Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 1 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1537 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


1 EYLÃœL – SEPTEMBER 1
Tarihte Bugün – Today in History


1 Eylül 1928’de harp sahalarını gezen Atatürk
Çanakkale’de ÅŸehitlerimize yakışır bir anıt yapılmasını istemiÅŸ

1 Eylül 1924 – Bursa



1 Eylül 1925
Şapka ve kıyafet devrimi konuşmalarını yaptığı
Kastamonu seyahati dönüşü Çubuk’ta karşılayanlarla

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Kastamonu’dan Ankara’ya dönüşünde kendisini karşılayanlarla
(1 Eylül 1925)

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Kastamonu’dan Ankara’ya dönüşünde kendisini karşılayanlarla
(1 Eylül 1925)


1 Eylül 1925
Şapka İnkılabının sonrasında İstanbullu gazeteciler ile birlikte

CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, Kastamonu’dan dönüşünde Ankara’da
(1 Eylül 1925)

1937 – Atatürk’ün, akÅŸam Sarıyer’de Canlıbalık Gazinosu’na geliÅŸi ve yemeÄŸi burada yemesi.

1933 – Denizyolları Ä°ÅŸletmeleri, devlet tekeline alındı.

Atatürk’ün, akÅŸamüzeri Yalova’dan motorla Büyükada Yat Kulübüne geliÅŸi, gece tekrar Yalova’ya dönüsü.

1930 – Atatürk’ün, demiryolunun Sivas’a ulaÅŸması nedeniyle BaÅŸbakan Ä°smet (Ä°nönü) PaÅŸa’ya telgrafı: “…Demiryolu ağının Sivas’a ulaÅŸması münasebetiyle bu sahada da elde edilen parlak baÅŸarı, milletin yüksek anlayış ve kabiliyetinin ve baÅŸkanı bulunduÄŸunuz Hükûmet’in takdire deÄŸer çalışmasının eseridir.”

1929 – Okullarda Arapça ve Farsça dersleri Maarif Vekaleti tarafından kaldırıldı.

1925 – Atatürk’ün, Kastamonu gezisinden Ankara’ya dönüşü, devlet büyükleri tarafından ellerinde ÅŸapka olduÄŸu halde karşılanışı ve karşılayıcıları ÅŸapkasıyla selâmlaması.

Birinci Tıp Kongresi Ankara’da toplandı.

1922 – Mustafa Kemal PaÅŸa, BaÅŸkomutanlık Meydan Savaşı‘nın kazanılması üzerine emrini verdi: Ordular! Ä°lk Hedefiniz Akdeniz’dir, Ä°leri!

BaÅŸkumandanlık Meydan Muharebesi, Afyon’a baÄŸlı Dumlupınar köyü yakınında 30 AÄŸustos 1922‘de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen çatışma. DiÄŸer adı Dumlupınar Meydan Muharebesidir. BaÅŸkumandan Mustafa Kemal PaÅŸa tarafından ÅŸahsen yönetildiÄŸi için BaÅŸkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. KurtuluÅŸ Savaşı’nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını saÄŸlayan bu çarpışmanın yıldönümü Türkiye’de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

KurtuluÅŸ Savaşı’nın son evresi 26 AÄŸustos 1922‘de baÅŸlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922‘de Ä°zmir’in Yunan iÅŸgalinden kurtarılmasıyla sonuçlanmıştır.

1922 – Büyük Taarruz’un yedinci gününde Mustafa Kemal emrini verdi: “Ordular! Ä°lk hedefiniz Akdeniz’dir! Ä°leri!..”

BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa’nın Türk Ordusu’na beyannamesi:

“Bütün arkadaÅŸlarımın Anadolu’da daha baÅŸka meydan muharebeleri verileceÄŸini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin zihinsel güçlerini, kahramanlık ve vatanseverlik kaynaklarını yarışırcasına göstermeye devam etmesini isterim. ORDULAR! Ä°LK HEDEFÄ°NÄ°Z AKDENÄ°ZDÄ°R. Ä°LERÄ°!”

Atatürk’ün, Türk milletine bildirgesi: “Zalim ve maÄŸrur düşman ordusunun esas unsurları, akıllara dehÅŸet verecek kesinlikle imha edildi. Milletin rey ve iradesine dayanan her iÅŸin sonucu, millet için hayır ve mutluluk olduÄŸu açıktır.”

Atatürk’ün, ordu hakkındaki sevgi ve güvenini bildiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne cevabı: “…Bu selâm ve güvenden duygulanan ve en kıdemsiz erden komutanlarına kadar en yüksek azim ve imanla savaÅŸan ordunun, bağımsızlığımızın savunulması uÄŸrunda namus gereÄŸini yerine getireceÄŸini temin ederim.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi 2. BaÅŸkanı Adnan (Adıvar) Bey’in, cephede bulunan Atatürk’e telgrafı: “Bu telgrafı Valide Hanımefendi’nin yatağının yanında yazıyorum. Kendileriyle beraber hepimiz mesuduz. SaÄŸlıkları, kazandığınız zaferden bir kat daha iyileÅŸmiÅŸtir. Milletin derdine çare bulucu olurken, bu muhterem kadının hastalığına da çare oluyorsunuz.”

Gediz ve Seyitgazi’nin kurtuluÅŸu.

1921 – Sakarya Meydan Muharebesi (Sakarya Zaferi 23 AÄŸustos-13 Eylül 1921).

Türk birlikleri Çaldağı’nı ele geçirdi ama Yunanlılar karşı saldırıyla kaybettikleri mevzileri geri aldı. Türk kuvvetleri Polatlı yakınlarına doÄŸru çekildi.

Mustafa Kemal hükümet merkezinin Kayseri’ye taşınmasını emretti.

Urfa’nın Suruç ilçesinde yapılan mitingde Kürtlerin ordunun zaferi için herÅŸeyi yapabilecekleri dile getirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlığı’nın, Atatürk’e, Meclis’in orduya güvenini ve teÅŸekkürlerini bildiren telgrafı.

Atatürk’ün, Sakarya cephesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne telgrafı: “…En yüksek azim ve imanla muharebe eden ordunun, bağımsızlığımızın savunulması uÄŸrunda namus gereÄŸini yerine getireceÄŸini temin ederim.”

1918 – Atatürk’ün, Nablus’taki 7. Ordu Karargâhı’na gelerek komutayı ele alması.

1915 – Atatürk’e, Anafartalar Grubu Komutanlığı’ndaki üstün baÅŸarılar nedeniyle “Muharebe Gümüş Liyakat Madalyası” veriliÅŸi.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1537 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 7 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 1 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Åžiirleri : Anıttepe'de Toplanmış Türkiye'min Tepeleri | Mahmut Alptekin Sonraki MakaleTarihte Bugün: 27 Aralık | (1919) - Mustafa Kemal Ve Heyet-Ä° Temsiliye Ãœyelerinin Ankara'ya Ä°lk GeliÅŸi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz