Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 10 Ekim – October


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 10.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 329 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


10 EKIM – OCTOBER 10
Tarihte Bugün – Today in History


10 Kasım 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Yerli Mallar sergisini gezerken

10 Ekim 1937
Atatürk Ege manevralarında


Atatürk Ege manevralarında (10 Ekim 1937)

10 Ekim 1937
Ege manevralarında

Ege Manevraları’ nda bir dinlenme anında (10 -11 Ekim 1937)


10 Ekim 1937
Ege manevralarında Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’la dinlenirken

10 Ekim 1937
Atatürk ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Ege Donanmasının manevralarını izlerken

10 Ekim 1937
Atatürk Ege manevralarında

1935 – Türkiye’deki mason locaları faaliyetlerini durdurarak, bütün mallarını Halkevlerine bağışladı.

1925 – Atatürk’ün, sabah Balıkesir Türkocağı’nı ziyareti ve ocağın hatıra defterine yazdıkları: “…Millete yüzyılın uygarlığının bugünkü ve yarınki gereklerini iyi aşılamaya Balıkesir Türkocağı’nın verimli bir kaynak, baÅŸarılı bir kurum olması­nı temenni ederim.”

Atatürk’ün, Balıkesir’den Akhisar’a geliÅŸi ve Türkocağı’nda konuÅŸması: “…Åžapka giyelim mi, giymeyelim mi gibi sözler manasızdır. Åžapka da giyeceÄŸiz, batının her türlü uygarlık eserlerini de alacağız. Efendiler, uygar olmayan insanlar uygar olanların ayakları altında kalmaya mahkûmdurlar!”

Atatürk’ün, Akhisar Belediyesi’ni ziyareti ve belediyenin hatıra defterine yazdıkları: “…Memleket güzeldir, halk temiz, saÄŸlıklı ve aydındır. Sevgi baÄŸlılığı, bu aydın çevrenin havasında ne kadar derin bir kaynaÅŸma ile saklıdır.”

Atatürk’ün, Akhisar’dan Manisa’ya geliÅŸi ve Belediye balkonundan halka söylevi: “…Felâketler insanları, akılları başında olan milletleri daima kararlı hamlelere sevk eder!”

1924 – Atatürk’ün, sabah Ankara’ya dönmek üzere Erzurum’dan ayrılışı.

Atatürk’ün, saat 13.00’te Tercan’a geliÅŸi ve öğle yemeÄŸini burada yemesi.

Atatürk’ün, akÅŸam Erzincan’a geliÅŸi ve gece Halk Partisi tarafından ÅŸerefine verilen ziyafette bulunması.

Atatürk’ün, gece, Lâtife Hanım’ı Ankara’ya götürmekte olan BaÅŸyaver Salih (Bozok) Bey’e telgrafı: “Kayseri’den ileri geçmeyiniz, orada beni bekleyiniz!” (Erzurum’dan Kayseri’ye gelmiÅŸ olan Lâtife Hanım, bu telgraf üzerine, Kayseri’ye 60 km mesafede Sivas yoluna doÄŸru giderek Atatürk’ü karşılamış, beraber Atatürk’ün otomobiliyle Kayseri’ye gelmiÅŸlerdir).

1922 (3-11 Ekim) – Mudanya Konferansı görüşmeleri.

Atatürk’ün, Mudanya AntlaÅŸması’nı imzalamaya yetkili olduÄŸuna dair Ä°smet PaÅŸa’ya telgrafı: “SözleÅŸmeyi imza ediniz! Ä°mzanız, Meclis’in de kabulünün eklendiÄŸi kuvvetine sahip olacaktır.”

Atatürk’ün, Mudanya’da bulunan Franklin Bouillon’un 9.10.1922 tarihli telgrafına cevabı: “…Fransız dostlarımızın, Türkiye’nin belli haklarından fedakârlıkta bulunmasını isteyici hareketlerini yorumlamakta güçlüğe uÄŸruyorum.”

Franklik Bouillon’un, Atatürk’ün 10.10.1922 tarihli telgrafına Mudanya’dan cevabı: “…Adaletten baÅŸka bir ÅŸey müdafaa etmediÄŸimi bilirsiniz ve milletiniz karşısında ÅŸahidim olacaksınız.”

Atatürk’ün, Mudanya’da bulunan Franklin Bouillon’un 10.10.1922 tarihli telgrafına cevabı: “…Barış Konferansının yakın zamanda ve bilhassa bizzat bulunmak fırsatını verecek olan Ä°zmir’de olmasını teminin ne kadar mühim olduÄŸunu takdir buyurursunuz, Ä°zmir’in toplantı yeri olmasını temin için bizzat Paris’te vuku bulacak çalışmanızın bir an evvel baÅŸlaması uygun olur, görüşündeyim.”

Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda konuÅŸması: “Ordu vazifesini tamamlamıştır. Bundan sonra temini lâzım gelen sonuçlar diplomatik yolla hallolunacaktır!”

Atatürk’ün, saat 19.00’da Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlık odasında Sovyet Elçisi Aralof’u kabulü ve görüşmesi (Görüşme esnasında icra Vekilleri Heyeti BaÅŸkanı Rauf (Orbay) Bey ve DışiÅŸleri Bakanı Yusuf Kemal (TengirÅŸenk) Bey de bulunmuÅŸtur).

1919 – Atatürk’ün, Harbiye Nazırı Cemal PaÅŸa’ya “Salih PaÅŸa ile görüşme yeri olarak Amasya’yı tespit ettiklerini ve Heyet-i Temsiliye adına kendisi ile Rauf (Orbay) ve Bekir Sami (Kunduh) Beylerin bulunacağını” bildiren cevap telgrafı.

Atatürk’ün, Ä°stanbul gazetelerinde yayımlanan duyurusu: “…Ferit PaÅŸa Kabinesi’ne karşı resmî haberleÅŸmelerin kesilmesi hususunda zorunlu olarak alınmış önlemler derhal kaldırılacaktır!”

Atatürk’ün, Ä°stanbul Matbuat Cemiyeti Reisi Velit (Ebüzziya) Bey’in Tasvir-i Efkâr, Vakit, AkÅŸam, Türk Dünyası ve Ä°stiklâl gazeteleri adına 9 Ekim 1919 tarihli telgrafla sorduÄŸu sorulara cevapları: “…Bugünkü hükümetin iç ve dış siyasetimizi iyi idareye muktedir olup olmadığı hakkında ÅŸimdilik kesin bir ÅŸey söyleyemeyiz; bunu uygulama gösterecektir.”

Ä°stanbul’da Ä°ngiliz Yüksek Komiseri Amiral J. de Robeck’in, Ä°ngiltere DışiÅŸleri BaÅŸkanı Lord Curzon’a gizli raporu: “.. .Anadolu’daki millî hareketin baskısıyla Ferit PaÅŸa Hükümeti’nin istifa ettiÄŸi. Mustafa Kemal’in karşısında Ä°ngiliz Arslanı’nın prestijinin sarsıldığı. Mütarekeyi imzalayan Türkiye’nin yerine bugün bambaÅŸka bir Türkiye’nin doÄŸduÄŸu ve bu yeni Türkiye’ye barış ÅŸartlarını zorla kabul ettirmenin kolay olmayacağı.”

(Visited 13 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 10.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 329 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 10 Ekim - October orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAn'ı YaÅŸamak Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 2 Ekim - October

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz