Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 10 Nisan – Aprıl


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 10.04.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 329 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


10 NÄ°SAN – APRIL 10
Tarihte Bugün – Today in History


Hareket Ordusu Kurmay Başkanı Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal,
arkadaÅŸları ile Ä°stanbul’da (Nisan 1909)

1937 – Atatürk’ün, Çankaya’da Genelkurmay BaÅŸkanı MareÅŸal Fevzi Çakmak’ı kabulü.

1934 – Atatürk’ün, Ä°zmir’den Gaziemir’e gelerek piyade alayını, tayyare topçu bataryasını ve Seydiköy’de hava kuvvetlerini denetlemesi, daha sonra Selçuk üzerinden KuÅŸadası’na gelerek süvari alayını denetledikten sonra akÅŸam tekrar Ä°zmir’e dönüşü.


1931 – Türk Ocakları Kurultayı’nda Ocakların Cumhuriyet Halk Fırkası’na katılmak üzere kapanmasına karar verildi.

Atatürk’ün Adana Türk Ocağı’nda yaptığı bir konuşmadan sonra Türk Ocakları’nın akıbeti belirir gibi olmuş, 24 Mart 1931’de Türk Ocakları Cumhuriyet Halk Fırkası ile birleşmeyi kararlaştırmış, 10 Nisan 1931’de Olağanüstü toplanan Türk Ocakları Kurultayı kendisini feshederek Cumhuriyet Halk Fırkası’na katılmıştır.

Ankara’da toplanan Türk Ocakları OlaÄŸanüstü Kurultayı, örgütün kendini feshederek, mallarının CHF’ma devredilmesi kararı aldı. Türk Ocakları 1912’de aralarında Ziya Gökalp, AkçuraoÄŸlu Yusuf Bey, Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver) gibi isimlerin bulunduÄŸu bir grup Türkçü milliyetçi aydın tarafından kurulmuÅŸtu.

1928 – LAÄ°KLÄ°K GÃœNÃœ.

Anayasa’nın laikleÅŸtirilmesi.

Bakınız, Atatürkçü Düşüncedeki Laiklikte Din Hizmetlerinin Yeri | Atatürkçü Düşüncedeki Lâiklik

Anayasa’dan “Türkiye devletinin dini Ä°slamdır” cümlesi çıkarıldı.


Milletvekilleri ve CumhurbaÅŸkanı, yemin ederken “vallahi” sözcüğünün kullanılmaması, “namusum üzerine” ant içilmesi kararlaÅŸtırıldı.

Lâiklikle ilgili önemli Anayasa deÄŸiÅŸikliklerinin yapılması (Bu deÄŸiÅŸikliklerle, Anayasa’nın ikinci maddesindeki “Türkiye Devleti’nin dini, din-i Ä°slâmdır” cümlesi ile 26. maddede mevcut “ahkâm-ı ÅŸeriye’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütüleceÄŸini” belirten cümle kaldırılmış, ayrıca milletvekillerinin ve cumhurbaÅŸkanının yaptıkları yeminler de deÄŸiÅŸtirilerek namus üzerine ant içilmesi ÅŸekli kabul edilmiÅŸtir).

1927 – Binaların Numaralandırılması ve Sokaklara Ä°sim verilmesi Hakkında Kanun’a göre binalar numaralandırılmaya ve sokaklar adlandırılmaya baÅŸlandı.

1922 – Cenova Konferansı baÅŸladı. Konferansa Ankara hükümeti adına Celalettin Arif Bey ile Bekir Sami Bey gözlemci olarak katıldı.

Ä°talya’da Ä°tilaf Devletleri DışiÅŸleri Bakanlarının katılımıyla, “Cenova Konferansı” (9 Mayıs 1922’de son bulmuÅŸtur).

Atatürk’ün, 2 Ocak 1922’de Ankara’da imzalanan Türkiye-Ukranya Dostluk AntlaÅŸması’nın T.B.M.M.’nde onaylanması nedeniyle Lenin’e mektubu: “…Rus dostluÄŸu geçmiÅŸte olduÄŸu gibi her zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’nin temel politikası olacaktır.”

1920 – Åžeyhülislam Dürrizade Abdullah’ın Kuvay-ı Milliye aleyhine fetvası.

Åžeyhülislâm Dürrizade Abdullah’ın, Anadolu’daki millî kuvvetleri kâfir ve katlinin gerekli olacağını bildiren fetvası.

Şeyhülislâm Dürrizade Abdullah yayınladığı fetva ile Kuva-yı Milliyecilerin kafir olduğunu ve öldürülmeleri gerektiğini ilan etti.

Celalettin Arif bir bildiriyle baÅŸkanı olduÄŸu son Meclis-i Mebusan’ın tüm üyelerini Ankara’ya çağırdı.

Atatürk’ün, 12. Kolordu Komutanı Albay Fahrettin (Altay) Bey’e Konya’dan milletvekili seçilmesinin uygun olacağını bildiren telgrafı: “…Konya’dan milletvekili seçilmeniz uygun olacaktır. Milletvekili seçilmekle Kolordu Komutanlığı’ndan ayrılmanız gerekmeyecektir. Cevabınızı bekliyoruz.”

1917 – Atatürk’ün, sabah, Varedek’teki 1. Tümen Karargâhı’ndan hareket ederek öğleye doÄŸru Lice yakınında 2. Kolordu Karargâhı’na geliÅŸi, geceyi burada geçiriÅŸi.

1916 – Atatürk’ün, 16. Kolordu’nun cephe durumu hakkında 2. Ordu Komutanlığı’na raporu: “Emrimde bulunan cephe aÅŸağıdaki ÅŸekilde kısımlara ayrılmıştır.”

Atatürk’ün, 16. Kolordu birliklerine, cephedeki görevleri hakkında yazılı emri.

Atatürk’ün, ÅŸehir ileri gelenlerinden iki kiÅŸiye beraber kendisini ziyarete gelen Diyarbakır Müftüsü’nü kabulü ve görüşmesi.

1915 – Ä°tilaf Devletleri arasında birinci gizli anlaÅŸma (Ä°stanbul AnlaÅŸması).

Atatürk’ün, 5. Ordu Komutanlığınca yapılan düzenleme sonucu 19. Tümen’in yeni durumu ve görevlerini, kendisine baÄŸlı birliklere emirle bildirmesi.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 10.04.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 329 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 10 Nisan - Aprıl orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Alternatif Tıp] Reiki - Evrensel YaÅŸam Enerjisi Nedir? | Reiki'nin Tarihçesi - Dereceleri - Felsefesi - Faydaları - Dünyada Hastalarına Reiki .. Sonraki MakaleBursa Merinos Fabrikası - Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası | Türkiye’nin Ä°lk SanayileÅŸme Atılımları Çerçevesinde 1938’..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz