Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk’ün Balıkesir Hutbesi | 07 Åžubat 1923 Balıkesir – Zagnos PaÅŸa Camii


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 16.03.2008 tarihinde Hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1653 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Atatürk’ün Balıkesir Hutbesi

07 Åžubat 1923 Balıkesir – Zagnos PaÅŸa Camii


Ey Millet, Allah birdir. Åžanı büyüktür. Allahın esenliÄŸi, sevgisi ve iyiliÄŸi üzerinize olsun. Peygamberimiz efendimiz hazretleri, Cenabı Hak tarafından insanlara dini gerçkleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiÅŸtir. Temel kanunu, hepimizce bilinmektedir ki, yüce Kur’an’daki mânası açık olan ayetlerdir. Ä°nsanlara feyz ruhu vermiÅŸ olan dinimiz, son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeÄŸe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor. EÄŸer akla, mantığa ve gerçeÄŸe uymamış olsaydı, bununla diÄŸer ilahi tabiat kanunarı arasında çeliÅŸki olması gerekirdi. Çünkü tüm evren kanunlarını yapan Cenabı Hak’tır.

ArkadaÅŸlar; Cenabı Peygamber çalışmasında iki yere, iki eve sahip bulunuyordu. Biri kendi evi, diÄŸeri Allah’ın evi idi. Millet iÅŸlerini Allah’ın evinde yapardı. Hazreti Peygamber’in mübarek yolunda bulunduÄŸumuz bu dakikada milletimize; milletimizin bugününe ve geleceÄŸine ait hususları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde Allah’ın huzurunda bulunuyoruz. Beni buna eriÅŸtiren Balıkesir’in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu fırsat ile büyük bir sevab kazanacağımı ümit ediyorum. Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılmasının gerekli olduÄŸunu düşünmek yani konuÅŸup tartışmak, danışmak için yapılmıştır. Millet iÅŸlerinde her kiÅŸinin zihnini ayrı ayrı faaliyette bulunması zorunludur. Ä°ÅŸte biz de burada din ve dünya için, geleceÄŸimiz ve bağımsızlığımız için, özellikle egemenliÄŸimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşündüklerinizi anlamak istiyorum. Milli amaçlar, milli irade yalnız bir kiÅŸinin düşünmesinden deÄŸil, milletin bütün kiÅŸilerinin arzularının, emellerinin sonuçlarından ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.


Hutbeler hakkında sorulan sorudan anlıyorum ki, bugünkü hutbelerin şekli, milletimizin duygusal fikirleri ve lisanı ile medeni ihtiyaçlarıyla uygun görülmektedir. Efendiler, hutbe demek topluma hitabetmek, yani söz söylemek demektir. Hutbenin manası budur.

Hutbe denildiÄŸi zaman bundan birtakım kavram ve manalar çıkarılmamalıdır. Hutbeyi söyleyen hatiptir. Yani söz söyleyen demektir. Biliyoruz ki, Hazreti Peygamber’in hayatta olduÄŸu mutlu dönemlerde hutbeyi kendisi söylerdi. Gerek Peygamber Efendimiz ve gerek, dört halifenin hutbelerini okuyacak olursanız görürsünüz ki, gerek Peygamberin, gerek dört halifenin söylediÄŸi ÅŸeyler o günün sorunlarıdır, o günün askeri, idâri, mâli ve siyasi, sosyal konularıdır. Ä°slam toplumunun çoÄŸalması ve Ä°slam ülkeleri gerilemeye baÅŸlayınca, Cenabı Peygamber’in ve dört halifenin hutbeyi her yerde bizzat kendilerinin söylemelerine imkân kalmadığından halka söylemek istedikleri ÅŸeyleri bildirmeye birtakım kiÅŸileri memur etmiÅŸlerdir. Bunlar herhalde en büyük ve ileri gelen kiÅŸiler idi. Onlar camilerde ve meydanlarda ortaya çıkar, halkı aydınlatmak ve doÄŸru yolu göstermek için bir ÅŸart lâzımdı. O da milletin lideri olan kiÅŸinin halka doÄŸruyu söylemesi, halkı dinlemesi ve halkı aldatmaması! Halkı genel durumdan haberdar etmek son derece önemlidir. Çünkü, her ÅŸey açık söylendiÄŸi zaman halkın beyni faaliyet halinde bulunacak iyi ÅŸeyleri yapacak ve milletin zararına olan ÅŸeyleri reddederek ÅŸunun veya bunun arkasından gitmeyecektir. Ancak millete ait olan iÅŸleri milletten gizli yaptılar. Hutbelerin halkın anlayamayacağı bir lisanda olması ve onların da bugünün gereklerine ve ihtiyaçlarımıza temas etmemesi, Halife ve PadiÅŸah sıfatını taşıyan despotların arkasından köle gibi gitmeye mecbur etmek içindi. Hutbeden amaç halkın aydınlatılması ve ona yol gösterilmesidir, baÅŸka ÅŸey deÄŸildir. Yüz, ikiyüz, hatta bin yıl önceki hutbeleri okumak, insanları cahillik ve çağın gerisinde bırakmak demektir. Hatiplerin normal olarak halkın günlük kullandığı dil ile konuÅŸmaları gereklidir. Geçen yıl Millet Meclisi’nde söylediÄŸim bir nutukta demiÅŸtim ki “Minberler halkın akılları, vicdanları için bir ilim irfan kaynağı, ışık kaynağı olmuÅŸtur.” Böyle olabilmek için minberlerde söylenecek sözlerin bilinmesi ve anlaşılması, ilim ve fen gerçeklerine uygun olması lazımdır. Hutbeyi verenlerin siyasi olayları, sosyal ve medeni olayları hergün izlemeleri zorunludur. Bunlar bilinmediÄŸi takdirde halka yanlış aşılamalar yapılmış olur. Bu nedenle, hutbeler tamamen Türkçe ve günün gereklerine uygun olmalıdır. Ve olacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 16.03.2008 tarihinde Hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1653 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk\'ün Balıkesir Hutbesi | 07 Şubat 1923 Balıkesir - Zagnos Paşa Camii orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTürkiye’deki Barajlar - Hirfanlı Barajı Ve Hidroelektrik Santrali | KırÅŸehir - Åžereflikoçhisar Arasında Kızılırmak Ãœzerinde 1953-1959 Yılları Arasında.. Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 17 Ocak - January

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz