Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 15 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 671 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


15 EYLÃœL – SEPTEMBER 15
Tarihte Bugün – Today in History


15 Eylül 1922
Türk Ordusunun askeri zaferi sonrasında İzmir’in Rumlar tarafından yakılışı

Trabzon Atatürk Köşkü


1929 – Müstakil Ressamlar ve HeykeltıraÅŸlar BirliÄŸi’nin ilk sergisi Ankara’da açıldı.

1927 – Atatürk’ün, akÅŸamüzeri Dolmabahçe Sarayı’ndan otomobille Florya’ya gidiÅŸi, gece Hadımköy’den trene binerek Sirkeci’ye geliÅŸi, buradan otomobille Dolmabahçe Sarayı’na dönüşü.

1924 – Atatürk, 15 Eylül 1924 Trabzonlular tarafından heyecanla karşılandı.
Atatürk’ün, Lâtife Hanım’la beraber Hamidiye kruvazörü ile saat 11.00’de Trabzon’a geliÅŸi ve rıhtımda büyük törenle karşılanışı.

Cumhuriyetin ilanından sonra, Sonbahar Gezisi adıyla Atatürk’ün yaptığı büyük yurt gezisi Dumlupınar’dan baÅŸlamıştı. Buradan Bursa’ya gelen Atatürk 12 Eylül 1924’te Hamidiye, Kruvazörü ile Mudanya’dan hareket etmiÅŸ. Ä°stanbul BoÄŸazından geçerek Karadeniz’e açılmış, 15 Eylül 1924 sabahı saat 11. 00 de Trabzon’a gelmiÅŸti. Atatürk, Trabzonlular tarafından heyecanla karşılandı. Yanında eÅŸi Latife Hanım ve yakın arkadaÅŸları vardı. DoÄŸruca Belediyeye geldi. Öğleden sonra da, kendileri için dayanıp döşenen SoÄŸuksu’daki köşke giderek dinlendiler. Köşk 1913 yılında yaptırılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da Özel Ä°darenin mülkiyetine geçmiÅŸti. Bodrumu ile birlikte dört katlıydı. Üçüncü katın büyük odası Atatürk’ün yatak odası idi.

O gün akÅŸam, Köşk’ün alt kat salonunda Trabzon Belediye BaÅŸkanı KazazoÄŸlu Hüseyin, Atatürk’ün onuruna bir yemek vermiÅŸ bir de konuÅŸma yapmıştı. Atatürk bu konuÅŸmayı cevaplandırdı: (Efendiler, hemen bütün Trabzon halkını yekpare bir samimiyete kitlesi halinde gördüm. Kadınların, çocukların, ihtiyarların gözlerinde yaÅŸ gördüm. Bu ne yüksel duygu bu ne ÅŸefkat bu ne asalettir. ) dedi Trabzonlulara teÅŸekkür etti.

Ertesi gün okulları, hastaneyi, iplik fabrikasını ziyaret ettikten sonra 17 Eylül 1924 sabahı Trabzon’dan ayrıldı Rize’ye yolcu oldu.


Atatürk’ün Trabzon’u ziyaretinden sonra özel idareye ait bulunan Köşk, Trabzon Belediyesince satın alınarak Atatürk’e hediye edildi. Bir Trabzon heyeti, Ankara’ya gelerek Köşkün tapusunu ve anahtarlarını Atatürk’e teslim etti. Atatürk 27 Kasım 1930 günü Ege vapuru ile Samsun’dan Trabzon’a geldiÄŸi zaman, geceyi yine bu Köşkte geçirmiÅŸ, iki gece kaldıktan sonra, Ä°stanbul’a dönmüştü. Köşk artık (Atatürk köşkü) adıyla tanınıyor, Trabzonlular bu Köşkle övünüyorlardı.

Atatürk’ün Trabzon’a üçüncü ve son geliÅŸleri 10 Haziran 1937 tarihine rastlar, Ege vapuru ile Ä°stanbul’dan Trabzon’a gelen Atatürk, doÄŸruca kendi Köşküne gelmiÅŸ, iki gecesini bu Köşk’te geçirmiÅŸti. Bu son geliÅŸlerinde: (Mal ve Mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. Ä°nsanın serveti kendi manevi kiÅŸiliÄŸinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok ÅŸeyler vermek istiyorum. ) diyerek, bütün mal ve mülk varlığını hazineye bağışladığını noter huzurunda tescil ettirmiÅŸti. Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon’dan Ä°stanbul’a döndü.

Atatürk’ün ölümünden sonra, Trabzon Belediyesi, Atatürk köşkünü Atatürk Müzesi olarak ziyarete açmaÄŸa karar verdi. Atatürk ‘ün kullandığı eÅŸyaları, fotoÄŸraflarını sergiledi. Bugün Köşk’ün giriÅŸinde, Atatürk’ün Trabzon’a ilk geliÅŸlerinde yaptığı konuÅŸmanın tam metni asılıdır. SaÄŸdaki küçük salon, Atatürk’ün yaptığı konuÅŸmanın tam metni asılıdır. SaÄŸdaki küçük salon, Atatürk’ün hayatına ve Trabzon’u ziyaretlerine ait fotoÄŸraflarla donatılmıştır. BitiÅŸiÄŸindeki odada ise Atatürk’ün dinlendiÄŸi koltuk ve kanepeler bulunmaktadır. Bunlardan biri üzerindeki plakada ÅŸu cümle yazılıdır. (Atatürk, 11 Haziran 1937 tarihinde, ÅŸahıslarına ait emval-i gayrimenküllerini millete bıraktıklarına dair muameleyi burada imza buyurdular. ) Öteki oda, Atatürk’ün yemek salonu olarak döşelidir.

Köşk’ün üçüncü katında Atatürk’ün yatak odası, banyosu, yaver odaları, çalışma salonu vardır. Köşk bugün çiçekli geniÅŸ bahçesi ile Trabzon’un en güzel evlerinden biri olarak tanımakta, Belediyenin yönetiminde Atatürk Müzesi olarak ziyarete açık bulundurulmaktadır.

Atatürk’ün, Trabzon’da Belediye’yi, Halk Partisi Merkezi’ni, Vilâyeti ziyareti; akÅŸam, Trabzon Belediyesi tarafından ÅŸereflerine verilen ziyafette konuÅŸması: “…ArkadaÅŸlar, beÅŸ sene evvel ilk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaÅŸlarımın ilk safında kahraman Trabzonluların bulunduÄŸunu asla unutmayacağım. Sakarya kanlı savaşına Üçüncü Tümen ile yetiÅŸen Trabzon evlâtlarının muharebe meydanında gösterdikleri fedakârlığın kıymetli hatırası daima dimağımda canlı kalacaktır.”

1923- Mustafa Kemal’in genel baÅŸkanlığa getirildiÄŸi Halk Fırkası’nda Umumi KatipliÄŸe (Genel Sekreterlik) de Kütahya mebusu Recep Peker seçildi.

Lozan AntlaÅŸması uyarınca Edirne’ye baÄŸlı KaraaÄŸaç istasyonu Yunanlılardan teslim alındı.

1919 – Suriye ve Kilikya’daki iÅŸgal kuvvetlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi hakkında Ä°ngiliz-Fransız AnlaÅŸması.

Atatürk’ün, Sivas’tan Heyet-i Temsiliye’nin, milletin yetkili makamı olduÄŸunu ilân etmesi.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 671 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 15 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDepresyon | Çağımızın Hastalığı Sonraki MakaleAtatürk'ün Subaylara KonuÅŸması l 31Temmuz 1920

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz