Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Aralık Ayında Gökyüzü | Aralık Ayında Gezegenlerin İlginç Görünümleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 27.12.2008 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1774 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Aralık Ayında Gökyüzü

21 Aralık, yıl içerisinde gece süresinin en fazla (14 saat, 47 dakika) ve günün en kısaya (9 saat, 13 dakika) ulaşacağı tarihtir. Bu sanal nokta 21 Aralık Pazar günü saat 14:04’de Güneş’in bulunacağı yerdir, sanal noktanın gerçek yeri bu yıl ülkemizden görülebilecek. Gök mekaniği meraklıları için, belirtilen tarih ve saatte bu özel noktanın uzaydaki yerini kestirmek ilginç olacaktır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya ve günler de uzamaya başlayacak.


Gün Saat

01 17 Jüpiter Ay’ın 1.3 derece kuzeyinde

01 18 Ay’ın 0.8 derece güneyindeki Venüs Ay tarafından örtülecek


04 19 Pallas Güneş’e en uzak

05 23 İLK DÖRDÜN

05 24 Mars Güneş’e en yakın

12 19 DOLUNAY

12 24 Ay Yer’e en yakın (356565 km)

19 05 Satürn Ay’ın 6 derece kuzeyinde

19 12 SON DÖRDÜN


21 14 Kış başlangıcı (gece en uzun gündüz en kısa)

26 20 Ay Yer’e en uzak (406590 km)

27 14 YENİ AY

GÖKTAŞI YAĞMURU

İkizler (Gemini) takım yıldızından 7 – 17 Aralık arasında yağan Geminidler isimli göktaşı yağmuru 13 Aralık’ta en yüksek sayıya ulaşır: saatte yaklaşık 120 göktaşı görülebilir. Bu göktaşı yağmurunu izlemek isteyen okuyucular, özellikle 14 Aralık Cumartesi akşamı saat 20’den itibaren tüm gece boyunca ve sabah saatlerine kadar kuzeydoğudan batıya doğru geniş bir alanda ufuktan yaklaşık 15 derece yükseklikteki İkizler takım yıldızı bölgesine bakabilirler. Bu takım yıldız, Aralık ayının gök atlasından da görülebilir. Bir iki göktaşının görülmesi yağışın yerini de belirler. Dolunay’ın olması göktaşı yağışı görüntüsünü bozuyor. Zaman tutarak sayılabilen gök taşı gözlem sonuçları [email protected] adresine rapor edilebilirde.

14 Aralık, 20:00, Doğu Ufku

GEZEGENLERİN İLGİNÇ GÖRÜNÜMLERİ

– 1 – 2 Aralık akşamları Hilal – Venüs – Jüpiter yakın konumda görülecek.

1 Aralık, Ay, Venüs ve Jüpiter Bir arada

– 3 Aralık akşamı Hilal – Venüs – Jüpiter – Neptün teleskop eşliğinde yakın konumda görülecek.
– 4 Aralık akşamı Hilal – Uranüs – Neptün – küçük gezegen Cava teleskop eşliğinde yakın konumda görülecek.
– 5 Aralık akşamı İlkdördün – Uranüs – küçük gezegen Europa teleskop eşliğinde yakın konumda görülecek.
– 6 Aralık akşamı İlkdördün – Uranüs – Neptün teleskop eşliğinde yakın konumdalar.
– 7 Aralık akşamı İlkdördün – Uranüs – Europa teleskop eşliğinde yakın konumda görülecek.
– 8 – 9 Aralık akşamları İlkdördün – küçük gezegen Vesta teleskop eşliğinde birlikteler.
– 17 – 21 Aralık sabahları Sondördün – Satürn – küçük gezegen Ceres teleskop eşliğinde yakın konumdalar.
– 22 – 23 Aralık sabahları Hilal – küçük gezegen Hebe teleskop eşliğinde yakın konumdalar.
– 26 Arlık sabahı ince hilal – Mars yakın konumda görülecek.
– 28 – 29 Arlaık akşamları ince hilal – Jüpiter – Merkür yakın konumda görülecek.
– 30 Aralık akşamı Hilal – Neptün – Jüpiter – Merkür teleskop eşliğinde yakın konumda yer alacak.
– 31 Aralık akşamı Hilal – Uranüs – Venüs – Neptün – Cava teleskop eşliğinde yakın konumda yer alacak.

ARALIK AYINDA GEZEGENLER

Merkür, sadece Güneş doğmadan önce doğuda veya Güneş battıktan sonra batıda ufka yakın görülebilir. Güneş çevresindeki dolanımı da çok hızlıdır (yoksa Güneş’e çakılırdı), bu yüzden Merkür ve Güneş’e yakın Yer benzeri diğer gezegenler ay boyunca birden çok burç değiştirmekteler. Gezegen Aralık ayında Güneş’e yakın olduğu ilk üç hafta boyunca görülemeyecektir. Sadece son hafta akşamları Güneş battıktan hemen sonra çok kısa süreliğine görülecek. Merkür, güneybatı tarafta ufuktan en fazla 10 derece yüksekte Yay (Sagittarius) takım yıldızında bulunacak. Parlaklığı da görülme süresince –0.7 kadir. Gezegenin şişkinay evresi teleskop ile izlenebilirde. Güneş’e olan yakınlığından dolayı Merkür’ün görülmesi her zamanki gibi yine de kolay olmayacak.

Venüs, ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacak. Akşamları Güneş battıktan hemen sonra iki saat süreliğine güney tarafta ufuktan en fazla 30 derece yüksekte sırasıyla Yay ve Oğlak (Capricornus) takım yıldızlarında görülecek. Venüs’ün parlaklığı –4.3 kadir olup gökyüzünde adeta ışıldayacak. Belki bu yüzden bu parlak gezegene akşamın bir habercisi olarak “akşam yıldızı” demişiz. Venüs teleskopla bakıldığında şişkinay evrede görülecek. Venüs’ün şiddetli parlaklığı ve ufka yakınlığı yanlış anlamalara meydan vermesi olasıdır da.

Jüpiter, ay boyunca Güneş’e yaklaşacağından görülme süresi azalacak şekilde akşamları 1 saat süreliğine görülebilecek. –2 kadir parlaklıklı gezegen, güneybatıda ufuktan en fazla 21 derece yüksekte Yay takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta) bulunacak.

Satürn, ay boyunca Güneş’ten giderek uzaklaşacak, yüksekliği artacağından görülme süresi de uzayacak. Gezegen sabahları Güneş doğuncaya kadar altı saat süreliğine güneyde Aslan (Leo) takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta) görülecek. Satürn ufuktan en fazla 54 derece yüksekte yer alacak. Gezegenin parlaklığı da +1.1 kadir.

Uranüs, ay boyunca Güneş’e yaklaşacağından görülme süresi de azalacak. Gezegen akşam saatlerinden itibaren gece yarısına kadar 3 saat süreliğine teleskop eşliğinde görülebilir. +5.8 kadir parlaklıklı sönük gezegen ufuktan en fazla 44 derece yüksekte bulunacak. Uranüs güney tarafta Kova (Aquarius) takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.

Neptün, ay boyunca Güneş’e yaklaşacağından görülme süresi azalacak şekilde akşam saatlerinden itibaren 3 saat süreliğine teleskop eşliğinde izlenebilir. +7.9 kadir parlaklıklı oldukça sönük gezegen ufuktan en fazla 34 derece yüksekte güney tarafta Oğlak takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.

H. Hasan Esenoğlu

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 27.12.2008 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1774 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Aralık Ayında Gökyüzü | Aralık Ayında Gezegenlerin İlginç Görünümleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 5 Eylül | (1938) - Atatürk, Vasiyetnamesini Yazdırdı. Vasiyet, Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimi Osman Selçuk Selçuk Tarafından 28 Ka.. Sonraki MakaleKültürel Değerlerimiz | Türk Kültüründe Yemek - Tarhana - Bastığ (Pestil) - Sucuk - Sirke - Keşkek - Hedik Ve Diğer Yöresel Yemekler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz