Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi | Tarihçe – Tıp EÄŸitimi Bölümleri – Ä°letiÅŸim


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.04.2009 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1203 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi


Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi’nin amacı ; Atatürk Ä°lkelerine sahip çaÄŸdaÅŸ, bilgili ve deontolojik kurallara baÄŸlı Türk hekimi yetiÅŸtirmek, Türk toplumunun saÄŸlık sorunlarına eÄŸilmek ve bilim dünyasına katkılarda bulunmak üzere araÅŸtırmalar yapmaktır. 1937 yılında Atatürk‘ün emriyle Ankara’da bir Tıp Fakültesi kurulması kararlaÅŸtırılmış ve çalışmalara baÅŸlanmış ancak ikinci Dünya Savaşı bu giriÅŸimin gecikmesine neden olmuÅŸtur.

Konu 1945 yılında tekrar ele alınmış ve Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi ilk olarak 1945-1946 ders yılında 308 öğrenci ile eÄŸitime baÅŸlamıştır Bunu izleyen yıllarda ; Psikiyatri, Çocuk Psikiyatrisi, Göğüs Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Kan Merkezi, Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum, Kalp Merkezi, Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları, Cerrahi, Adli Tıp, Göz Hastalıkları, Gastroenteroloji, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi, olarak kullanılan binalar ve Ä°bn-i Sina Hastanesi çeÅŸitli tarihlerde inÅŸa edilmek suretiyle Tıp Fakültesinin Hastaneler kompleksine ilave edilmiÅŸtir. Sıhhıye kampüsünde bulunan Morfoloji binası 1967 yılında tamamlanarak eÄŸitim hizmetine açılmıştır. Bugün Türkiye’nin en geliÅŸmiÅŸ Tıp kompleksi olmasından gurur duyduÄŸumuz Ä°bn-i Sina hastanesi 1286 yatakla Sıhhıye kampüsü içinde 13 Mart 1985 tarihinde, 168 yatak kapasiteli Kalp Merkezi de 1996 yılında faaliyete geçmiÅŸtir. Böylece Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi bugünkü yapısına ulaÅŸmıştır.


Tarihçe

Cumhuriyet Türkiye’sinde artan nüfus ve çaÄŸdaÅŸlaÅŸma yolunda büyük atılımlar yapan Ãœlkemizin insan saÄŸlığı ile uÄŸraÅŸan hekimleri sayıca yetersizdi. 1933’te Almanya’dan Ãœlkemize gelen seçkin hocaların katkısı ile Ä°stabul Tıp Fakültesi reorganize edildikten sonra yılda 150-250 hekim mezun oluyordu. Cumhuriyet kurulduÄŸunda 1923’te 554 hekim varken bu sayı, 1935’te 1625’e ulaÅŸtı.Ä°stanbul Tıp Fakültesi’ne girmek isteyen öğrencilerin sayısı artınca, yeni bir Tıp Fakültesi’nin kurulması kaçınılmaz olmuÅŸtu. Bu konuda 1937’de çıkarılan bir kanun bu meselenin çözümlenmesinde baÅŸlangıç oluÅŸturdu. Ancak II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, bu konudaki giriÅŸimlerin savaşın sonuna kadar ertelenmesine neden oldu. ATATÃœRK, 1937 Meclis Açış Nutku’nda Ankara ve Van’da iki Ãœniversite açılması gereÄŸini belirtti. 1939’dan önceki dönemlerde fakülteler, hizmetin baÄŸlı olduÄŸu Bakanlık tarafından açılırdı. Nitekim Ankara’da 1925’te Adalet Bakanlığı’na baÄŸlı Hukuk Fakültesi, 1933’te Ziraat Bakanlığı’na baÄŸlı Ziraat Enstitüsü kurulmuÅŸtu.

Ä°kinci Tıp Fakültesi’nin açılması görüşüne inanan ve bunu Türk Tıp Encümeni’nde (kongresinde) 1927’de savunan dönemin BaÅŸbakanı Ä°smet Ä°nönü, o tarihte fakülteler ilgili Bakanlık iÅŸbirliÄŸiyle eÄŸitim yaptığından, konuyu SaÄŸlık ve Sosyal Yardım Bakanı olan, batı kültürü ile yetiÅŸen ve salgın hastalıklarla mücadelede büyük baÅŸarı gösteren Dr.Refik Saydam’la görüşerek Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü karşısındaki ÅŸimdiki Morfoloji, Ä°bni Sina ve Yüksek Ä°htisas Hastanelerinin bulunduÄŸu yerde Tıp Fakültesinin kurulması için kanunun hazırlanmasını istedi. Böylece 9.6.1937 tarih ve 3228 sayı ile Ankara’da 2. Tıp Fakültesi’nin açılmasına ait kanun çıkartıldı. Milli EÄŸitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü’nün yürekten isteklerine raÄŸmen, 2. Dünya Savaşı nedeniyle proje hayata geçirilemedi. Dünya Savaşı sonlanınca, CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü, 29.12.1944’te Milli Savunma SaÄŸlık Daire BaÅŸkanı Tümgeneral Abdülkadir Noyan’ı köşke davet ederek Ankara Tıp Fakültesi’nin kurulma ön hazırlıklarını Milli EÄŸitim Bakanlığı ile inceleyerek kendisine rapor sunulmasını istedi. OnbeÅŸ gün sonraki kabulde Ä°nönü, Abdülkadir Noyan ile görüşerek, yeni kurulacak Tıp Fakültesi’nin Dekan adayı olduÄŸu emrini verdi. Ankara Tıp Fakültesi’nin KuruluÅŸ Yasası, 20.6.1945 tarih ve 4761 sayıyla çıkarıldı. 7.7.1945’te Tümgeneral Abdülkadir Noyan Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığı’na atandı. 19 Ekim 1945 Cuma günü saat 11.00’de Cebeci Hastanesi’nde Gülhane Büyük Dersanesi’nde törenle Ankara Tıp Fakülte’miz eÄŸitimine baÅŸladı.

Ankara Tıp Fakültesi, oluÅŸturduÄŸu dinamik çekirdek ile hızla geliÅŸti ve ülkenin en iyi organize olan Fakülteler arasında gerek verilen eÄŸitim, gerekse saÄŸlık hizmetleri yönünden önder duruma geldi. Tıp Fakültesi bunun yanında tıbbi araÅŸtırmalarla da bilime de çok önemli katkılarda bulundu. Sıhhiye Kampüsü’nde bulunan Morfoloji Binası, 1967 yılında tamamlanarak eÄŸitim hizmetine açıldı. Ä°bni Sina hastanesi ise 1286 yatakla Sıhhiye Kampüsü içinde 13 Mart 1985 tarihinde, 168 yatak kapasiteli Kalp Merkezi ise 1996’da faaliyete geçti.Toplam 1200 yatak kapasiteli olan Cebeci Hastanemizin en belirgin özelliÄŸi, geniÅŸ yeÅŸil alanlar arasında yatay yerleÅŸim göstermesidir. Cebeci Kampüsünde, Radyodiagnostik Anabilim Dalı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Radyasyon Onkolojisi, Serpil AkdaÄŸ Kan Merkezi, Cerrahi Binasında ise Genel Cerrahi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalları hizmet vermektedir. 1997 yılında restorasyon yapılıp yenilenen Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Hepatoloji Bilim Dalı bugün yeni çehresi ile tüm çaÄŸdaÅŸ ve ileri muayene ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir birimdir. 1963 yılında kurulan ve kendi alanında ilk merkez olan Nükleer Tıp Anabilim Dalı öncülük vasfını kaybetmeden modern teknolojiyi kullanarak büyük katkılarda bulunmaktadır. Cebeci Kampüsünde ayrıca Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum, Çocuk Hastalıkları, Ruh Hastalıkları Anabilim Dalları da hizmet vermektedir.

Halen Ankara Tıp Fakültesi, hem araÅŸtırma hastaneleri, hem de poliklinik ve yataklı tedavi hizmetleri konusunda çeÅŸitli birimlerden oluÅŸmaktadır. Bunlar arasında ismini ünlü Türk bilim adamı Ä°bn-i Sina (Avicenna)’dan alan Tıp Fakültesine baÄŸlı hastanemiz, 2000 yatakla hizmet vermektedir. Yılda ortalama 400,000 poliklinik hastası, 30,000 acil hasta kabul edilmekte, ve 15.000 ameliyat yapılmaktadır. Yapılan ameliyatlar, görüntülü ve sesli sistemler aracılığıyla öğrenciler tarafından canlı olarak izlenebilmektedir.

Kütüphane hizmetleri, 50.000 kitap ve 140 süreli yayın imkanı saÄŸlamaktadır. ÇeÅŸitli laboratuvar ve tetkik merkezleriyle, 1500 kiÅŸilik konferans salonuyla, görsel eÄŸitim merkeziyle, hizmet verilmektedir. AraÅŸtırma ve eÄŸitim laboratuvarları arasında, deneysel araÅŸtırma merkezi, mikrobiyoloji, parazitoloji, hematoloji, patoloji, solunum, kan biyokimyası, anjiyokardiyografi, nükleer tıp, radyobiyoloji laboratuvarları, AIDS, endoskopi, immün elektroforez, laboratuvarları sayılabilir. Kobalt 60 radyasyon merkezi, Behçet Hastalığı Merkezi, Akupunktur ve Migren tedavisi Merkezi, Psikiyatri Grup Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi ve daha birçok çeÅŸitli Poliklinik hizmetleriyle Ankara Tıp Fakültesi, Orta DoÄŸu’nun önder Enstitüleri arasına girmiÅŸtir.


Tıp Eğitimi, üç ana bölümden oluşmaktadır:


1. Ä°lk bölüm, iki yıl (dört dönem) süren Temel Tıp Bilimleri’dir. Bu safhada Biyoistatistik, Fizik, Medikal Biyoloji ve Genetik, Organik Kimya ve Biyokimya, Davranış Bilimleri, Deontoloji, Bilgisayar, Anatomi, Histoloji, Embiryoloji, Fizyoloji, Biyofizik, Temel Mikrobiyoloji ve Parazitoloji alanlarında imkanlar sunulmaktadır.

2. Ä°kinci bölüm, üç yıl (altı dönem) sürmekte ve “Klinik Bilimler” adını almaktadır. Öğrenciler Tıp Fakültesinin tüm kliniklerinde bu safhada eÄŸitim görmektedirler. Bu eÄŸitim hem teorik, hem de pratik klinik yaklaşımları içermektedir.

3. Üçüncü bölüm, 12 ay sürmekte ve tamamlandıktan sonra öğrencilere “Tıp Doktoru” ünvanı verilmektedir. Tıp Fakültesi, “Tıp Doktoru” olanlara ayrıca daha ileri akademik kariyer imkanı saÄŸlamakta, tıbbın tüm branÅŸlarında uzmanlık eÄŸitimi vermektedir. Uzmanlık eÄŸitiminin süresi branÅŸlara göre deÄŸiÅŸmektedir.

Ä°letiÅŸim

E-posta: [email protected]
Adres: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Sıhhıye PK 06100 Ankara / TÜRKİYE
Telefon:

0 (312) 310 30 10 – Morfoloji YerleÅŸkesi Santrali
0 (312) 595 60 00 – Cebeci YerleÅŸkesi Santrali
0 (312) 310 33 33 – Ä°bni Sina yerleÅŸkesi Santrali

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi web sitesi

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.04.2009 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1203 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi | Tarihçe - Tıp Eğitimi Bölümleri - İletişim orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleGençler Kariyer Rotalarını Nereye DoÄŸru Çeviriyorlar ? | Gençler Ãœzerinde Yapılan AraÅŸtırma Sonraki Makaleİç GüzelliÄŸin Dış Dünyaya Yansıması: Çini,Türk Selçuklu Devri Çini Ãœslubu- Çini Teknikleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz