitekim aradan geçen günler kendisini bir kez daha haklı çıkarmış ve bazı gerici çevreler Kurtuluş Savaşı’ndan sonra öyle bir hava estirmişlerdir ki, Mustafa Kemal Atatürk’ü Türk vatandaşlığından çıkarmak için bile çalışmalar yapılmıştır. Atatürk bu tip çalışmalarda bulunanları etkisiz bırakmasına rağmen, onun vefatından sonra bile bu tip karanlık çalışmalar sürdürülmüş ve günümüze kadar gelmiştir.

Onun gerçekleştirdiği devrimlerden rahatsız olan gerici çevreler halen içten içe Atatürk karşıtı bir çalışmayı günümüzde de sürdürmektedirler.

Kısacası Atatürk’ün 1920’li yıllardaki endişesi hiç de haksız değildi… Belki de O, geleceğin sıkıntısını, daha o günlerden içinde yaşıyordu.

Atatürk’ün Kehanetleri Kitabı
Ali Bektan

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 05.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk'ün Geleceğe İlişkin Kehanetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 4458 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk’ün Halide Edip Adıvar’a Söylediği Endişesi | Kurtuluş Savaşı Sonrası Kehanetleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFerrarisini Satan Bilge | Robin Sharma Sonraki MakalePadişah Dönemleri Osmanlı Toprakları Haritaları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz