Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 13 Kasım – November


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.11.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 325 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


13 KASIM – NOVEMBER 13
Tarihte Bugün – Today in History


13 Kasım 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, Sivas Lisesinde geometri dersini verirken

13 Kasım 1937
CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Sivas’ta


13 Kasım 1937
Başbakan Celal Bayar ile birlikte Sivas’ta karşılanışı

CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Sivas Garı’ndan çıkarken (13 Kasım 1937)

1937 – Atatürk’ün, saat 9.40’da Sivas’a geliÅŸi, bazı ziyaretleri, Sivas Kongresi’nin toplandığı salonu geziÅŸi ve Çetinkaya’ya hareketi.

1931 – Atatürk’ün, günü Marmara Köşkü’nde geçirmesi.

1926 – Atatürk’ün, saat 16.00’da Çankaya’da, Vali baÅŸkanlığındaki Antalya Heyeti’ni kabulü.


Atatürk’ün, Ankara’nın baÅŸkent oluÅŸunun 3. yıldönümü nedeniyle Çankaya’da Belediye BaÅŸkanı Haydar (YuluÄŸ) Bey baÅŸkanlığında Ankara Heyeti’ni kabulü ve söyledikleri: “…Ankaramızın hükümet merkezi olmasındaki karar, geçen olaylarla da doÄŸrulanmıştır.”

1924 – Atatürk’ün, Milli EÄŸitim Bakanı Vasıf (Çınar) Bey’i Keçiören’deki evinde ziyareti.

1923 – Atatürk’ün, Çankaya’da, öğle yemeÄŸinden sonra bahçede gezinirken yeniden -göğsünde ve sol kolunda aÄŸrı ile seyreden- bir koroner spazmı geçirmesi. (Bu durum üzerine Ä°stanbul’dan Prof. Dr. NeÅŸet Ömer (Ä°rdelp) Bey Ankara’ya çaÄŸrılmıştır).

1922 – Ä°stanbul’da Vahdettin’in maiyetinden ve iÅŸbirlikçilerinden 140 kiÅŸinin Ä°ngiliz Yüksek KomiserliÄŸine sığınması.

TekirdaÄŸ’ın kurtuluÅŸu.

Saray’ın kurtuluÅŸu.

1921 – Atatürk’ün, Meclisle oluÅŸan ikinci Grup’un faaliyetleri hakkında Kâzım Karabekir’e telgrafı: “…Bir kısım üye vardır ki, her vesile ile millî davaya önder olanların nüfuzunu ortadan kaldırmak, yetenekli ve namuslu askerî liderleri görevlerinden uzaklaÅŸtırmak ve sonuç olarak maddî ve manevî kuvvetleri kendilerine hizmet edecek bir yöne yöneltmek istiyorlar. Bugünkü güçlü liderlerinden ilgisini kesecek ordunun, herhangi bir vatanî görevi yapmaya elveriÅŸli nitelik ve niceliÄŸi kaybedeceÄŸinin farkına varmaksızın ve yalnız hayale dayanan bir kötü niyetle çalışan bu ikinci grubun faaliyeti, kendilerince istenilen neticeyi verirse doÄŸacak vaziyet, ordunun tamamen dağılması ve sonucunda vatanın mahvı demek olacağından bütün kuvvet ve kudretimizle bu fikir ile mücadele edilmektedir. Bu mücadeleye ÅŸiddetle devam edilecek, memleketin harap ve periÅŸan olmasına uzanacak bu cereyanı durdurmak için gereken her ÅŸey yapılacaktır. Bununla beraber söz konusu azınlığın Meclis’te tehlikeyi gerektirecek bir kuvvet oluÅŸturması ÅŸimdilik muhtemel deÄŸildir.”

1920 – Albay Kazım Bey baÅŸkanlığındaki diplomatik heyetin Tiflis’e varışı.

1919 (12-13) – Atatürk’ün, Harbiye Nazırı Cemal PaÅŸa’nın 9 Kasım 1919 tarihli telgrafına cevabı: “…Millî örgüte karşıt düşüncede bulunanlar ancak memleket ve millete düşman olanlardır! …Bildirdiklerinizden anladığımıza göre, Ä°stanbul Hükûmeti, millî örgütün varlığını ihtimal ki, gereksiz görüyor. Gerçekten durum bu merkezde olup millî örgüte ihtiyaç olmaksızın memleketi kurtaracak kuvvete sahip bulunuyorsa, ona göre gerekenlerin yapılmak üzere açıkça bildirilmesini, aradaki her türlü yanlış anlamanın giderilmesi için arz ve rica ederiz.”

1918 – Müttefik donanmanın Ä°stanbul’a geliÅŸi.

Ä°ngiliz, Fransız, Ä°talyan ve Yunan gemilerinden oluÅŸan Ä°tilaf filosunun Ä°stanbul’a gelmesi ve karaya kuvvet çıkarması. Adana’dan trenle Ä°stanbul’a gelen Mustafa Kemal limanda gemileri görünce yaveri Cevat Abbas’a “Geldikleri gibi, giderler!” dedi.

Atatürk’ün, Ä°stanbul’a geliÅŸi ve deniz ortasında demirlemiÅŸ düşman donanmasını gördüğü zaman yaveri Cevat Abbas (Gürer) Bey’e söylediÄŸi söz: “Geldikleri gibi giderler!” (Cevat Abbas Gürer, bu sahneyi hatıralarında şöyle anlatmaktadır: “Ä°stanbul’a geldiÄŸimiz günü hiç unutmam. Åžehrin çok hazin bir hali vardı. Ä°stanbul, düşman donanmalarının limana girmeleri felâketinin matemini tutuyor, bu büyük matemine Atatürk’ü de ortak ediyordu. Atatürk’le ben, askerî ulaşıma ait bir köhne motor ile deniz ortasında yaslanan bir çelik ormanının içinden geçiyorduk. Atatürk’ün zarif dudaklarından “Geldikleri gibi giderler!” cümlesini iÅŸittiÄŸim zaman, mütarekenin doÄŸurduÄŸu derin ve elemli ümitsizliÄŸi derhal unutmuÅŸtum. Cevabımda acele ettim: “Size nasip olacak, siz bunları kovacaksınız PaÅŸam!” dedim. Gülümsedi, aziz başının içinde ÅŸekillenmeye baÅŸlayan vatanı kurtarma plânlarını bir an için yeniden geçiriyor gibi daldı, sonra: “Bakalım!” dedi.

Atatürk’ün, Pera Palas’a yerleÅŸmesi. Atatürk, Ä°stanbul’a geliÅŸini takiben 15 gün kadar Pera Palas’ta kalmış, kısa bir süre de eski dostlarından Salih Fansa’nın evinde misafir edilmiÅŸtir. Daha sonra, Aralık ayı baÅŸlarında ÅžiÅŸli’de tuttuÄŸu eve yerleÅŸmiÅŸtir.

1918 – Mustafa Kemal’in Yıldırım Orduları grubu Komutanlığının laÄŸvı üzerine Ä°stanbul’a gelmesi.

31 Ekim 1918‘de Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına getirildi. Bu ordunun kaldırılması üzerine 13 Kasım 1918’de Ä°stanbul’a gelip Harbiye Nezâreti‘nde (Bakanlığında) göreve baÅŸladı.

1918 – Ä°stanbul’da “Karakol Cemiyeti”nin kurulması.

1916 – Atatürk’ün, 14. Alay Karargâhı’ndan hareketle Keltepe’ye geliÅŸi; tümen, alay ve tabur komutanlarıyla görüşmesi, 11. Alay Karargâhı’na gelerek öğle yemeÄŸi yemesi, daha sonra Bitlis’e dönüşü.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.11.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 325 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 13 Kasım - November orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleElementler – Hidrojen | Element Sembolü H Olan, 1 Atom Sayılı Kimyasal Element – Hidrojenin Tarihi – KeÅŸfi - Temel - Fiziksel - Atom Ve DiÄŸ.. Sonraki MakaleDünyanın En Kötü Öngörüleri | Dönemlerinin En Önemli KiÅŸileriydiler Ama Gelecekle Ä°lgili O Kadar Kötü Tahminler Yaptılar Ki

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz