Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 5 Åžubat – February


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 05.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1600 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


5 ÅžUBAT – FEBRUARY 5
Tarihte Bugün – Today in History


5 Åžubat 1931
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Denizli’de bir yurttaÅŸla konuÅŸurken

5 Åžubat 1923
Mustafa Kemal PaÅŸa,
Akhisar’da Çiftlik Ä°stasyonu civarında yapılan Süvari Kolordusu Tatbikatı’nda


Mustafa Kemal, Şam’da bulunan 5. Ordu’ya atandı. (1905)

1937 – Laiklik ilkesinin 3115 sayılı kanunla Anayasa metnine girmesi.

Lâiklik ilkesinin “Altı Ok’un içinde” Anayasa’nın 2. maddesinde yer alışı.

Anayasa’da yapılan deÄŸiÅŸiklikle 2. Madde yeniden düzenlenerek, CHP’nin Altı Ok’u Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri haline getirildi. 1928’de yapılan deÄŸiÅŸiklikte yeralan “Türkiye devletinin resmi dili Türkçedir, makam (baÅŸkenti) Ankara’dır.” ibaresinin başına “Türkiye Devleti, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı,devletçi, laik ve inkılapçıdır.” cümlesi eklendi. Kaynak

Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yapılan değişiklikle, CHP’nin 6 ilkesi Anayasa metnine girdi.


1934 – Atatürk’ün, Kayseri’de Uçak Fabrikası’nı, Müze’yi, Mimar Sinan Camii’ni ziyaretleri, öğleden sonra Kayseri’den hareketle 20.30’da NiÄŸde’ye geliÅŸi ve coÅŸkuyla karşılanışı.

1933 – Atatürk’ün, sabah saat 5.00’de Bilecik’e geliÅŸi. Bilecik’ten otomobille hareket ederek saat 9.30’da Bursa’ya geliÅŸi.

1932 – Ä°lk Türkçe hutbe Süleymaniye Camii’nde okundu.

Atatürk’ün, akÅŸam yemeÄŸinden sonra motorla Dolmabahçe Sarayı’ndan hareket ederek Büyükada’da Fethi Bey’in evine gidiÅŸi, geç saatlerde Dolmabahçe Sarayı’na dönüşü.

1931 – Atatürk’ün, Denizli’den Ä°zmir’e dönüşü.

1928 – Ä°stanbul’da hutbenin Türkçe okunmaya baÅŸlaması.

1925 – Atatürk’ün, Meclis’teki odasında öğleden sonra Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı Emin (Erkul) Bey’i kabulü.

1924 – Atatürk’ün, Ä°zmir’de, Ä°stanbul gazetelerinin baÅŸyazarlarına verdiÄŸi yemekte konuÅŸması: “…Türkiye basını, milletin gerçek ses ve iradesinin belirtisi olan Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluÅŸturacaktır. Bir fikir kalesi, düşünüş kalesi! Basın mensuplarından bunu istemek. Cumhuriyetin hakkıdır!”

1923 – Atatürk’ün, Akhisar Belediyesi tarafından akÅŸam Türkocağı’nda ÅŸerefine tertiplenen ziyafette konuÅŸması: “…Her millet yaÅŸamak mecburiyetindedir. YaÅŸamak için mücadele ÅŸarttır!”

Atatürk’ün, Lozan Konferansı’nda görüşmelerin kesilmesi üzerine Vakit gazetesi muhabirine demeci: “Lozan’da iktisadî meselelerden dolayı kesilme olmuÅŸtur. Zerre kadar hayrete düşmeyiniz. SorumluluÄŸu bize ait olmayan ve olmayacak olan hesaplaÅŸmaların safhaları ne olursa olsun, yasal hukukumuzu her ÅŸekilde temine muvaffak olacağımıza şüphesi olmayan kimseleriz. Milletimizin kararı, kuvvetimiz, kabiliyetimiz buna kefildir.”

Atatürk’ün, gece Lâtife Hanım’la beraber, Hat Sineması’nda Akhisar’daki okulların düzenlediÄŸi müsamereyi ÅŸereflendirmesi (Müsamerede, kız ve erkek öğrencilerin okudukları ÅŸiirler dinlenilmiÅŸ, sahneye koydukları temsiller seyredilmiÅŸtir).

Atatürk’ün, evliliÄŸini kutlayan Halife Abdülmecit Efendi’nin telgrafına teÅŸekkürü.

1922 – 5 Åžubat 1922 Tarihinden itibaren BaÅŸkumandanlık müddeti üç ay daha temdit edilmiÅŸtir.

Harp Encümeni’nin, Atatürk’ün baÅŸkanlığında Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlık odasında toplantı yapışı.

Atatürk’ün, öğleden sonra Vekiller Heyeti toplantısına baÅŸkanlık ediÅŸi.

1920 – Atatürk’ün, bazı komutanlara ve Ä°stanbul’da Rauf Bey’e genel siyasî durum ve izlenecek yol bakımından görüşlerini bildiren yazısı: “…Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti için ivedi bir vazife, siyasî durumun gereklerine uygun önlemleri, hükümetle fikir uyumu içinde düşünmeye imkân olup olmadığını bir an evvel kestirmektir. EÄŸer böyle bir hükümet kurmaya imkân yoksa ne yazık ki, ümitli olmaya sebep görülmüyor. Aldanmayarak bu vaziyeti ÅŸimdiden görmeli ve kabul etmeliyiz.”

Rauf Bey’in, Ä°stanbul’dan Atatürk’e telgrafı: “Åžu kadar var ki, mebusların tümünde büyük bir fikir sertliÄŸi ve duraksama seziliyor. Çok içten ve açık davrandığımız halde, ne yazık ki, zorluklar karşısında çalışıyoruz. Bizden olanlar bile üzücü bir durumda bulunuyorlar. Bununla birlikte kuvvetli bir grup oluÅŸacağına kuÅŸkumuz yoktur.”

1919 – Basına getirilen sansür ağırlaÅŸtırıldı. Her türlü gazete, dergi, kitap, broşür vb. yayınlar daha önce izin alınmak koÅŸuluna baÄŸlandı.

1917 – Atatürk’ün, rahatsızlığının devam etmesi nedeniyle günü evinde geçiriÅŸi, Ä°zzettin (Çalışlar) Bey’in kendisini ziyareti.

1905 – Mustafa Kemal, Åžam’da bulunan 5. Orduya atandı.

Atatürk’ün kurmaylık stajı için, Åžam’da 5. Ordu emrine atanması (Burada 30. Süvari Alayı’nda göreve baÅŸlamıştır. (Bazı kaynaklarda Atatürk’ün Åžam’a atanma tarihi, Harp Akademisi’ni bitiriÅŸ tarihi ile birleÅŸtirilerek 11 Ocak 1905 olarak gösterilmiÅŸtir.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 05.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1600 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 6 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 5 Şubat - February orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 25 Nisan - Aprıl Sonraki MakaleTarihte Bugün: 24 Aralık | (1994) - Cumhuriyet Halk Partisi ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti BirleÅŸme Kararı Aldı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz