Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 31 Mart – March


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 31.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 920 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


31 MART – MARCH 31
Tarihte Bugün – Today in History


1915
Mustafa Kemal Çanakkale’de

1938 – Prof. Dr. Fiessinger’in, akÅŸam ekspresle Ä°stanbul’dan Paris’e hareketi ve gazetecilere Atatürk hakkında söyledikleri: “Bu kadar dinamizmin, bu kadar zekâ ve canlılığın bir arada toplanması pek enderdir. Zamanımızın birçok büyük adamlarıyla temas ettim; fakat Büyük Åžefiniz Atatürk, bunlardan hiçbiriyle bir tutulamaz!”

Atatürk’ün, Çankaya’da Genelkurmay BaÅŸkanı MareÅŸal Fevzi Çakmak’ı kabulü.


1937 – Atatürk’ün, akÅŸamüzeri otomobille Çubuk Barajı’na kadar bir gezinti yaptıktan sonra Çankaya’ya dönüşü.

1925 – Ä°syan bölgesinde Divan-ı Harp’çe verilen idam cezalarının ayrıca onay gerektirmeden yerine getirilmesi hakkındaki kanun kabul edildi.

1925 – Ordu birlikleri Lice ve Silvan’ı ele geçirdi.

1922 – Atatürk’ün, Çay’dan hareketle AkÅŸehir’e dönüşü.

Atatürk’ün. II. Ä°nönü Zaferi’nin yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Elçisi Abilof’un tebrik telgrafına cevabı: “…Ben eminim ki, milletlerin hak ve bağımsızlığına hürmet etmeyen ve bütün insanlığı zulüm ve zorla hükmü altında ezmek isteyenler, ÅŸu mukaddes savaÅŸta er geç maÄŸlup olacaklardır.”

1921 – Ä°kinci Ä°nönü Zaferi. (23 Mart-1 Nisan 1921)

Bakınız, Ä°kinci Ä°nönü Zaferi | 23 Mart – 1 Nisan 1921


Türk karşı taarruzu ve Yunanlıların geri çekilmeye başlaması.

Metristepe’de Yunanlılar tarafında püskürtülen Türk saldırısı, Ä°smet PaÅŸa tarafından tekrar baÅŸlatıldı. Yunanlılar süngü saldırısıyla mevzilerinden atıldı.

1920 – Lüleburgaz Kongresi toplandı.

1919 yılının Ocak – Ekim ayları arasında Gaziantep Ä°ngiliz iÅŸgalinde iken Fransızlara bırakıldı. Fransızların Ermenilerle bir olup halka eziyet etmeleri üzerine Antep halkı örgütlendi. Fransız takviye birliklerinin Antep’e geliÅŸini durduran TeÄŸmen Said (takma adı Åžahin) ÅŸehit olunca halk coÅŸtu. 31.3.1920’de Atatürk’ün emri ile gelen Kılıç Ali Bey, Kuvvay-ı Millîye’nin başına geçti ve Antep cephesinde üstün Fransız kuvvetleri önünde halk direnerek kanlı savaÅŸlar verdi. Sonunda 9.2.1921’de kenti Fransızlar iÅŸgal etti. TBMM’de 6 Åžubat 1921 tarihinde çıkarılan 93 sayılı kanunla bu kahramanlar kentine “Gazi Ayıntab” unvanı verdi. 1928 yılında adı “Gaziantep” ÅŸeklini aldı.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000

Mart sonu 1919 – Atatürk’ün, Ä°stanbul’da, Ä°talya Yüksek Komiseri Kont Sforza ile görüşmesi. (Kont Sforza’nın isteÄŸi ile gerçekleÅŸen bu görüşmenin tarihi belli deÄŸildir. Olayların seyrine göre, muhtemelen Mart sonu veya Nisan başı 1919’da gerçekleÅŸmiÅŸtir. Atatürk’ün yaveri Cevat Abbas (Gürer), hatıralarında, bu görüşme için ÅŸunları söylemektedir: “Atatürk, Ä°stanbul’da bulunduÄŸu ayların sonlarına doÄŸru Ä°talya Mümessili Kont Sforza ve Papaz Mister Frew ile de ayrı ayrı ve fasılalı tarihlerde görüşmüştü. Aldığı kanaat acı idi; ağırdı.”

Mart sonu 1919 – Atatürk’ün, Ä°stanbul’da, Rahip Frew ile görüşmesi. (Rahip Frew’un isteÄŸi ile gerçekleÅŸen bu görüşmenin tarihi belli deÄŸildir. Olayların seyrine gore, muhtemelen Mart sonu veya Nisan başı 1919’da gerçekleÅŸmiÅŸtir).

1909 – 31 Mart Olayı.

Bakınız, Atatürk Günlüğü – Today | 13 Nisan – Aprıl 1909 – 31 Mart Olayı

İstanbul’da, 31 Mart Olayı olarak anılacak gerici ayaklanma yaşandı.
Mustafa Kemal, gerici ayaklanmayı bastırmak üzere kurulan Hareket Ordusu’nun Kurmay Başkanlığı’na atandı.

13 Nisan 1909’da İstanbul’da patlayan gerici hareketi (31 Mart Olayı) bastırmak üzere Selanik’te hazırlanan Harekat Ordusunun Kurmay Başkanlığına getirildi (Mustafa Kemal Kurmay Başkanı olarak katıldı).
31 Mart Ayaklanması, II. MeÅŸrutiyet’in ilanından sonra Ä°stanbul’da yönetime karşı giriÅŸilen büyük bir ayaklanma. Rumi takvimle 31 Mart 1325’te (13 Nisan 1909) çıktığı için bu adla anılmıştır.

11 gün devam eden ayaklanma, Selanik’ten gelen, Mustafa Kemal’in Kurmay BaÅŸkanı olarak katıldığı, Mahmut Åževket PaÅŸa kumandasındaki Hareket Ordusu tarafından bastırılmıştır. Ä°stanbul’da sıkıyönetim ilan edilmesinden sonra, Sultan II. Abdülhamit tahttan indirilmiÅŸ ve yerine Sultan V. Mehmet getirilmiÅŸtir.

Ä°stanbul’da, Ä°kinci MeÅŸrutiyet’e karşı -avcı taburlarının ayaklanmasıyla- büyük isyan çıkması (31 Mart isyanı).

(Avcı taburları, MeÅŸrutiyetin korunması amacıyla Rumeli’den Ä°stanbul’a gönderilmiÅŸ birliklerdi. Bunlar, bir kısım gericiler tarafından aldatılarak 13 Nisan 1909 sabahı “Åžeriat isteriz!” sözleriyle MeÅŸrutiyet aleyhine ayaklandılar. Büyüyen isyan, Selanik’ten Ä°stanbul’a gelen Hareket Ordusu ile bastırıldı).

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 31.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 920 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 31 Mart - March orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Asırlarca | Behçet Kemal ÇaÄŸlar Sonraki MakaleÄ°stanbul Ãœniversitesi CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Hastanesi - Ä°stanbul | Ä°stanbul Ãœniversitesi CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Hastanesi Ä°letiÅŸim A..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz