Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 15 Ekim – October


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 313 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


15 EKIM – OCTOBER 15
Tarihte Bugün – Today in History

Gazi Mustafa Kemal, Büyük Nutkuna baÅŸlarken…
15 – 20 Ekim 1927


Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
İkinci Büyük Kongresinin açış nutkunu söylerken
(15 Ekim 1927)

1927 NUTUK : Cumhuriyet Halk Partisi’nin 15-20 Ekim tarihleri arasında toplanan Ä°linci Büyük Kongresinde söylenmiÅŸtir.


Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’u (Söylev), CHP’nin 2. Kurultayı’nda, 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde 36 saat 33 dakikada okumuÅŸtur. Atatürk, bu uzun konuÅŸması ile 19 Mayıs 1919’da baÅŸlayan Ulusal KurtuluÅŸ Savaşı’nın nasıl verildiÄŸini ve Cumhuriyetin hangi koÅŸullar altında kurulduÄŸunu anlatır.
Belgelere dayandırdığı bu konuÅŸmasının sonunda, ulaşılan baÅŸarıyı Türk GençliÄŸi’ne emanet eder. Gençlikten Türk bağımsızlığının ve cumhuriyetinin sonsuzluÄŸa deÄŸin korunmasını ister.

CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, CHP Ä°kinci Büyük Kongresinde, Büyük Nutku’nu okurken
(15 Ekim 1927)

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, CHP İkinci Büyük Kongresinin ilk toplantısından çıkarken
(15 Ekim 1927)

1933 – Atatürk’ün, Çankaya’da, Ankara’ya gelen Romanya DışiÅŸleri Bakanı Titulesco’yu kabulü.

1927 – CHP 2. Kurultay.


Atatürk’ün “Büyük Nutuk”unu okuduÄŸu kongre.

Gazi Mustafa Kemal PaÅŸa Cumhuriyet Halk Partisi kurultayında “Büyük Nutuk”u okumaya baÅŸladı. Nutuk’un okunuÅŸu 6 gün sürdü.

Mustafa Kemal Atatürk, 15 Ekim’de baÅŸladığı konuÅŸmasını 20 Ekim’de tamamladı.

“Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik”, “Laiklik” CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. Bu kurultayda, partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, partinin deÄŸiÅŸmez genel baÅŸkanı olarak belirlendi.

CHP Ä°kinci Kurultay Bildirisi

Atatürk’ün Genel BaÅŸkanı bulunduÄŸu Cumhuriyet Halk Partisi’nin “II. Büyük Kongresi”nin Ankara’da toplanması. (Sivas Kongresi, Parti’nin I. Kongresi kabul edilmiÅŸtir).

Atatürk’ün, Cumhuriyet Halk Partisi II. Büyük Kongresi’nde 36 saat 33 dakika süren söylevine baÅŸlaması: “…Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da millî egemenliÄŸe dayanan, kayıtsız ÅŸartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak! iÅŸte, daha Ä°stanbul’dan çıkmadan evvel düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulanmasına baÅŸladığımız karar, bu karar olmuÅŸtur.”

1925 – Atatürk’ün, Ä°zmir Ziraat Okulu’nu ziyareti ve okulun hatıra defterine yazdıkları: “Ä°zmir Ziraat Mektebi yetenekli ellerde verimli eserini göstermiÅŸtir. Ziyaretimden memnunum.”

Ä°zmir Belediyesi’nin, “Naim Palas” binasını Hazine’den satın alarak Atatürk’e hediye ediÅŸi. (Bu tarih A.Ä°. ve A.M., s.21’de 13 Ekim 1926 olarak gösterilmiÅŸtir).

1922 – Mudanya Mütarekesi yürürlüğe girdi. Yunan kuvvetlerinin boÅŸaltmaya baÅŸladıkları yerleri teslim almak üzere Müttefiklere baÄŸlı kuvvetler Trakya’da harekâta baÅŸladı.

Atatürk’ün, Kâzım Karabekir ve Refet (Bele) PaÅŸa’yla beraber Ankara’dan Bursa’ya hareketi.

1920 – Güney cephesinde Saimbeyli kurtarıldı.

Haçin’de Ermenilerin Türk kuÅŸatmasını yarmak istemesiyle birlikte ÅŸehir iÅŸgal edildi.

Demirci Mehmet Efe’nin, -Konya’da DelibaÅŸ isyanını bastırmak üzere Albay Åžefik (Aker) Bey’le beraber isyan bölgesine hareketini bildiren- Atatürk’e telgrafı: “Yüce emrinizi saygı ile aldım. Şükranlarımı arz ederim. Bütün mücahit arkadaÅŸlarım ellerinizden öperler. Millî maksatlar için çalışan mücahitlerin önderi, en sadık hizmet edeni olduÄŸumu teyiden arz ederim.”

Atatürk’ün, Demirci Mehmet Efe’nin 15 Ekim 1920 tarihli telgrafına cevabı: “Hissiyatınıza teÅŸekkür ve milletimizin birliÄŸini amaç edinen bugünkü vatanî çalışmalarınızda baÅŸarılar diler, bütün arkadaÅŸlara selâm ederim.”

1918 – Sadrazam Ahmet Ä°zzet PaÅŸa’nın, kabineyi kuruÅŸunu takiben Atatürk’e telgrafı: “…Barıştan sonra Tanrı’nın lütfü ile iÅŸbirliÄŸi yaparız.”

1917 – Atatürk’ün, Halep’ten Ä°stanbul’a dönüşü.
Mustafa Kemal’in VII. Ordu komutanlığından ayrılarak Ä°stanbul’a dönmesi. (Söz konusu kaynaklarda Atatürk’ün Ä°stanbul’a dönüşü Ekim ortası veya Ekim sonu olarak gösterilmiÅŸtir).

1912 – Trablusgarp Savaşı sonunda, Osmanlı Devleti ile Ä°talya, UÅŸi Barış AntlaÅŸması’nı imzaladılar. Trablusgarp ve Bingazi, Ä°talyanlara bırakıldı.

Osmanlı Devleti’nin, Ä°talyanlarla “Ouchy AntlaÅŸması”nı imzalaması (Bu antlaÅŸma sonucu Osmanlı Devleti, Trablusgarp ve Bingazi’yi Ä°talyanlara bırakmış, buradaki Türk subay ve askerlerini geri çekmiÅŸtir.

1911 – Atatürk’ün, Ä°talyanlara karşı savaÅŸmak için Trablusgarp’e (Libya) gitmek üzere Ä°stanbul’dan ayrılması.

Atatürk’ün, Trablusgarp’a gönüllü gitmek üzere -Gazeteci Mustafa Åžerif kimliÄŸi ile- bir kısım arkadaÅŸları (Ömer Naci, Sapancalı Hakkı, Yakup Cemil vb.)’yla beraber Ä°stanbul’dan ayrılışı.

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 313 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 15 Ekim - October orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBarış Durak | Kaçak Sonraki MakaleAÅŸk Masalı | Cahit Sıtkı Tarancı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz