Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 11 Kasım – November


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 11.11.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 336 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


11 KASIM – NOVEMBER 11
Tarihte Bugün – Today in History


11 Kasım 1938
Atatürk’ün katafalkı başında Dolmabahçe Sarayı’nda generaller nöbet tutarken

11 Kasım 1927
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Çankaya civarında bir at gezintisinde


31 Ekim – 13 Kasım 1918
Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grup Komutanı iken

1938 – Büyük Önder Atatürk’ün ölümü üzerine, Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı’na Malatya Milletvekili Ä°smet Ä°nönü’nün seçilmesi

(İsmet İnönü, 22 Mayıs 1950 tarihine kadar bu görevde kalmıştır).

Sürekli ve danışman hekimlerin, Atatürk’e tahnit yapılmasına dair raporu: “Atatürk’ün defnetme merasimi yapılıncaya kadar nâşın korunması için, gereken ÅŸekilde Gülhane Patolojik Anatomi Profesörü Dr. M. Lütfi Aksu tarafından tahnit yapılmasına karar verilmiÅŸ ve bu tahnit hemen yapılmıştır.” (Raporda Hükümet adına SaÄŸlık Bakanı Dr. Hulusi AlataÅŸ ve SaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸarı Dr. Asım Arar’ın da imzaları bulunmaktadır). Atatürk’ün nâşının, öğleden evvel -Gülhane Hastanesi Patolojik Anatomi hocası- Prof. Dr. Lütfi Aksu tarafından Dolmabahçe Sarayı’nda tahnit edilmesi.

1931 – Atatürk’ün, günü ve geceyi Marmara Köşkü’nde geçiriÅŸi.

1930 – Fox Film Åžirketi, Ankara Gazi ÇiftliÄŸi’ni filme aldı.


Atatürk’ün, Fox Film Åžirketi tarafından Ankara Gazi Orman ÇiftliÄŸi’nin filme alınması nedeniyle Amerikan milletine hitaben bir konuÅŸma yapması: “…Türk milleti, tabiatı gereÄŸi demokrattır. ..Esas hamuru demokrasi olan Türk milleti, demokrasinin kendisi olduÄŸunu ispat etmiÅŸ olan Amerikalılara derin ve kuvvetli bir dostluk hisseder. Ãœmit ederim ki bu gözlem, iki millet arasındaki dostluÄŸu kökleÅŸtirecektir. Yalnız bu kadarla kalmayacaktır, belki bütün insanlığı birbirini sevmeye ve bu müşterek sevgiye mâni olan mazi hurafelerini silmeye, dünyayı barış ve huzur alanına sokmaya vesile olacaktır.”

1928 – Millet mektepleri teÅŸkilatına baÅŸlanması.

Atatürk’ün, Çankaya’da Ä°sviçre Elçisi Martin Henri’nin güven mektubunu kabulü.

1923 – Atatürk’ün, Çankaya’da, öğle yemeÄŸinden sonra -göğsünde ve sol kolunda ÅŸiddetli aÄŸrı ile seyreden- bir koroner spazmı geçirmesi ve Dr. Refik (Saydam) Bey’in tedavisiyle durumun normale dönüşü.

1922 – Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda konuÅŸması: “…Ä°stanbul vilâyeti halen düşmanlarımız olan Ä°tilâf Devletleri’nin iÅŸgali altındadır ve Ä°stanbul, asırlardan beri fena bir idare makinesinin elinde hastadır, hasta olagelmiÅŸtir. Bu sebeple biz, baÅŸkent olan bu Ä°stanbul’u, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir vilâyeti haline getirerek idare etmek istiyoruz.”

1921 – General Harington’un, Ä°stanbul’dan Ä°ngiltere Savunma Bakanlığı’na raporu: “…Ä°stanbul hükümeti aracılığıyla Mustafa Kemal’e yaklaÅŸmak konusunda iyimser deÄŸilim. Tek kaygım ÅŸu ki, Mustafa Kemal Yunanlıların Anadolu’yu boÅŸaltmaları ve Misak-ı Millî esasları gibi aşırı istekler ileri sürebilir.”

1920 – DoÄŸu Cephesi Karargâhı, Gümrü’ye taşındı.

Doğu Cephesi Komutanlığının Ermenilerin mütareke koşullarını kabul etmemesi nedeniyle, birliklerine harekata devam emri vermesi.

Fikriye Hanım’ın, Ä°stanbul’dan vapurla Karadeniz EreÄŸlisi’ne geliÅŸi, ilçe kaymakamı Naci Bey’in, durumu telgrafla Atatürk’e bildirmesi: “Fikriye Hanımefendi, bugün Ä°stanbul’dan gelmiÅŸtir. …Oraya ne suretle ve hangi yolla hareketi uygun görülürse, yüksek emrinizin beklendiÄŸi arz olunur.” (Fikriye Hanım, Atatürk’ün üvey babası Ragıp Bey’in kardeÅŸi Albay Hüsamettin Bey’in kızıdır. Bu yakınlık nedeniyle Atatürk’ü tanımış, onun da sevgisini kazanmıştı. Atatürk’ün iznini alarak Anadolu’ya geçtiÄŸi günlerde 23-24 yaÅŸlarında olan Fikriye Hanım’ın, Atatürk’e karşı açığa vuramadığı bir sevgi ve aÅŸk beslediÄŸi anlaşılmaktadır).

BaÅŸyaver Salih (Bozok) Bey’in, -Karadeniz EreÄŸlisi Kaymakamı Naci Bey aracılığıyla- Fikriye Hanım’a telgrafı: “Varışınızı ÅŸimdi haber alarak Ankara’ya hareket etmeniz, arkadaÅŸlarımdan olup birkaç gün evvel buraya gelmek üzere EreÄŸli’ye geldiÄŸini haber aldığım Mithat Beyle birlikte gelmeniz Kaymakamlığa yazılmıştır. …Hareketinizin bildirilmesi PaÅŸa Hazretlerinin arzuları gereÄŸidir. Sizin de buna göre hareket etmeniz uygundur.” (Fikriye Hanım, Mithat Bey’le beraber 13 Kasım 1920 gecesi Karadeniz EreÄŸlisi’nden vapurla Ä°nebolu’ya, oradan da kara yoluyla -Kastamonu üzerinden- Ankara’ya gelmiÅŸtir.

1918 – Birinci Dünya Savaşı sona erdi.

Ahmet Ä°zzet PaÅŸa’nın istifası üzerine Tevfik PaÅŸanın kabine kuruÅŸu.

Tevfik PaÅŸa kabinesinin kuruluÅŸu, Ä°ngilizlerin Osmanlı hükümetinden Kars, Ardahan ve Batum’un boÅŸaltılmasını istemesi.

Aralarında Ä°smail Canbulat, Tevfik Rüştü (AraÅŸ) Yunus Nadi ve Hüseyin Hüsnü PaÅŸa’nın bulunduÄŸu Teceddüt Fırkası resmen kuruldu.

1917 – Atatürk’ün, izinli olarak Halep’ten Ä°stanbul’a hareketi.

1916 – Atatürk’ün, sabah Bitlis yakınında 15. Alay cephesini denetlemesi, saat 16.00’da tekrar Bitlis’e dönüşü.

1914 – Osmanlı Devleti’nin Ä°ngiltere, Fransa ve Rusya’ya savaÅŸ ilanı.

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 11.11.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 336 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 6 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 11 Kasım - November orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHayır Diyebilmek ! | Hayır Demeyi Ä°stiyor Ama BaÅŸaramıyorsak.. Sonraki MakaleGenelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar BÃœYÃœKANIT | 10 Kasım 2007

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz