Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 25 Ocak – January


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.01.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1861 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


25 OCAK – JANUARY 25
Tarihte Bugün – Today in History


25 Ocak 1923
TBMM BaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, UÅŸak Ä°stasyonu’nda

1948 – KurtuluÅŸ Savaşı komutanlarından Orgeneral Kazım Karabekir öldü.

Bakınız, Atatürk’ün Çalışma ArkadaÅŸları | Kazım Karabekir


1882 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini değişik yerlerde tamamladı. Ortaokul ve liseyi Fatih Askeri Rüştiyesi’nde ve Kuleli Askeri Lisesi’nde okudu. Karabekir, Harp Okulu’nda Mustafa Kemal ile tanıştı.1902’de Harp Okulu’nu, 1905’te Harp Akademisi’ni bitirdi.1909’da İstanbul’da patlak veren 31 Mart Olayı’nı bastırmak üzere buraya gönderilen Hareket Ordusu’nda Mustafa Kemal ile birlikte Kazım Karabekir’de vardı.

Birinci Dünya Savaşı başlarında yarbaylığa yükselen Karabekir, savaş yılları boyunca İran sınırında, Halep’te, Doğu Cephesi’nde, Çanakkale’de bulundu. 1917’de atandığı Diyarbakır’daki 2. Kolordu komutanlığından sonra, Erzincan yakınındaki Kafkas Kolordusu’nun başına getirildi ve bu görevi sırasında Ermenileri püskürterek Erzincan ve Erzurum’u geri aldı. Sarıkamış’taki kolordu ile işbirliği yaparak Kars ve Gümrü kalelerinin alınmasında üstün başarı gösterdi. Bunun sonucu olarak da generalliğe yükseltildi.

Karabekir’in hayatındaki önemli dönüm noktalarından biri Doğu’daki görevine gidişiyle başlar. Asıl başlangıç tarihiyse Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktıktan sonra, kendisiyle temasa geçmesidir. O günden başlayarak Karabekir’in sınıf arkadaşı Mustafa Kemal ile tam bir işbirliği yapacak ve bu beraberlik Kurtuluş Savaşı’nın sonuna kadar sürecektir.

Kazım Karabekir Doğu’da Milli Mücadele’yi sürdürürken Edirne milletvekili olarak birinci Büyük Millet Meclisi üyeleri arasına girdi ve böylelikle siyasi hayata atıldı. 1923 seçimlerinde de İstanbul’dan milletvekili seçildi. Aynı zamanda merkezi Ankara’da olan 1. Ordu’nun komutanlığı görevini aldı. 1.dönem milletvekilliği sırasında pek faal olamayan Karabekir, 1923’ten sonra Parlamento’da sayıları oldukça azalan Mustafa Kemal’in muhalifleri arasında yer aldı. Çok geçmeden de Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele, Cafer Tayyar Eğilmez Paşalarla birleşerek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı kurdu (1924) ve bu partinin genel başkanlığını üzerine aldı. Partinin ömrü uzun olmadı ve 1926’da Mustafa Kemal’e karşı yapılan suikast girişiminden sonra kapatıldı. Kazım Karabekir 1948 yılında Ankara’da öldü. NTV

1938 – Atatürk’ün, Yalova’da eski Mısır Hidivi Abbas Hilmi PaÅŸa’yı kabulü.

1936 – Atatürk’ün, Çankaya’da Yunan Büyükelçisi Raphael’in güven mektubunu kabulü.

Atatürk’ün, akÅŸamüstü TürkkuÅŸu’nu ziyareti, dönüşte Ä°smet PaÅŸa’nın köşküne uÄŸraması, akÅŸam Çankaya’ya geliÅŸi.


1933 – Atatürk’ün, Konya üzerinden trenle Adana’ya geliÅŸi ve ÅŸehirde resmî ziyaretleri.

Millî EÄŸitim Bakanı ReÅŸit Galip’in, Atatürk’e telgrafı: “… Mekteplere her zaman olduÄŸu gibi bu seferki seyahatlerinde de ayrılan derin alâka payından dolayı övünen ve minnettar kalan bütün öğretmen ve öğrenci evlâtlarımız adına sonsuz şükranlarımı sunarım.”

Atatürk’ün, Millî EÄŸitim Bakanı ReÅŸit Galip’in telgrafına cevabı: “Ziyaret ettiÄŸim okullarda öğretmenlerin, öğrencilerin verimli çalışma ve yüksek heyecanını görmekteyim.”

Atatürk’ün, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti BaÅŸkanı Yusuf Akçura’ya telgrafı: “Yalnız EskiÅŸehir’de deÄŸil, gezdiÄŸim diÄŸer yerlerde de verimli çalışmalarınızın parlak ürünlerini sevinçle görmekteyim. Cemiyetinizin bu yolda memlekete yapmakta olduÄŸu ve yapacağı hizmet ölçülemeyecek kadar büyüktür. Ãœyelerin gözlerinden öperim.”

1932 – Atatürk’ün, Samsun’da Gazi Heykeli’nin açılış töreni nedeniyle halkın sevgi ve baÄŸlılık telgrafına cevabı: “Muhterem Samsun halkının ÅŸahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir belirtisini bildiren telgrafınızdan pek duygulandım. TeÅŸekkür, sevgi ve selâmlarımın muhterem halka sunulmasını rica ederim.”

Atatürk’ün, akÅŸam Ä°stanbul Darülbedayii (Ä°stanbul Åžehir Tiyatrosu)’nde piyes seyretmesi.

1923 – Atatürk’ün, sabah AlaÅŸehir’e geliÅŸi ve Hükümet Alanı’nda konuÅŸması: “…ArkadaÅŸlar! Bundan sonra pek önemli zaferlere kavuÅŸacağız. Fakat bu zafer süngü zaferleri deÄŸil, ekonomi, bilim ve kültür zaferleri olacaktır.”

1922 – Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın, Ä°stanbul’da vasiyetname yazdırması. (Zübeyde Hanım, iki nüsha olarak hazırlanan bu vasiyetnamenin aslını bir yazı ile Atatürk’e göndermiÅŸtir).

1921 – Paris’te Ä°tilaf Devletleri temsilcilerinin toplantısı ve Sevr anlaÅŸmasını deÄŸiÅŸtirmek için Türk ve Yunan hükümetlerini 21 Åžubat 1921’de Londra’da toplanacak bir konferansa davet kararı alması.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Lord Curzon’un, Paris toplantısında demeci: “…Ä°stanbul hükümeti felç halinde ve Mustafa Kemal Türkiye’nin gerçek hâkimidir.”

1917 – Yarbay Ä°zzettin (Çalışlar) Bey’in, 2. Ordu Karargâhı’nda Kurmay BaÅŸkanı olarak göreve baÅŸlaması (Ä°smet Bey’in, 4. Kolordu Komutanlığı’na atanması nedeniyle 2. Ordu Kurmay BaÅŸkanlığı boÅŸalmış bulunuyordu).

1914 – Atatürk’ün, Sofya’dan, Madam Corinne’e Fransızca mektubu: “…Benim ihtiraslarım var, hem de pek büyükleri; fakat bu ihtiraslar, yüksek yerler iÅŸgal etmek veya büyük paralar elde etmek gibi maddî emellerin tatminiyle ilgili deÄŸil. Ben bu ihtirasların gerçekleÅŸmesini vatanıma büyük faydaları dokunacak, bana da liyakatle yapılmış bir vazifenin canlı iç rahatlığını verecek büyük bir fikrin baÅŸarısında arıyorum. Bütün hayatımın ilkesi bu olmuÅŸtur. Ona çok genç yaşımda sahip oldum ve son nefesime kadar da onu korumaktan geri kalmayacağım.”

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.01.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1861 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 25 Ocak - January orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAta'nın Ä°zinde... Sonraki MakaleAtatürk Ve Halil AÄŸa | Atatürk'ün Anıları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz