Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 16 Kasım – November


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 16.11.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 353 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


16 KASIM – NOVEMBER 16
Tarihte Bugün – Today in History


16 Kasım 1937
Ali Çetinkaya ve Sabiha Gökçen’le Diyarbakır’da incelemelerde

16 Kasım 1937
CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Diyarbakır’da inceleme yaparken


16 Kasım 1937
CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Diyarbakır’da

16 Kasım 1937
CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Diyarbakır’da

1938 – Atatürk‘ün Türk bayrağına sarılı tabutunun, Dolmabahçe Sarayı‘nın büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleÅŸtirilerek milletin ziyaretine bırakılması (tabut 18 Kasım 1938 akÅŸamına kadar burada kalmıştır). (19 Kasım Dolmabahçe Sarayı tören salonunda Atatürk’ün cenaze namazı kılınmıştır. Cenaze namazını Ä°stanbul Ãœniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Ord. Prof. Åžerafettin Yaltkaya kıldırmıştır).

1937 – Atatürk’ün, Diyarbakır’da 3. Umumî MüfettiÅŸliÄŸi, ValiliÄŸi, Kolordu Karargâhı’nı, Hava Alanı’nı ve 20 yıl önce Diyarbakır’da iken kaldığı Karargâh binasını ziyareti.

Atatürk’ün, Irak ve Ä°ran sınırlarına ulaÅŸacak olan Diyarbakır-Cizre demiryolu hattının temel atma töreninde bulunması.


Atatürk’ün, saat 18.45’te Diyarbakır’dan trenle Elâzığ’a hareketi ve gece Elazığ’a geliÅŸi.

1931 – Atatürk’ün, öğleden sonra Marmara Köşkü’nden Çankaya’ya dönüşü.

1922 – Vahdettin’in Halife-i Müslimin imzasıyla, iÅŸgal orduları baÅŸkomutanı Harrington’a sığınma mektubu: “Ä°stanbul’da hayatımı tehlikede gördüğümden, Ä°ngiltere devlet-i fahimesine iltica ve bir an evvel Ä°stanbul’dan baÅŸka bir yere naklimi talep ederim efendim.”

1921 – Cemal PaÅŸa’nın, Moskova’dan Atatürk’e mektubu: “…Enver PaÅŸa’yı Buhara’dan geri alamazsam bütün birbuçuk senelik çalışmamı mahvetmiÅŸ olacağım. Buna muvaffak olmak için olanca ÅŸiddetimle çalışıyorum.”

1919 – Gümülcüne’de halk temsilcilerinin katılımıyla bir kongre toplanması ve Batı Trakya’nın gelecekteki durumunun görüşülmesi, (Gümülcüne Kongresi).

Balıkesir’de Ä°zmir’in DoÄŸru Gazetesinin yayına baÅŸlaması.

Atatürk’ün baÅŸkanlığında, Heyet-i Temsiliye üyeleriyle bir kısım komutanların Sivas’ta toplanmaları. (Bu görüşmeler 28 Kasım 1919’a kadar devam etmiÅŸtir). Atatürk’ün, Heyet-i Temsiliye üyeleriyle bir kısım komutanların Sivas’taki müşterek toplantısının birinci birleÅŸiminde söyledikleri: “…Millî Meclisin her türlü güvenlik ÅŸartlarını taşıyan bir yerde toplanması gerekir.”

Atatürk’ün, Antep, MaraÅŸ ve Urfa’nın Ä°ngiliz iÅŸgalinden Fransız iÅŸgaline devredilmesi nedeniyle Ä°tilâf Devletleri temsilcilerine protestosu: “…Yunanlılara iÅŸgal ettirilen Aydın vilâyetindeki öldürme ve imha facialarının ÅŸimdi de Ermenileri âlet eden Fransızların iÅŸgal ettiÄŸi Adana vilâyetinde, MaraÅŸ, Urfa ve Antep’te aynen iÅŸlenmesi, bütün bu siyasî haksızlıklara bir ilâve teÅŸkil ediyor. Ä°tilâf Devletleri’nin yapmış ve yapmakta olduÄŸu haksız davranışları ÅŸiddetle protesto eder ve onların memleketimiz ve milletimiz için daha insanî ve daha adaletli duygulara, arzularıyla dönmelerini temenni ederiz. Milletimiz, topraklarının ayrılması ve taksimine ve esarete düşmeye razı olmaktansa bütün maddî ve manevî kuvvetleriyle varlığını ve meÅŸru hukuku­nu korumada kararlılıkla devam ve ısrar edecektir. Bu meÅŸru ve kutsal kararda milletimizin bütün anlamıyla beraber olduÄŸunu Ä°tilâf Devletleri’ne haber vermek isteriz. Bu hususta milletimizin yükselen meÅŸru sesini duymak iste­meyerek tutulan insanlık dışı yolda devamın verebileceÄŸi sonuç, pek acı olabilir!”

Atatürk’ün, Harbiye Nazırı Cemal PaÅŸa’ya, Kuva-yi Milliye erlerinin yedirilme, giydirilme, donatım ve gereken silâhlarının Nezaret’çe teminini isteyen telgrafı. (Cemal PaÅŸa’nın cevabı: 24.11.1919).

1918 – Atatürk’ün, Pera Palas’ta Çanakkale savaÅŸlarına katılmış olan Ä°ngiliz Generali William Birdwood ile görüşmesi.

1917 – BaÅŸkomutan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver PaÅŸa’nın, Atatürk’e, beraberinde Suriye cephesinden dönen bazı subayların geliÅŸ sebebini soran telgrafı.

1916 – Atatürk’ün, Bitlis’te 5. Tümen Komutanı Albay Ali Fuat (Cebesoy) Bey’i makamında ziyareti, hastaneleri denetlemesi hastaları ziyaret etmesi, daha sonra Åžerefiye Camii’ni gezmesi.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 16.11.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 353 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 16 Kasım - November orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'ün Ölümü | Cenaze Namazı Sonraki Makaleİçim Yanıyor | Sefer Kurt

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz