Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 29 Mayıs – May


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.05.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1634 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


29 MAYIS – MAY 29
Tarihte Bugün – Today in History


28 Mayıs 1936
Harp Akademisinin manevralarını izlerken

29 Mayıs 1936
CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Harp Akademisi Tatbikatı’nda


29 Mayıs 1926
Bursa’da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
topluluÄŸunun verdiÄŸi konserden sonra

29 Mayıs 1926
Bursa ‘da Darülelhan (Ä°stanbul Belediye Konservatuarı)
öğretmen ve öğrencilerinin verdiği konserden sonra bayan sanatçılarla

1939 – CHP 5. Kurultay


417 mebus ve 211 delegenin katılımıyla yapılan kurultayda, CHP tüzüğünde deÄŸiÅŸikliklere gidildi. Kabul edilen yeni tüzük ile parti genel baÅŸkan vekilinin deÄŸiÅŸmez genel baÅŸkan tarafından atanması hükme baÄŸlandı. Böylece baÅŸbakanın aynı zamanda parti genel baÅŸkanı olması uygulamasına son verildi. Yeni tüzük ile parti müfettiÅŸlikleri ve kurultayın seçeceÄŸi 21 milletvekilinden oluÅŸan, parti içinde denetim yetkisine sahip “Müstakil Grup” oluÅŸturuldu. Ayrıca, 1936’da baÅŸlatılan parti devlet iÅŸbirliÄŸi uygulamasından da vazgeçildi; İçiÅŸleri Bakanı’nın parti genel sekreteri, valilerin il baÅŸkanı olması uygulaması terkedildi. Parti üyeliÄŸi yaÅŸ sınırı 18’den 22’ye çıkarıldı, memurların partiye üyeliÄŸi yasaklandı.

1937 – Milletler Cemiyeti Konseyi bağımsız Hatay devletinin anayasasını onayladı.

Türkiye ile Fransa arasında ”Sancak”ın (Hatay) Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden AntlaÅŸma” ile ”Türkiye – Suriye Hududunun Teminine dair AntlaÅŸma ve Müşterek Beyanname ve Beyannameye baÄŸlı Protokol” Cenevre’de imzalandı.

1936 – Türk Bayrağı kanununun TBMM’de kabul edilmesi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesi olan bayrak için “Türk Bayrağı Hakkında Kanun” TBMM’de kabul edildi. Bu kanunla Türk bayrağı kesin biçim ve oranlarıyla belirlendi.

1927 – Ankara-Kayseri demir yolu Ä°smet PaÅŸa tarafından açıldı.

1926 – Türk Ticaret Kanunu TBMM’de kabul edildi.

Atatürk’ün, Bursa’da Dar-ül-elhân tarafından verilen konseri izlemesi.

1920 (29-30) – TBMM hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateÅŸkesin yürürlüğe girmesi.

Atatürk’ün, askerî, siyasî ve dış durum hakkında verilen bir gensoru nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda konuÅŸması: “…Kendi kuvvetimizi göz önüne almaksızın dışardan, ÅŸuradan buradan gelecek kuvvetlere dayanarak emel izlersek ve o kuvvetten ve o imdattan yardım da gelmezse hayal kırıklığına uÄŸrarız. Bunun için her ÅŸeyden önce kendi kuvvetimize önem veriyoruz.”

1919 – Ayvalık ve Turgutlu’nun Yunanlılar tarafından iÅŸgal edilmesi. Tire’den sonra, ilerleyen Yunan kuvvetleri Ayvalık’ı iÅŸgal etti.

Ankara’da Hükümet Konağı Meydanı’nda Ä°zmir’in iÅŸgalini protesto amacıyla büyük bir miting yapıldı.

Havzalıların, 28/29 Mayıs gecesi kurdukları Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni Atatürk’e haber vermeleri ve Atatürk’ün, bu olayın, uzak yakın, her yere bildirilmesini istemesi.

Atatürk’ün, Havza’dan 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir’e telgrafı: “Ä°tilâf Devletleri’nin milletimize haksız bir siyaset uygulaması ve millî bağımsızlığımızı ve devletimizi idama mahkûm etmekte oldukları gerçekleÅŸmiÅŸtir. …Silâh ve cephanenin ve iaÅŸe tarzının zamanında kararlaÅŸtırılması ve birliklerin mevcutlarının artırılması ve birlikler elinde bulunan silâhların mümkün ölçüde birleÅŸtirilmesi, levazım, iaÅŸe iÅŸlerinin güvenliÄŸi ve cephanenin tamamlanma tarzı, mühim yol üstlerindeki büyük yapıların, gerektiÄŸinde tahrip edilmek üzere, hazırlıklı bulunması gibi hususların ÅŸimdiden düşünülmesiyle son derece mahrem bir ÅŸekilde yerine getirilmesi lâzımdır.”

1915 – Atatürk’ün, 19. Tümen birliklerine tahkimat hakkında talimatı: “…Herkes ve bütün erler iyi bilmelidirler ki, siperler yalnız savunma için deÄŸildir ve saldırıyı saÄŸlamayan siperler, zararlı ve baÅŸarısızlığa uÄŸratıcıdır. Mevcut siperler iyileÅŸtirilip düzenlenecek ve tahkimat yalnız düşman ateÅŸinden korunup az telefat vermek görüşüne dayanmayıp, düşmanı ezecek ve saldırıyı kolaylaÅŸtırabilecek mükemmel ÅŸekle sokulacaktır.”

(Bu talimat Fatih Sultan Mehmet’in Ä°stanbul’u fethettiÄŸi güne rast geliyor: 29 Mayıs 1453)

19. Tümen’e ait bazı birliklerin, düşmana taarruzu; ancak kesin bir sonuç alınamaması.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.05.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1634 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 6 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 29 Mayıs - May orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHazret-i Lokman Aleyhisselâm'ın Hikmeti Ve OÄŸluna Tavsiyeleri | Ey OÄŸlum, Ä°nsanlar Üçe Ayrılır Sonraki MakaleTarihi Gizemler | Mayaların Kayıp Kenti - Kıyamet 2012'de Mi? Zaman: Ä°S 250-909 - Mekân: Orta Amerika

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz